Hoeveel calorieën zitten er in bier? Welk biertje is het gezondst?

Hoeveel calorieën zitten er in bier

Hoeveel calorieën zitten er in bier

Op het moment dat je wil afvallen moet je nu eenmaal gezonder eten en drinken. Maar hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in bier? Alcohol moet je natuurlijk zo veel mogelijk laten staan, net als frisdrank en vruchtensappen. Koek en snoep kan je ook wel even vergeten.

Vraag jij je weleens af of het heel ernstig is om een drankje te nemen in het weekend? In dit artikel vertel ik je meer over hoeveel calorieën er in bier zitten. Ook geef ik je een optie om toch nog te genieten van je drankje zonder extreem veel calorieën binnen te krijgen. Ben je er klaar voor? 

Heb je een hekel aan diëten? 

Veel mensen willen wel wat kilo’s verliezen en wat strakker in hun vel zitten. Dat buikje mag wel weg en die benen mogen ook wel wat strakker. Maar op het moment dat we beginnen met een dieet leggen we onszelf allemaal strenge regels op.

We mogen niets meer snoepen, we moeten ons dagelijkse broodje laten staan en mogen ook al geen biertje meer drinken. Wat een ellende! Dat veel mensen een dieet niet lang volhouden is dan ook geen wonder.

Persoonlijk geloof ik meer in een gezonde levensstijl wat je makkelijk kan volhouden met de afslank receptenbijbel. Zoveel mogelijk gezond eten, voldoende bewegen en af en toe kun je dan best genieten van een drankje.

Om je op weg te helpen deel ik graag de verschillende biertjes die er zijn zodat jij erachter komt hoeveel calorieën elke soort bier bevat. 

Verschillende soorten biertjes

Het is vast geen verrassing voor je maar er zijn verschillende soorten bier. Nu heb je vast wel eens genoten van een witbiertje, een speciaal biertje en misschien drink je ook wel eens een alcoholvrij biertje.

Voor elk biertje is de samenstelling anders, dat zie je en dat proef je. Maar dit betekent ook dat het per biertje verschilt hoeveel calorieën elk biertje bevat. Als je weet welke bier de minste calorieën bevat dan weet je ook welke jij de volgende keer uitkiest als je gewicht wil verliezen. 

De samenstelling van bier

Nu weet je dat het niet goed is voor je om bier te drinken maar als we kijken naar de samenstelling van een biertje is dit niet eens zo ongezond. Bier wordt gemaakt van granen, zo bestaat de samenstelling meestal uit gerst.

Het zetmeel uit de gerst wordt in combinatie met gist omgezet tot alcohol. De samenstelling van een flesje bier is niet zo ongezond maar het is vaak dat mensen er ongezond bij eten. Deze combinatie is niet handig als je wil afvallen

De calorieën van bier

Is het dan helemaal niet ongezond om bier te drinken? Dat is het wel door de hoge mate van calorieën. Als je drie biertjes drinkt krijg je 250 kilocalorieën binnen. Door dit alleen al binnen te krijgen door het drinken van een drankje blijft er weinig over voor je dagelijkse hoeveelheid aan calorieën. Dit is dus niet zo heel gezond. 

Hoeveel calorieën zitten er in bier

De vergelijking tussen een boterham en bier

In een boterham met kaas kom je op een totaal van ongeveer 194 kilocalorieën. Als we dat dan vergelijken met bier zitten er 135 calorieën in een flesje bier en 113 in een glas. Veel mensen denken daarom dat het niet zo ongezond is om bier te drinken. Maar toch bevat elke biersoort een andere hoeveelheid aan calorieën. 

Gewoon bier

Er zijn verschillende normale biertjes die hieronder op een rijtje staan. 

 • Heineken -126 kcal
 • Hertog Jan – 132 kcal
 • Amstel – 120 kcal
 • Warsteiner – 126 kcal
 • Palm – 116 kcal
 • Bavaria – 129 kcal

Calorieën light bier

Nu zijn er ook verschillende biertjes die je helpen als je op dieet bent. Deze light biertjes bevatten dan ook minder calorieën.

