Glutenvrij en lactosevrije gebak maken

Krijg je iemand op bezoek met een gluten en lactose intolerantie? Dan weet je dat het een flinke uitdaging is om glutenvrij en lactosevrij gebak te maken.
Misschien heb je geen idee wat het nu precies inhoudt en hoe jij hier rekening mee kunt houden. In dit artikel zal ik je meer vertellen over de verschillende allergieën en hoe jij hier rekening mee houdt.
Jij wilt toch voorkomen dat je bezoek met buikpijn naar huis gaat? Laten we eerst even doornemen wat beide allergieën nu precies zijn en hoe jij voorkomt dat je bakkunsten je gasten ziek maken.
Inhoudsopgave
Glutenvrij en lactosevrij gebak maken voor iemand met een allergie.
Het is een flinke uitdaging om glutenvrij en lactosevrij gebak te vinden. Lactose zit namelijk in alle zuivelproducten wat een groot onderdeel van gebak is. Gluten is een onderdeel wat in het meel is verwerkt.
Je begrijpt dus wel dat het niet zo makkelijk is om op een goede manier glutenvrij en lactosevrij gebak te maken. Maar maak je niet druk, we gaan je stap voor stap meer leren over de verschillende vormen en aan de slag met recepten om toch glutenvrij en lactosevrij gebak op tafel te zetten.
Wat zijn gluten?
Gluten zitten in granen. Gluten is een ander woord voor de eiwitten die voorkomen in meerdere granen. Het gaat dan om de granen tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasan tarwe. Dat is een behoorlijke lijst maar gelukkig zijn er ook granen waar geen gluten in zitten.
Denk dan aan granen als boekweit, gierst, amaranth, haver, mais en teff. Deze granen zijn van nature glutenvrij maar als je het 100% zeker wil weten koop dan altijd deze granen met een glutenvrije claim.

Wat zijn de symptomen van glutenallergie?
Glutenintolerantie (coeliakie) komt voor bij 170.000 Nederlanders. Mensen met glutenintolerantie verteren gluten niet. Bij het eten van gluten raakt het slijmvlies van de darmwand beschadigd waardoor de darmvlokken verdwijnen.
Deze darmvlokken zijn nodig om voedingsstoffen op te nemen. Hierdoor krijg je te weinig vitamines en mineralen binnen en zal je gewicht verliezen.
De volgende lichamelijke klachten kunnen een oorzaak zijn van een glutenallergie:
- Chronische diarree
- Stinkende ontlasting
- Opgeblazen gevoel
- Minder eetlust
- Overgeven
- Veel gewicht verliezen
- Vermoeidheid
- Bloedarmoede
- Stemmingswisselingen
- Depressieve gevoelens
Wat is het verschil tussen een glutenallergie, gluten intensiteit en coeliakie.
Veel mensen denken dat het allemaal hetzelfde is maar dat klopt niet. Het hebben van een allergie is heel anders dan een chronische aandoening als coeliakie. Bij een allergie of intensiteit is er een negatieve reactie van het lichaam op gluten maar dit is geen chronische aandoening.
Voor mensen met een allergie en intensiteit werkt het goed om een glutenvrij dieet te volgen om geen last te krijgen van lichamelijke klachten. Bij coeliakie is het noodzakelijk om glutenvrij te eten omdat het lichaam de gluten niet kan verteren.
Hoe weet je of je glutenintolerant bent?
Er is een verschil tussen glutenintolerant zijn en gluten intensiteit. Mensen met gluten intensiteit ervaren darmklachten na het eten van gluten. Maar dit is niet te verklaren met een meting van je bloed of darmen.
Je lichaam verteerd gluten wel maar je ervaart er klachten van. Dit is een groot verschil met glutenintolerantie. Dan is het lichaam niet meer in staat om gluten te verteren en is er sprake van een auto immuun ziekte.
Wil je ontdekken of je glutenintolerant bent? Schrap gluten dan eens een periode uit je eten en probeer vervolgens steeds een beetje te eten. Hou vervolgens bij hoe je lichaam hierop reageert.

