Afvallen tijdens de overgang
Slecht slapen, concentratieproblemen, een ‘kort lontje’, haaruitval en gewichtstoename. Zomaar een greep uit de vervelende verschijnselen die zich kunnen voordoen zodra je als vrouw in de overgang terechtkomt. Afvallen tijdens de overgang is dan ook een wens die bij veel vrouwen bovenaan het lijstje staat. Maar wat is dat eigenlijk, de overgang?
En wanneer weet je eigenlijk dat je echt in de overgang zit? De overgang is de periode voor de laatste menstruatie en hoe dat gaat verlopen is afhankelijk van genetische factoren, je lichamelijke conditie, eetgewoonten en leefomstandigheden.
Inhoudsopgave
De overgangsperiode kunnen we verdelen verschillende fases
Tijdens de eerste fase (pre-menopauze) kun je als vrouw al enige schommelingen in de hormoonbalans waarnemen. De klachten zijn echter gering. De menstruatie is iets eerder of iets later, of wordt een keertje overgeslagen. De gemiddelde leeftijd waarop je deze hormonale schommelingen kunt opmerken is 40-45 jaar.
In de tweede fase (peri-menopauze) kun je de veranderingen veel duidelijker waarnemen. Je bent sneller moe, je hebt last van opvliegers, je haar is dunner geworden en je kleding zit net iets te strak. De menstruele cyclus veranderd en de ovulatie (eisprong) kan pijnlijk zijn.
De menopauze is de derde fase en betreft maar één dag, n.l. de laatste dag dat je ongesteld was. Om dat te kunnen vaststellen moet de menstruatie wel een jaar wegblijven. Het is dus handig om het verloop van je menstruaties bij te houden en op te schrijven. Op die manier zijn schommelingen al snel duidelijk zichtbaar. De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw haar laatste menstruatie krijgt is 51 jaar.
Na de menopauze is de tijd gekomen dat je lichaam zich moet gaan aanpassen aan de nieuwe situatie. Dit kost energie en daarom is het heel belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Gezond eten en voldoende water drinken, regelmatig bewegen en stress vermijden kan helpen in deze zoektocht naar een nieuw evenwicht.
Waarom is afvallen tijdens de overgang zo moeilijk?
Zit je als vrouw in de overgang dan kan het zijn dat je merkt dat je in de afgelopen tijd wat zwaarder bent geworden. Doordat de aanmaak van oestrogeen heel geleidelijk afneemt treedt er vertraging op in je stofwisseling.
Hierdoor zit de band van je spijkerbroek net iets te strak of zit die blouse die je altijd met plezier hebt gedragen ineens niet meer comfortabel. De oorzaak van deze gewichtstoename is te wijten aan een verandering van de verdeling van de lichaamsvetten.
Ook als je altijd slank bent geweest kan het zijn dat je nu toch echt een ‘zwembandje’ op je buik begint te ontwikkelen.
Meer eetlust
De vermindering van oestrogeen in je lichaam heeft echter nog een andere bijwerking, namelijk meer eetlust. En je begrijpt dat meer eetlust de toename van het gewicht bevordert. In feite is dit een trucje van je eigen lichaam om de vermindering van de aanmaak van het hormoon oestrogeen op te vangen.
Meer eten betekent doorgaans meer lichaamsvet en laat dit vet nou in staat zijn om het belangrijke hormoon oestrogeen aan te maken. Ook al ben je in de overgang, het hormoon oestrogeen blijft nog steeds heel belangrijk voor de conditie van je huid en botten.
Afvallen tijdens de overgang kan dus moeilijk zijn omdat je lichaam dit als het ware een beetje tegenwerkt. Jij wilt afvallen, maar je lichaam probeert dit tegen te houden omdat het bang is om de laatste bron van oestrogeen te verliezen.
Schildklier
‘Mijn schildklier werkt te traag’. Het is een veel gehoord excuus als er sprake is van overgewicht en diverse andere lichamelijke en geestelijke klachten tijdens de overgangsfase.
Het klopt dat de schildklier erg belangrijk is voor onze stofwisseling en energiehuishouding. Omdat het vrouwelijk lichaam tijdens de overgang minder progesteron aanmaakt is de kans aanwezig dat de schildklierfunctie hierdoor negatief wordt beïnvloed.
De werking van de schildklier kan verminderen waardoor je snel moe bent, weinig energie hebt en meer vocht vasthoudt. Als gevolg daarvan neemt het lichaamsgewicht toe.
Denk je dat je schildklier te langzaam werkt, neem dan contact op met je huisarts en vraag om een bloedonderzoek. Werkt je schildklier te langzaam, dan zijn daar goede medicijnen voor.
Aankomen tijdens de overgang door stress
Zit je in de overgang en heb je veel last van spanningen, dan kan dat de toename van je gewicht verklaren. Het stresshormoon cortisol zorgt er namelijk voor dat de suikerspiegel in je bloed flink wordt verstoord. Als gevolg daarvan krijg je meer zin in snelle suikers en koolhydraten.
Even een opkikker denk je dan als je je toevlucht neemt tot een reep chocolade of een grote mok koffie met melk en suiker. Het helpt even, je lichaam krijgt een boost en een kort moment heb je het gevoel dat je er weer flink tegenaan kunt gaan.
Maar dit gevoel is slechts tijdelijk en het duurt dan ook niet lang voordat je weer last krijgt van een energiedip. Probeer dit te voorkomen. Ga niet piekeren en zoek hulp als er te veel spanningen zijn waar je je zorgen over maakt.
Sporten om af te vallen tijdens de overgang?
Lichamelijke beweging is altijd goed, maar proberen om buikvet te verbranden door fanatiek te gaan sporten kan in deze fase verkeerd uitpakken. Fanatiek sporten en kracht- en cardiotraining kan de hormoonbalans in het vrouwelijk lichaam flink verstoren.
Het hormoon cortisol (lichamelijke stress) neemt toe en stimuleert de eetlust. Verander fanatiek sporten daarom in gezonde beweging en ga overbelasting zoveel mogelijk uit de weg.
Maak een flinke wandeling, kies voor een mooie fietstocht of ga een uurtje zwemmen. Probeer te bewegen, maar doe dit op een ontspannen manier en probeer ervan te genieten.
Afvallen tijdens de overgang en als een ‘slanke den’ aan je nieuwe levensfase beginnen
Je hebt ze vast weleens gezien. Van die oma’s die eruitzien alsof ze nog maar net moeder zijn geworden. Slank en sterk lopen ze achter een kinderwagen met aan de hand ook nog een dreinende kleuter.
Geen overgangsklachten, geen overgewicht en al helemaal geen gebrek aan energie. Hoe doen ze dat toch? Zou dit geheim nu echt in ons DNA zitten, of kunnen wij daar zelf ook nog iets aan doen?
Als je net aan de overgangsfase bent begonnen en last hebt van flinke energiedips, opvliegers en wisselende stemmingen dan kun je je bijna niet voorstellen dat dit ooit mogelijk is. Maar bij de pakken neerzitten is natuurlijk nooit een goed idee.
Afvallen door het afvalprogramma ‘Slank door de overgang’ te volgen
Moeiteloos je overtollige buikvet verbranden door anders te gaan eten en op een ontspannen manier te bewegen. Een sprookje? Nee, natuurlijk niet. Net zoals ons lichaam ons probeert over te halen om meer te eten, kunnen wij door goede en gezonde eetgewoontes dit natuurlijke proces op de juiste manier aanpakken.
Het afvalprogramma ‘Slank door de overgang’ kan je helpen inzien dat goede voeding een belangrijk hulpmiddel is om buikvet af te breken. Begin je dag daarom met een goed ontbijt, eet niet te veel verkeerde koolhydraten en laat dat glas frisdrank gewoon staan.
Dagelijks vers eten met voldoende vitamines is belangrijk. Zo reguleert vitamine A samen met vitamine B6 de hormoonhuishouding en helpt vitamine E tegen opvliegers en beschermt het tegelijkertijd tegen veroudering.
Wil jij ook weten hoe je kunt afvallen tijdens de overgang door gezond te eten zonder daarbij je toevlucht te moeten nemen tot drastisch beperkende diëten en sportprogramma’s. Volg dan ons afvalprogramma ‘Slank door de overgang’.