 • Heineken premium light – 84 kcal
 • Amstel bier light – 75 kcal
 • Warsteiner premium lemon – 117 kcal

Alcoholvrij bier

Alcoholvrij bier bevat geen alcohol en is het beste alternatief als je gewicht wil verliezen. Alcoholvrij betekent niet dat er helemaal geen alcohol inzit. Soms zit er een klein percentage alcohol in het biertje dus let goed op voordat je dit drinkt. 

 • Bavaria 0.0 – 69 kcal
 • Amstel 0.0 – 75 kcal
 • Grolsch 0.0 – 69 kcal
 • Warsteiner premium alcoholvrij – 75 kcal
 • Heineken 0.0 – 63 kcal

Verschillende soorten biertjes

Van de meeste speciaal bieren is bekend dat ze zwaarder zijn en dus ook meer alcohol en calorieën bevatten. Een tripel bevat per 100 ml zelfs 60 tot 80 kcal. Per glas krijg je dan 60 tot 80 kcal meer binnen dan met een normaal biertje. Als je dan een aantal speciaal biertjes drinkt loopt dit al snel op. 

Hoeveel calorieën zitten er in bier

Gezond genieten van je biertje

Als je toch wil genieten van een drankje is het goed om erbij stil te staan dat de hoeveelheid calorieën enorm oploopt als je ongemerkt een aantal biertjes achter elkaar drinkt.

Dit gaat vaak geleidelijk als je met een groep vrienden bent, zonder dat je het doorhebt drink je meer dan de bedoeling was. Een van de dikmakers bij het drinken van bier is het snacken.

Door je drankjes krijg je opeens meer zin in gefrituurd eten, bestel je een patatje of bitterballen en voordat je het weet zijn al je goede plannen om gezond te eten van de baan. Wil je gezond genieten van je biertje? Neem dan maar een of twee en voorkom dat je gaat snacken. 

Welk bier bevat de minste calorieën? 

Als je een dieet volgt en gewicht wil verliezen is het natuurlijk het beste om helemaal geen alcohol en frisdrank te drinken. Stap over op water en thee als je het goed wil doen. Is dit toch een beetje veel van het goede en wil je af en toe jezelf trakteren op een drankje.

Neem dan voortaan een alcoholvrij biertje, een light biertje of een normaal biertje. Drink de zwaardere speciaal biertjes met mate omdat deze de meeste calorieën bevatten. Bier drinken is niet zo gezond door de vele calorieën van het bier.

Hierdoor loopt je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calorieën namelijk enorm op. Ook helpt het natuurlijk niet mee als je veel gaat snacken als je alcohol drinkt, drink daarom met mate en blijf je gezonde levensstijl volhouden. 

Alcohol is slecht voor je nachtrust

Veel mensen nemen voor het slapen vaak het bekende ‘slaapmutsje’. Uit onderzoek van The London Sleep Centre (bron) blijkt dat het nuttigen van alcohol verschillende effecten heeft op de nachtrust. Zo val je sneller in slaap, je slaapt dieper, maar de slaapkwaliteit neemt af.

Uit het onderzoek is gebleken dat het drinken van alcohol voor het slapen nadelige effecten heeft op de nachtrust. Zo blijkt ook dat het slaapmutsje eigenlijk niet goed is voor de nachtrust omdat je slaapkwaliteit een stuk slechter wordt. Gebruik deze 10 beter slapen tips om een goede nachtrust te hebben.

Door de alcohol wordt ook de tweede helft van je slaap verstoord waardoor je minder diep slaapt. Als je regelmatig alcohol drinkt voor het slapen gaan kan je last krijgen van de volgende symptomen:

 • Slaapwandelen
 • Snurken
 • Praten in je slaap

Één reactie op “Hoeveel calorieën zitten er in bier? Welk biertje is het gezondst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *