Gezonde recepten voor de feestdagen
De feestdagen staan centraal om het samenzijn en lekker eten en drinken. Maar wat als je op dieet bent of gezonde recepten wil klaarmaken voor de feestdagen?
Moet je dan aparte maaltijden voor jezelf klaarmaken of zijn er hapjes en drankjes waar je samen met familie en vrienden van geniet.
Zodat iedereen aan de tafel toch heerlijk eet maar dan wel een gezondere variant. Gezonder eten hoeft niet altijd te bestaan uit salades of groene smoothies.
Er zijn vele andere varianten waar je nog niet eerder bij hebt stilgestaan. Klaar om de vele recepten te gaan doornemen?
Inhoudsopgave
Gezonde recepten tijdens de feestdagen hoeft toch niet?
Nu is het voor veel mensen een vreemd idee om tijdens de feestdagen te letten op wat ze eten. Voor de meeste mensen is het tijdens de feestdagen een groot feest. Ze eten wat ze willen en ze genieten van al dat lekkers op tafel.
Aan de ene kant is dat begrijpelijk want we vieren dit maar een keer per jaar en dan wil je toch even genieten. Maar aan de andere kant weet ik zeker dat je ervan baalt als je op een later moment weer op de weegschaal staat en je weer bent aangekomen. Is er een middenweg?
Met gezonde recepten tijdens de feestdagen hoef je later niet op dieet
Ben jij nu zo iemand die zijn bord maar blijft volscheppen tot hij misselijk is. Misschien ben je zelfs bang om niet alles te proeven en zie je genieten met elkaar dan ook als de kans om veel te eten.
Soms gaat het ook ongemerkt omdat alles wat je lekker vindt opeens voor je neus staat. Dan is het wel heel verleidelijk om niets te pakken. Maar het idee om je helemaal vol te proppen en later wel weer op dieet te gaan bevalt mij totaal niet.
Ik ben er meer een voorstander van om lekker te genieten maar dat wel met mate te doen. Eet voldoende totdat je vol zit maar eet niet meer dan je normaal gesproken zou doen.
Waarom geniet je niet van gezonde recepten tijdens de feestdagen?
Nu gaan de alarmbellen af bij veel mensen als ze denken aan gezonde hapjes. Opeens zie je allemaal groene smoothies voor je of salades maar er zijn natuurlijk veel meer tussendoortjes, snacks of maaltijden die voor een groot deel uit groente bestaan en niet uit koolhydraten of suikers.
Maar dat zegt niets over dat je met deze hapjes ook vol zit en het heerlijk kan smaken. Misschien heb je geen idee wat voor hapjes dit dan precies zijn. Daarom heb ik er een aantal voor je op een rijtje gezet.
Dan heb je voldoende inspiratie om wat lekkers klaar te maken. Met een leuke vorm, figuurtje of een feestelijk schaal maak je er een feestje van.
De lekkerste gezonde recepten voor de feestdagen
Een toastje van komkommer, brie en honing
Verwijder de schil van de komkommer, snij kleine plakjes van de komkommer. Doe hier een plakje brie op met een beetje honing.
Gesneden groente met een hummus dip
Schil je favoriete groente en snij er reepjes van. Doe wat humus op de bodem van je glas en dip hier je groente in.
Een springroll met groente
Week je rijstpapier in warm water totdat het zacht wordt. Doe er vervolgens de groente in een beetje chilisaus en vlees/vis naar smaak. Rol de springrolls vervolgens dicht en serveer er wat sojasaus bij om te dippen.
Sushi met avocado en gerookte zalm
Kook je sushirijst twee uur voor het maken van de sushi en laat het afkoelen in de koelkast. Beleg je zeewiervellen met sushirijst, avocado en gerookte zalm. Natuurlijk zijn er ook andere combinaties mogelijk.
Mini bloemkool pizza’s
Snijd de bloemkool fijn en verwarm de oven op 180 graden. Beleg een ovenschaal met bakpapier. Rasp de bloemkoolroosjes fijn en kook het heel kort in een laagje water. Nu moet de bloemkool goed worden afgegoten.
Doe de bloemkool pulp in een droge theedoek en laat het goed uitlekken. Om een pizzabodem te kunnen maken moet er geen vocht meer in de bloemkool zitten. Meng vervolgens je bloemkool mengsel, 1 ei en wat kaas en maak kleine pizza vormpjes in de ovenschaal.
Bak de bodem in 15- 20 minuten gaar. Beleg dit met tomatenpasta, kaas, salami en groente zoals champignons, paprika en ui. Doe de pizza vervolgens nog eens 10 minuten in de oven.
Bonbons van dadels, pure chocolade en noten
Doe je dadels en noten in een blender en maak er een stevige mix van. Draai balletjes van het geheel en zet een pannetje met water op het vuur. Doe een kom boven je pan om je pure chocolade au bain-marie te smelten.
Doop vervolgens je bonbon mix in de pure chocolade. Dit recept is afkomstig uit het Fitchef Family boek en ik vind het heerlijk!
Bekijk hier het boek van Fitchef Family voor nog meer heerlijke recepten
Gevulde eieren
Kook 1 ei per persoon en laat je eieren afkoelen. Schil de eieren en snij ze doormidden. Haal het eigeel uit de eieren en doe ze in een kom. Voeg hier pittige Zaanse mayonaise aan toe en prak het geheel door elkaar. Nu vul je de eieren weer met het mengsel.
Groentesoep
Groentesoep is altijd goed. Kook een liter water (4 personen) en doe hier een bouillonblokje bij. Doe hier vervolgens zoveel mogelijk groente doorheen (400 gram). Denk dan aan prei, wortel, paprika, champignons.
Voeg als laatste nog zelfgemaakte soepballetjes toe en vermicelli om het geheel helemaal af te maken.
Geroosterde groente chips
Een ander heerlijk snackje zijn groente chips. Schil groenten en snij dunne plakjes. Vervolgens besmeer je de groente met een laagje olijfolie, doe je er wat zout en peper overheen en laat het 30 minuten roosteren in de oven op 140 graden.
Bananenpannenkoek
Dit is een van mijn favoriete ontbijtjes maar is ook heerlijk om te maken als tussendoortje. Doe 2 eieren en een geprakte banaan in een kom. Kluts het geheel goed door elkaar. Verwarm je koekenpan en doe er een beetje olijfolie in. Bak nu kleine banaanpannenkoekjes.
Gepofte appel
Ben je gek op zoetigheid maar wil je gezonde recepten maken met de feestdagen? Wikkel je appel dan in aluminiumfolie en laat dit 30 minuten poffen in de oven op 200 graden.
Chocolade banaan
Schil de banaan en maak er kleine stukjes van. Laat je chocolade au bain marie te smelten. Gebruik pure chocolade als je het gezond wil snacken. Doop hier met een sateprikker je banaan in een laat het afkoelen in de koelkast.
Bananenijs
Een andere favoriet die niet mag ontbreken in het lijstje van gezonde recepten voor de feestdagen is bananenijs. Makkelijk om te maken maar heerlijk zoet. Schil de banaan en snij het in kleine stukjes. Doe je banaan vervolgens in de vriezer.
Als je er klaar voor bent om er ijs van te maken laat je het even vijf minuten ontdooien en pureer je het geheel tot een romig ijsbeslag. Je kunt er eventueel nog een beetje melk of room bij doen als je mixer de bevroren banaan niet goed pureert.
Groentelasagne met bladeren van courgette
Ben je gek op gezonde maaltijden? Maak dan eens een groente lasagne met bladeren van courgette. Schil de courgette en snij er dunne lange plakjes van. Rul je gehakt, en voeg je groentemix toe bij het gehakt.
Doe hier vervolgens je tomatensaus bij en je hebt een geweldige vulling voor je lasagne. Nu is het een kwestie van het vullen van je schaal. Bouw de lagen op door je mengsel af te wisselen met je gezonde lasagne bladeren. Doe de schaal 20 minuten in de oven op 180 graden.
Dit zijn mijn favoriete gezonde recepten voor de feestdagen
Als je op zoek was naar gezonde recepten voor de feestdagen dan weet ik zeker dat dit lijstje je enorm heeft geholpen. Natuurlijk hoef je niet alles te maken, dat is een beetje veel van het goede maar probeer meerdere hapjes neer te zetten zodat je meer groente eet dan koekjes, snoepjes of chocolade kransjes.