Wat mag je niet eten met een glutenallergie?
Op het moment dat je glutenvrij moet je een aantal dingen vermijden. Met een glutenvrij dieet voorkom je dat je gluten binnen krijgt. Denk dan aan bijvoorbeeld brood, pasta of pizza.
Koop niets met de volgende ingrediënten:
- Tarwe, rogge, gerst, kamut, spelt, triticale
- Griesmeel
- Grutten, zemelen
- Bulgur, couscous
- Haver
- Parelgort, gort
- Cruesli, muesli
- Bindmiddel
- Macaroni, deeg, vermicelli, spaghetti, paneermeel
- Moutstroop, mout, moutextract
- Plantaardige vezels
- Plantaardige eiwit
Nu je de hele lijst hebt gezien vraag jij je vast af wat je dan wel mag eten.
Dit kun je wel eten met een glutenvrij dieet:
- Vis, kip, vlees, eieren
- Groente,fruit, aardappelen
- Rijst
- Noten, zaden, peulvruchten
- Popcorn, mais, boekweit, amaranth,gierst, cassave, quinoa, teff, maniok
- Vla, yoghurt, melk
- Soja producten
Blijf altijd de etiketten goed in de gaten houden als je iets koopt. Bij de meeste supermarkten staat het duidelijk op de verpakking of het wel of niet glutenvrij is.
Let op kruisbesmetting
Als je allemaal glutenvrije ingrediënten hebt gehaald ben je goed bezig. Maar let goed op dat er geen kruisbesmetting plaats vindt. Dit betekent dat als je het klaarmaakt met keukengerei die in aanraking zijn geweest met gluten je toch nog iemand kan besmetten.
Hoe voorkom je dit?
- Berg alle producten met gluten goed en afgesloten op.
- Gebruik geen houten plank maar gebruik een plastic plank
- Kijk de etiketten van kruiden altijd na
- Gebruik geen pannen met anti-aanbaklaag, deze vergroten de kans op besmetting
- Zorg voor een schone keuken en schoon keukengerei
- Gebruik geen frituurpan waar je eerder niet glutenvrije dingen hebt gemaakt zoals kroketten
- Maak eerst de glutenvrije gerechtjes klaar voordat je hapjes maakt met gluten.
- Serveer glutenvrije hapjes altijd op een aparte schaal of bord en voorkom aanraking met eten met gluten.
- Laat niemand in de buurt van de glutenvrije hapjes die wel gluten eet
- Ga je iets bakken? Gebruik dan bakpapier en geen bakvorm
- Maak geen hapjes in een oven waar een ventilator in zit die blaast. Als er gerechten worden gemaakt met gluten zal dit de glutenvrije hapjes besmetten.
Wat is lactose allergie
Mensen met een lactose allergie verteren de melksuikers niet goed en krijgen daardoor lichamelijke klachten. Als er sprake is van lichamelijke klachten door het binnenkrijgen van melkproducten is er sprake van lactose intolerantie.
Als je last hebt van lactose intolerantie verteerd je lichaam melkproducten niet goed. Met lactose bedoelen we hier de melksuiker, dit komt voor in alle verschillende soorten melk. Het zit dan ook in melk, melkproducten en alle producten met melkbestanddelen.

Wat zijn de oorzaken van lactose intolerantie?
Als je lichaam te weinig lactase aanmaakt kan je lichaam lactose niet goed verteren. Lactase is een enzym dat in de darmwand van de dunne darm wordt gemaakt. Lactose bestaat uit twee onderdelen, galactose en glucose.
Het enzym lactase breekt de lactose in deze twee losse onderdelen. Daardoor kan je het makkelijk opnemen in je bloed. Maar als je te weinig lactose aanmaakt komt de overgebleven lactose in je dikke darm terecht.
Dan ervaar je lichamelijke klachten. Hoeveel last je krijgt van lichamelijke klachten hangt af van hoeveel lactase je lichaam aanmaakt en de hoeveelheid lactose je dagelijks binnen krijgt.
Een lactose intolerantie kan erfelijk worden overgedragen. Maar er kan ook sprake zijn van een lactose intolerantie door een darmbeschadiging als gevolg van een darminfectie of darmoperatie.
Minder aanmaak van lactase
Als baby overleef je op moedermelk, je hebt dan voldoende lactase om de melk goed te verteren. Bij meer dan 80% van de complete wereldbevolking neemt lactase af na het derde levensjaar.
Zo geeft het voedingscentrum aan dat in het verre oosten volwassen een lage of helemaal geen lactase meer aanmaken. In het Middellandse zeegebied is dit nog 50%. Terwijl het in West Europa en Amerika veel lager is.
Wat zijn symptomen van lactose intolerantie
Ben je lactose intolerant dan krijg je te maken met de volgende lichamelijke klachten:
- Een opgeblazen gevoel
- Onrustige darmen
- Misselijkheid
- Winderigheid
- Diarree
- Buikpijn
- Obstipatie
Je krijgt last van deze klachten doordat er gassen ontstaan door de overgebleven bacteriën die de overgebleven lactose verteren. De niet verteerde lactose trekt water aan, dit zorgt voor diarree.

Hoe weet je of je lactose intolerant bent?
Als je last hebt van bovenstaande lichamelijke klachten dan is het een goed idee om eens je dagelijkse voeding bij te houden. Als je een patroon ziet tussen zuivelproducten en je lichamelijke klachten is het verstandig om je zuivelproducten te verminderen en te onderzoeken of je klachten daarmee afnemen.
Bij een lactosevrije levensstijl is het wel mogelijk om zuivel te eten maar dan lactosevrij. Ook is het mogelijk dat je niet op alle zuivel varianten heftig reageert.
Glutenvrij en lactosevrije gebak maken maken voor beide allergieën?
Misschien lijkt het nu wel een onmogelijke opgave om glutenvrij en lactosevrij gebak te maken. Natuurlijk zijn er wat aanpassingen nodig maar jij kan toch nog wat lekkers maken met deze allergieën. Deze taarten zijn voor 6 tot 8 personen.
Pompoentaart
Voor de bodem:
- 180 gram glutenvrije meel
- 90 gram margarine (let erop dat deze lactosevrij is)
- 2 eetlepels poedersuiker
- 1 eetlepel biologisch ei (losgeklopt)
- 1 tot 2 eetlepels citroensap
Voor de vulling:
- 300 gram pompoen
- 25 gram margarine (lactosevrij)
- 2 eetlepels rum
- 50 gram basterdsuiker
- 2 biologische eieren
- 100 gram pecannoten
- rasp van een biologische citroen
- 1 zakje vanillesuiker
- 150 ml lactosevrije slagroom
- 150 ml maple syrup
- poedersuiker
Ingrediëntenlijst pompoentaart
- Glutenvrij bakmeel
- Lactosevrije margarine
- Poedersuiker
- biologische eieren
- Citroen
- pompoen
- basterdsuiker
- Pecannoten
- Vanillesuiker
- Lactosevrije slagroom
- Ahornsiroop

Hoe maak je dit?
- Maak eerst het taart deeg, doe hiervoor het meel en de poedersuiker in een kom. Snij de lactosevrije margarine in kleine blokjes en voeg het bij de meel. Meng het geheel tot een goed mengsel.
- Voeg er vervolgens de citroensap en het losgeklopte ei er aan toe. Maak hier een mooie deegbal van. Voelt het wat nat? Doe er dan nog wat meel bij. Als het droog aanvoelt moet je er nog wat citroensap aan toevoegen. Als het deeg goed is laat het dan een half uur afgedekt opstijven in de koelkast.
- Nu is het tijd om de oven voor te verwarmen op 180 graden.
- Haal de deegbal uit de koelkast, strooi een beetje bloem op je werkblad en maak er een dunne bodem van. Stop het deeg in een ingevet taartvorm en prik een aantal gaatjes in de bodem.
- Bak de bodem in 20 minuten totdat deze er goudbruin uitzien.
- In de tussentijd maak je de vulling. Schil hiervoor de pompoen en verwijder de pitjes, rasp deze in grove stukken, hak de helft van de pecannoten in kleine stukjes.
- Smelt de stukjes boter op een zacht vuur en voeg hier de pompoen aan toe bak deze tot de pompoen zacht is. Voeg vervolgens 2 eetlepels suiker bij de pompoen en bak dit mee tot het begint te karamelliseren. Doe hier de rum bij en maak er een stroperig mengsel van. Voeg de gehakte pecannoten toe aan het pompoen mengsel.
- Klop de eieren los en doe hier de suiker, de vanillesuiker, de maple syrup en citroenrasp doorheen. Voeg als laatste stap voor stap de lactosevrije slagroom toe.
- Nu is het tijd om het pompoen mengsel te verdelen over de taartbodem. Strooi hier vervolgens het eimengsel overheen. Verdeel de overgebleven pecannoten over de taart.
- Bak de pompoen taart in 40 minuten in de oven op 180 graden totdat het eimengsel is gestold. Haal de taart dan uit de oven en strooi hier vervolgens poedersuiker over.
Citroentaart
Bodem:
- 40 gram amandelmeel
- 74 rijstmeel
- 40 gram poedersuiker
- snufje zout
- 60 gram lactosevrije margarine
- 1 eetlepel biologische ei
Vulling:
- 125 gram lactosevrije margarine
- geraspte schil van 2 biologische citroen
- sap van dezelfde 2 citroenen
- 200 gram basterdsuiker
- 2 biologische eieren
Ingrediëntenlijst citroentaart
- Amandelmeel
- Rijstmeel
- Poedersuiker
- Zout
- Lactosevrije margarine
- Biologische eieren
- 2 Biologische citroenen
- Basterdsuiker

Hoe maak je het?
- Maak het meel door het amandelmeel, rijstmeel, poedersuiker en zout in een kom samen te mengen. Doe hier de margarine in kleine blokjes en het losgeklopte ei doorheen. Kneed het geheel tot een mooi mengsel. Is het te nat? Doe er dan nog wat meel bij.
- Laat de meel bal vervolgens in de koelkast een uur opstijven.
- Verwarm de oven op 180 graden voor.
- Haal het deeg uit de koelkast en maak er een dunne bodem van. Snij vervolgens 8 vormpjes voor je muffin vormpjes. Vet de vormpjes in en bekleedt het met het deeg. Prik wat gaatjes in de bodem van het deeg. Doe de muffinvormpjes in de oven en bak het in ongeveer 8 minuutjes goudbruin.
- Nu is het tijd om de vulling te maken. Doe een pan met water op het vuur. Doe hier een vuurvaste kom boven en doe daarin suiker, citroenrasp en margarine. Smelt dit samen tot een mooi geheel. Roer hier vervolgens het citroensap doorheen. Haal de kom van de pan en laat het even afkoelen.
- In een andere kom klop je de eieren los en giet je het afgekoelde mengsel bij de eieren en meng je het goed door. Doe vervolgens weer de pan op het vuur en zet hier de kom weer boven. Laat het geheel nog ongeveer 15 minuten verwarmen. Blijf het mengsel goed doorroeren.
- Laat het mengsel 30 minuten afkoelen in de koelkast totdat het de juiste dikte heeft. Giet dit vervolgens in de vormpjes en bak de taartjes nog eens 5 minuten in de oven op 180 graden.
- Laat het geheel afkoelen voordat je het serveert.
Makkelijke chocoladetaart
Wat heb je nodig?
- 250 gram pure chocolade
- 4 biologische eieren
- poedersuiker
- cacao
- rood fruit
- springvorm 20 cm
Ingrediëntenlijst chocoladetaart
- Kookchocolade
- Biologische eieren
- Poedersuiker
- Cacao
- Rood fruit

Hoe maak je het?
- Doe bakpapier in je springvorm en verwarm de oven voor op 175 graden.
- Splits de biologische eieren in een kom. Mix de eiwitten met een handmixer stijf.
- Smelt je chocolade op een laag vuurtje en laat dit even afkoelen. Voeg de dooiers voorzichtig toe aan het chocolademengsel en klop ze er met een garde doorheen.
- In het begin lijkt het alsof het ei gaat schiften maar als je het er voorzichtig doorheen mengt zie je dat het een egale massa wordt.
- Spatel daarna de eiwitten in drie delen door het mengsel.
- Schenk het mengsel vervolgens in de taartvorm en zet deze 20 tot 25 minuten in de oven.
- Garneer je taart met wat rood fruit, cacao en poedersuiker.
Sinaasappel kokos taart
Wat heb je nodig?
- 100 gram geraspte kokos
- 100 gram maismeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 sinaasappels
- sap van 1 uitgeperste citroen
- 6 biologische eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 250 gram witte basterdsuiker
Ingrediëntenlijst sinaasappel kokos taart
- Geraspte kokos
- Maismeel
- Bakpoeder
- 2 Sinaasappels
- 1 Biologische citroen
- 6 Biologische eieren
- vanillesuiker
- Basterdsuiker

Hoe maak je het?
- Kook de sinaasappels een uurtje in een laagje water. Laat de sinaasappels daarna afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Pureer vervolgens het citroensap, en de sinaasappels tot een pulp. Voeg hier de geraspte kokos, maismeel, bakpoeder en het vanillesuiker aan toe.
- Breek de eieren in een kom en voeg hier de suiker aan toe. Klop het geheel in 5 minuten tot een luchtig schuim.
- Spatel vervolgens het sinaasappel mengsel door de geklopte eieren en giet het geheel in de bakvorm.
- Zet de taart nu voor 35 minuten in de oven.
- Garneer de taart met sinaasappel plakjes, besmeer de plakjes sinaasappel eventueel nog met wat abrikozenjam.
Oreo cheesecake
Wat heb je nodig?
- 180 gram lactosevrije margarine
- 500 gram glutenvrije Black cookies of Double cookies
- 250 gram lactosevrije roomkaas
- 200 gram lactosevrije slagroom
- 3 eetlepels citroensap
- 60 gram basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- zout
Ingrediëntenlijst Oreo cheesecake
- Lactosevrije margarine
- Glutenvrije black of double Oreo cookies
- Lactosevrije roomkaas
- Lactosevrije slagroom
- Citroensap
- Basterdsuiker
- vanillesuiker
- zout

Hoe maak je het?
- Stamp 350 gram van de koekjes fijn tot koekkrummels.
- Smelt de lactosevrije margarine in een pannetje en voeg dit toe aan de koekkruimels.
- Zet dit voor 15 minuten in de koelkast maar roer het mengsel door om te voorkomen dat het hard wordt.
- Doe wat bakpapier in de bakvorm en vul deze tot de bovenkant van de taartvorm met het koekjes mengsel en zet het voor 20 minuten in de koelkast.
- Maak dan de vulling door de lactosevrije roomkaas los te kloppen. Voeg hier de suiker, vanillesuiker, zout en citroensap aan toe en maak er een mooi geheel van. Voeg hierbij nog de lactosevrije slagroom aan toe en roer dit door het beslag.
- Stamp de overgebleven koekjes fijn en doe dit door het mengsel.
- Haal nu de springvorm uit de koelkast en voeg hier het mengsel aan toe.
- Strijk het mengsel glad en laat het nog 2 uur in de koelkast staan, garneer het geheel met wat stukjes koek.
Appeltaart
Wat heb je nodig?
- 120 ml zonnebloemolie
- 150 gram maismeel
- 2 biologische eieren
- 100 gram rijstmeel
- 75 gram tapiocameel
- 1 theelepel glutenvrije bakpoeder
- 1 theelepel agar agar
- 210 gram witte basterdsuiker
- snufje zout
- schil van sinaasappel(geraspt)
- 600 gram goudrenetten
- 150 gram ongezouten gemengde noten
- 1 eetlepel kaneel
Ingrediëntenlijst appeltaart
- Zonnebloemolie
- Maismeel
- Biologische eieren
- Rijstmeel
- Tapiocameel
- Glutenvrij bakpoeder
- Agar agar
- Basterdsuiker
- Zout
- Sinaasappel
- Goudrenetten
- Ongezouten gemengde noten
- Kaneel

Hoe maak je het?
- Doe de verschillende meelsoorten, bakpoeder en agar agar in een kom. Voeg hier de eieren, 150 gram suiker, zonnebloemolie, sinaasappelschil en zout aan toe en maak er een mooie deegbal van. Als het deeg nog te nat is doe er dan wat meel bij.
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Doe bakpapier in de springvorm en druk 2/3 van het deeg goed aan op de bodem.
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen en maak er kleine blokjes van. Doe hier 60 gram suiker, noten, kaneel en appels bij en roer alles goed door elkaar, verdeel het mengsel over de bodem.
- Maak van het overgebleven deeg smalle repen en verdeel dit over de bovenkant van de taartvorm.
- Bak de taart in in 50 minuten op 170 graden.
Glutenvrij en lactosevrij gebak maken
Het is misschien een uitdaging om lactosevrij en glutenvrij gebak te maken. Je moet het namelijk om een hele andere manier klaarmaken. Maar glutenvrij en lactosevrij gebak maken is zeker mogelijk als je maar goed oplet welke ingrediënten je gebruikt.
Als je ergens over twijfelt is het altijd goed om het even goed uit te zoeken aan de hand van de etiketten of om hulp te vragen. Wil je helemaal zeker weten dat je gebak lactosevrij of glutenvrij is? Maak het dan samen met de persoon die last heeft van de allergie.
Welke van de 6 glutenvrije en lactosevrije taarten ga jij maken?
Bekijk hier hoe je lactosevrije tiramisu maakt.
Voor hoeveel personen zijn de beschreven recepten? Ik zou graag de chocoladetaart willen uitproberen, maar heb geen idee welke hoeveelheden ik nodig heb voor 6 personen. De diameter van de bakvorm die ik nodig zal hebben, zou ook handig zijn! Alvast bedankt voor de info 🙂
Hi Lauranne,
Leuk dat je een van de taarten wilt proberen!
De taarten zijn voor 6 tot 8 personen en de diameter voor de springvorm is 20 cm.
Geniet van je taart.
Fijne feestdagen groetjes Sabrina
Ontzettend bedankt voor je reactie en uiteraard het recept! De taart was superlekker 🙂
Hoi, ik wil misschien de sinaasappeltaart gaan maken en vroeg me af of je de sinaasappels met schil en al kookt en pureert?
Hi Jo,
De sinaasappels kook je met schil, vergeet niet om de pitjes eruit te halen als je ze gaat pureren 😉
Ha Sabrina,
Wat een supertoffe recepten.
Ik mis alleen 1 belangrijk detail voor als je glutenvrij wilt bakken. En dst is dat al je materiaal en ook je oven schoon moeten zijn en er geen sporen van gluten mogen zijn achtergebleven. Helaas kan je gluten niet zien, maar is dit wel heel belangrijk.
Groet Joke