Afvallen met het drinken van water: Waarom moet je meer water drinken?

Afvallen en water drinken

afvallen water

Als je wil afvallen ga je gezonder eten en meer bewegen.  Maar vergeet niet dat afvallen en water drinken met elkaar zijn verbonden. Drink je voldoende water dan voert je lichaam alle afvalstoffen af en maak je het afvallen een stuk eenvoudiger!

Maar hoe werkt dit dan? Waarom heeft het drinken van water zoveel invloed op het afvallen? Wat gebeurt er nu in je lichaam waardoor je meer gewicht verliest? In dit artikel vertel ik je er meer over zodat je begrijpt hoe belangrijk het is om je water te drinken. 

Waarom zal je afvallen door meer water te drinken?

Nu weet je natuurlijk wel dat het drinken van frisdrank of sap met veel suiker je niet helpt met het afvallen. Water is een stuk gezonder omdat hier geen suiker en andere ongezonde stoffen aan zijn toegevoegd. Maar waarom werkt dit dan zo goed met het afvallen? Hier zijn een aantal redenen voor te noemen die ik graag met je deel. 

Geen calorieën

Water is gezond omdat het geen calorieën bevat. Water drinken brengt het verliezen van gewicht niet in gevaar, het helpt je juist alleen maar. Als je wilt afvallen moet je minder calorieën binnenkrijgen dan je verbrand. 

Water is dan ook een van de beste drankjes die je helpen met het afvallen. Laat voortaan zoveel mogelijk sappen en frisdranken staan en stap over op water!!

Langer vol zitten

Een ander voordeel van water drinken dat je langer vol zit. Door genoeg water te drinken krijgt je lichaam het signaal dat je vol zit en heb je geen behoefte meer om veel te eten.

Als je een dieet volgt weet je hoe moeilijk het is om het vol te houden, door voldoende water te drinken heb je minder behoefte om te snoepen en maak je het afvallen een stuk makkelijker voor jezelf. 

Meer energie

Door meer water te drinken zit je beter in je vel, voel jij je energieker waardoor je meer behoefte hebt om te bewegen. Doordat je meer beweegt verbrand je weer meer calorieën en dat helpt je met het afvallen. 

afvallen water

Je stofwisseling verhogen

Water drinken helpt bij het afvallen doordat het je stofwisseling verhoogt. Hierdoor gaat je lichaam in een hoger tempo aan de slag om je calorieën te verbranden. Zo verbrand je met dezelfde activiteiten meer calorieën. 

Afvoeren van afvalstoffen

Bij het afvallen breek je vet af, door het drinken van water zal je lichaam deze afvalstoffen zo snel mogelijk afvoeren. Dit is heel belangrijk omdat deze afvalstoffen heel schadelijk zijn voor je lichaam als deze niet worden afgevoerd. 

Water en afvallen

Genoeg water drinken is goed voor het afvallen maar is niet het enige wat je moet doen om gewicht te verliezen. Er zijn natuurlijk nog wel meer dingen nodig, zo is het nodig dat je meer beweegt en gezonder gaat eten in combinatie met water drinken. 

Hoeveel water moet je drinken zodat je gaat afvallen?

Heb je geen idee hoeveel water je hoort te drinken per dag? Gemiddeld is het nodig dat je 1,5 tot 2 liter water drinkt. Op het moment dat je veel sport of een dieet volgt is het zelfs beter om 2 tot 3 liter water te drinken. Neem dit niet in één keer maar neem meerdere glazen water gedurende de dag. 

Hoe geef je water meer smaak?

Regelmatig vragen lezers hoe ze meer water kunnen drinken als ze het niet lekker vinden. De smaak van water is neutraal en voor veel mensen is dit niet lekker. Om gezonder te leven en af te vallen zal je echt je suikerrijke drankjes op moeten geven. 

 • Drink meer groene thee of koffie maar dan wel zonder suiker. Let erop dat je niet te veel cafeïne binnenkrijgt per dag. 
 • Geef water meer smaak door er citroen, munt, komkommer of gember in te doen. 
 • Laat je smaakpapillen wennen aan de smaak van water. Als je gewend bent aan zoete drankjes moet je even wennen aan deze nieuwe smaak. 
afvallen water

Hoe drink je meer water?

Wil je graag meer water drinken en afvallen? Dan ben je vast op zoek naar een aantal handige tips om water te drinken een standaard onderdeel te laten zijn van je dag. Als je het niet gewend bent om voldoende water te drinken is het in het begin even zoeken hoe je dat kan toepassen in je dagelijkse leven. 

 • Hoeveel water wil je drinken? Stel dat je 1,5 liter water wil drinken dan moet je een flesje drie keer per dag vullen. Zet je fles op een plek waar je deze ziet staan. Bijvoorbeeld in de keuken of op je bureau. 
 • Water meenemen als je de deur uitgaat. Neem altijd een flesje mee in je tas.
 • Neem vaste drinkmomenten als je het anders vergeet. Zo drink je voor je ontbijt een glas, voor de lunch twee glazen, tijdens de lunch en vlak voor de maaltijd ook nog een aantal glazen. Je kan zelfs een timer instellen op je telefoon als je het anders vergeet. 
 • Bouw het op om je lichaam eraan te laten wennen. Als je normaal niet veel drinkt en nu opeens 2 liter gaat drinken is dat een klap voor je lichaam. Je zal constant naar de wc moeten. Het is beter om het op te bouwen voor je lichaam. Drink steeds meer glazen en laat je lichaam eraan wennen. 

De invloed van water op je lichaam

Water is dus heel gezond om te drinken en helpt je ook nog eens bij het afvallen. Het is natuurlijk niet het enige wat je moet doen, het is een combinatie van gezond eten, het verlagen van je calorieën en extra bewegen.

Gezonder eten is een flinke uitdaging voor veel mensen en dat begrijp ik heel goed. Met de afslank receptenbijbel volg je een eetpatroon waardoor je gewicht verliest en gewoon met het gezin mee kunt eten.  

Heb jij nog andere tips om meer water te drinken? Laat ze hieronder achter. 

Wil je lekker en gezond eten?

En een slankere versie van jezelf worden?

Neem dan de recepten door van de Afslank receptenbijbel!

Ja, dat wil ik

7 reacties op “Afvallen met het drinken van water: Waarom moet je meer water drinken?

 1. Enigste moet vervangen worden door enige..
  Anders ben je enig en je bedoeld de enige..
  Verder goed verhaal ik probeer al een tijd meer te drinken.

 2. Zo verbrand je met dezelfde activiteiten meer calorieën verbranden.
  Ik denk dat het beter staat zonder die laatste keer verbranden. Dus als: Zo verbrand je met dezelfde activiteiten meer calorieën.
  Ik hoop dat u hier wat me kan. En nog een prettige dag!
  👋🏻

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *