10 beter slapen tips.
Gebruik deze 10 beter slapen tips om een goede nachtrust te hebben. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste Nederlanders te maken hebben met slaapproblemen.
Misschien is dit al de zoveelste nacht dat je de uren voorbij ziet kruipen op je wekker. Je blijft maar woelen in je bed en je valt maar niet in slaap. Je telt continue de uren om erachter te komen hoe lang je nog kan slapen maar het lijkt allemaal maar niet te helpen.
Je blijft wakker en wat je ook probeert maakt niets meer uit. Nu ben je op zoek naar beste beter slapen tips zodat je voortaan slaapt als een roosje. Doordat je beter slaapt rust je lichaam goed uit, voel jij je energieker en fitter wat weer van invloed is op je gewicht en fitheid.
Inhoudsopgave
Niet kunnen slapen
Het is heel vervelend als je in je bed ligt en de slaap niet kan vatten. Als je laat thuis komt van een feestje is het normaal dat je de volgende dag vermoeid bent. Je hebt immers minder uur geslapen dus het is niet meer dan logisch dat je wat minder fit en energiek bent.
Op het moment dat dit doordeweeks niet kan slapen heeft dit invloed op hoe je overdag functioneert. Je hebt minder energie, bent minder geconcentreerd en het lukt je niet goed om je dagelijkse werk uit te voeren.
Ook krijg je meer behoefte om suikerrijk voedsel te eten, je snoept meer en eet minder gezond. Om je te helpen om beter te slapen heb ik een aantal tips om beter te slapen voor je op een rijtje gezet.
Nieuwe wetenschappelijke inzichten over slapen en dromen
Waarom slapen we? En waarom is gebrek aan slaap zo schadelijk? In Slaap legt hersenwetenschapper en slaapexpert Matthew Walker uit waarom slapen en dromen van levensbelang zijn. Dit boek kan je leven ingrijpend veranderen.
Voldoende slapen is belangrijk
Genoeg slapen is heel belangrijk om goed voor je lichaam en jezelf te zorgen. We hebben het allemaal nodig om voldoende dagelijkse rust te krijgen. Toch is het gek dat we het niet als prioriteit zien om voldoende te slapen.
Om je gelukkig en ontspannen te voelen zorg je voor voldoende slaap. Dit is niet alleen belangrijk voor je spierherstel en het op gewicht blijven, het is belangrijk voor alle processen in je lichaam.
Door te slapen herstel je en kom je in een ontspannen fase van je dag. Het is echt een belangrijk onderdeel van je dagelijkse leven. Maak hier dus tijd voor, je lichaam is je dankbaar.
Neem geen huisdieren mee in de slaapkamer
Er zijn verschillende onderzoeken (bron) waaruit blijkt dat sommige mensen er gelukkiger van worden om met hun huisdier te slapen. Toch is het beter om geen huisdieren mee te nemen naar de slaapkamer, omdat huisdieren een ander slaapritme hebben als mensen en daardoor je nachtrust verstoren.
Bovendien verspreiden huisdieren stof en haren en is het niet hygiënisch om een huisdier op je slaapkamer te hebben. Daarom is het beter om je huisdier in de woonkamer te laten slapen, dit is beter voor de nachtrust van je huisdier en voor je eigen nachtrust.
Voldoende daglicht
Als je overdag voldoende daglicht krijgt zal je in de avond beter slapen. Als je in de morgen even naar buiten gaat maak jij je lichaam wakker. Door het natuurlijke daglicht weet je lichaam dat het tijd is om je dag te beginnen.
Ga gedurende de dag regelmatig even een kort moment naar buiten. Misschien heb je niet veel tijd om naar buiten te gaan omdat je het veel te druk hebt met je gezin en je al op tijd onderweg bent naar je werk.
Een van de dingen die je dan kan doen is gebruik maken van een handige wake up light. Deze lamp maakt je met natuurlijk daglicht wakker zodat je lichaam weet dat het tijd is om de dag te beginnen.
Drink minder koffie
Voor veel mensen is het drinken van koffie een gezellig moment van de dag. De cafeïne in koffie zorgt ervoor dat je actief bent en wakker blijft. Niets mis mee natuurlijk. Maar wist je al dat cafeïne wel 6 uur actief blijft in je lichaam.
Een kop koffie drinken heeft dus enorm veel invloed op je lichaam. Koffie heeft echt wel invloed op je lichaam. Als je vandaag helemaal stopt met het drinken van koffie is de kans groot dat je allemaal afkickverschijnselen krijgt.
Dan zal je last krijgen van hoofdpijn, is het moeilijker om je te concentreren en ben je opeens heel moe. Dan zie je hoe veel invloed cafeïne op je lichaam heeft. Wil je niet stoppen met koffie? Drink dan geen koffie meer na drie uur ‘s middags.
Pas ook op met decafé en thee. Daar zitten ook kleine hoeveelheden cafeïne in verwerkt.Drink ook niet veel voordat je naar bed gaat anders moet je weer naar de wc. Dat is niet zo handig.
Alcohol
Veel mensen nemen voor het slapen vaak het bekende ‘slaapmutsje’. Uit onderzoek van The London Sleep Centre (bron) blijkt dat het nuttigen van alcohol verschillende effecten heeft op de nachtrust. Zo val je sneller in slaap, je slaapt dieper, maar de slaapkwaliteit neemt af.
Uit het onderzoek is gebleken dat het drinken van alcohol voor het slapen nadelige effecten heeft op de nachtrust. Zo blijkt ook dat het slaapmutsje eigenlijk niet goed is voor de nachtrust omdat je slaapkwaliteit een stuk slechter wordt.
Door de alcohol wordt ook de tweede helft van je slaap verstoord waardoor je minder diep slaapt. Als je regelmatig alcohol drinkt voor het slapen gaan kan je last krijgen van de volgende symptomen:
- Slaapwandelen
- Snurken
- Praten in je slaap
De slaapkamer
Zorg er ook voor dat de slaapkamer het juiste klimaat bevat. De slaapkamer moet niet te warm zijn maar zeker ook niet te koud. Nu schijnt de beste temperatuur 16 graden te zijn maar persoonlijk denk ik dat het voor iedereen anders is.
Voordat je gaat slapen moet je lichaam afkoelen. Daarom is het niet goed als je slaapkamer heel warm is. Een aantal beter slapen tips waardoor je voortaan sneller in slaap valt deel ik hieronder.
- Zet altijd je raam open en zorg voor voldoende frisse lucht
- Blijf je kamer altijd schoonmaken helemaal als je gevoelig bent voor stof of huisstofmijt
- Gebruik zo min mogelijk apparaten die de luchtkwaliteit beïnvloeden. Een kachel of airco helpt je niet om beter te slapen omdat het de luchtkwaliteit op een negatieve manier beïnvloed.
Wat is er nodig voor een goede nachtrust? Een schone, koele kamer met een goede kwaliteit van lucht.
Op tijd slapen
Een van de beter slapen tips is eigenlijk heel simpel. Ga eerder naar bed. Een van de bekendste uitspraken over slaap is dat elk uur voor 00:00 dubbel telt. Je lichaam geeft vanzelf aan dat het moe is, als het donker is en je voelt je vermoeidheid steeds meer toenemen dan is het tijd om te gaan slapen.
Het is dus een heel natuurlijk proces wat je duidelijk maakt dat het tijd is om te gaan slapen. Door je natuurlijke ritme te volgen zal je misschien wel eerder naar bed gaan dan je gewend bent.
Je hoeft niet meteen vanaf vandaag om half tien te gaan slapen. Pas je slaapritme rustig aan en ga elke dag steeds wat eerder naar bed.
Voorkom stress
Een aantal dingen die je wakker houden zijn je angsten, de dagelijkse problemen en de uitdagingen waar je mee te maken hebt. Al deze problemen lijken groter te worden op het moment dat je gaat slapen.
Je krijgt er spontane nachtmerries van en je blijft er maar aan denken. Een van de beter slapen tips is dan ook tijd te nemen om alles even van je af te schrijven.
- Schrijf elke dag even in een schrift of dagboek over de dingen die je bezig houden
- Denk na over de dingen waar je blij mee bent, waar moest je om lachen etc.
- Doe je apparaten uit, leg je telefoon weg en zorg dat je langzaam in de slaapmodus komt
- Luister naar wat rustige muziek of lees een stuk in je boek
De beste beter slapen tips heb ik in dit artikel met je gedeeld. Mijn advies is vooral om een avond ritueel te ontwikkelen wat goed bij je past. Doe je apparaten op tijd uit en leg je telefoon een uur voordat je gaat slapen weg.
Zorg ervoor dat je ontspannen de dag sluit en er klaar voor bent om te gaan slapen. Deze beter slapen tips zullen je helpen om weer als een roosje te slapen.
Vermijd schermen
De schermen van onze laptops, tablets, televisies en smartphones geven allemaal blauw licht af. Dit blauwe licht zorgt ervoor dat ons lichaam een signaal krijgt waar het denkt dat het ochtend is. Hierdoor maakt je lichaam minder melatonine aan, wat ervoor zorgt dat je slaperig wordt.
Tegenwoordig kan je ook op veel apparaten automatisch instellen dat op een bepaalde tijd een blauw licht filter aangezet wordt. Hierdoor voorkom je vermoeide ogen door de hoeveelheid blauw licht te beperken.
Het beste is om 1 of 2 uur voor het slapen alle schermen uit te zetten. Je kan op je mobiele telefoon ook een slaap-modus instellen, hiermee krijg je nog steeds alle berichten binnen maar krijg je geen melding van je telefoon.