Hometrainer of Spinningfiets Kopen: Welke moet ik kiezen?

Welke is het beste voor jou?

Sporten, het is nodig om gezond te blijven en gelukkig kan het op vele manieren.

Je kuiten bijvoorbeeld buiten sporten, binnen sporten, fitnessen, crossfit, cardio training of krachttraining doen en nog veel meer. Er zijn echt oneindige opties.

Echter heeft ieder zijn voor- en nadelen. Bij de een ben je ook afhankelijk van het weer en bij de ander weer aan openingstijden etc. Wat is nou de beste?

Thuis sporten natuurlijk! Hierin heb je nog meer keuzes maar Nederlanders zijn Nederlanders en fietsen zit in ons bloed waardoor zoals je kin verwachten de spinningfiets, ook wel spinfiets genoemd, en de hometrainer enorm populair zijn!

Echter lijken ze veel op elkaar welke is beter? Wat zijn de verschillen en welke is het beste voor mij? Dat gaan we in dit artikel uitzoeken!

We gaan het hebben over de verschillen tussen de hometrainer en de spinfiets en daarbij uitleg geven zodat jij, na het lezen van dit artikel, ik jou heb geholpen met een keuze maken tussen een hometrainer en een spinningfiets.

Laten we meteen beginnen!

Samenvattende Tabel:

HometrainerSpinningfiets
Doortrapsysteem of freewheelsysteemFreewheelsysteem Doortrapsysteem
HoudingComfort gericht Sportfiets gericht
Voor het uiterste gaanXV
Racefiets ervaringXV
Trainen met trainingsprogramma’sVX
Geschikt voor beginners VX
Geschikt voor blessures en herstellendenVX
Verstelbaar zadel en stuurVV
Prijs = (ongeveer hetzelfde)= (ongeveer hetzelfde)
 • V= aanwezig
 • X= afwezig

De Verschillen Tussen een Hometrainer en een Spinningfiets

Ondanks dat de hometrainer en spinningfiets hetzelfde lijken, hebben ze toch allebei heel wat verschillen.

Ik heb hier de belangrijkste verschillen tussen de hometrainer en spinningfiets neergezet zodat jij, na het lezen van dit artikel, jouw eigen beste keuze kunt maken.

We gaan het hebben over zowel prijs, technische aspecten als wat het beste voor jouzelf is. Laten we meteen beginnen!

Doortrap systeem vs freewheel systeem

Een doortrapsysteem en freewheel systeem zijn systemen die bepalen of de trappers doortrappen als je stopt met trappen.

Bij de spinningfiets heb je een doortrapsysteem waarbij de trappers vastzitten aan het vliegwiel. Dit betekent dat de trappers blijven draaien met het vliegwiel ook als je stopt met energie geven.

Je kunt niet zomaar stoppen met trappen waardoor je soort van wordt meegetrokken en dus constant wordt uitgedaagd.

Sommige spinningfietsen hebben een remsysteem waardoor je kunt remmen en de trappers kunt laten stoppen.

Waarbij je niet zomaar kunt stoppen bij de spinningfiets kan je dat bij de hometrainer wel. De hometrainer heeft namelijk een freewheel systeem waarbij de trappers losstaan aan het vliegwiel.

Dit maakt het trainen op een hometrainer makkelijker maar wel minder intens.

Vliegwiel en weerstand

Bij beide is de weerstand geregeld door het vliegwiel. Bij de hometrainer wordt dit vaak geregeld door een trainingscomputer waardoor je de training niet hoeft te onderbreken om de weerstand aan te passen.

Bij de spinningfiets is het anders. Daarbij zijn de duurdere modellen vaak uitgerust met een handmatige weerstand waardoor je handmatig de weerstand moet instellen. Sommigen zijn echter ook ingesteld met een trainingscomputer.

Hoe serieus wil je trainen?

Wil je super serieus trainen, een racefiets ervaring hebben, echt tijden kunnen verbeteren of over het algemeen professioneler willen trainen? Kies dan voor de spinningfiets.

Met een spinninfiets fiets je een heel stuk realistischer dan op een hometrainer. Je zit ook in de ‘racefiets positie’ en traint over het algemeen intenser.

Bij een hometrainer zit je meer rechtop zoals je op een ‘normale stad fiets’ zou doen. Het is dan ook een stuk minder intens. Dit betekent niet dat je er niet gezond van wordt. De spinningfiets traint gewoon een stuk intenser.

Daarom is voor bijvoorbeeld mensen die slechter ter been zijn of een blessure hebben een hometrainer perfect. De beweging van de hometrainer is onder de nederlanders enorm bekend waardoor de spieren fijner kunnen herstellen.

Al met al moet je de spinningfiets kiezen als je echt professioneel en intensiever wil trainen. Kies de hometrainer als je nog steeds lekker wilt fitnessen maar op een niveautje lager wilt doen. Ook is de hometrainer perfect als je slechter ter been bent of een blessure hebt.

Beginner of ervaren?

Ben je een beginner of ben je al wat gevorderder?

Als je een beginner bent zou ik je de hometrainer aanraden. Het trainen op een hometrainer is eenmaal makkelijker, minder intensief en minder belastend op je gewrichten.

Ook is de hometrainer makkelijker om in te stellen en de kans op blessures is minder.

De spinningfiets is intenser en moeilijker om te gebruiken. Daarom raad ik ook aan om voor de wat meer ervarenen. Het doortrapsysteem maakt het sporten ook niet makkelijker aangezien het systeem niet voor iedereen bekend is.

De kans op blessures is wel wat hoger dan bij de hometrainer maar niet enorm hoog over het algemeen.

Trainingsprogramma’s

Vind je trainen met trainingsprogramma’s fijn? Kies dan de hometrainer.

Hometrainers hebben namelijk in tegenstelling tot een spinningfiets trainingsprogramma’s die je begeleiden tijdens het trainen.

Vind je trainen met trainingsprogramma’s fijn? kies dan de hometrainer.

Zadel

Omdat de spinningfiets meer gericht is op een racefiets nabootsen kan je verwachten dat het zadel daar in mee gaat. Het zadel van de spinningfiets is daarom meer gericht en nagebootst op een racefiets terwijl het zadel van de hometrainer meer gericht is op comfort.

Houding

Omdat de spinningfiets meer een racefiets nabootst is de houding, zoals je kunt verwacten, ook daarop gebaseerd.

De houding die je aanneemt op een spinfiets lijkt daarom ook alsof je op een echte racefiets zit.

Omdat de hometrainer meer op comfort gericht is, ondanks dat je er nog steeds zwaar mee kunt trainen, is de houding ook gericht op het comfort en gebaseerd alsof je op een ‘normale fiets’ zit.

Eigen situatie

Wat is je situatie op het moment? Ben je iets slechter ter been, aan het revalideren, ouder, of heb je een blessure? Dan zou de hometrainer het ideale fitnessapparaat voor thuis zijn.

Je kunt namelijk stoppen met trappen waneer je wilt en de volledige controle hebben over je training. Ook met een blessure is de hometrainer een ideaal apparaat omdat het veilig genoeg is om geen extra blessure op te lopen. Ook bevorderd het trainen op een hometrainer de revalidatie.

ook voor een blessure is de hometrainer geschikt – veilig genoeg om geen extra blessure op te lopen en ook geschikt om revalidatie te bevorderen

Wil je echter intensiever trainen, echt weten en over het algemeen harder fitnessen en heb je niet alle bovenstaande kenmerken? Dan is de spinfiets de beste keuze voor jou.

Ook is er iets meer kans op blessures maar nog steeds is de algemene kans op blessures minder dan op andere fitnessapparaten. Mede komt dit omdat je niet zomaar kunt afstappen en daardoor echt naar het uiterste wordt meegetrokken.

Echter beschikken sommige over een remsysteem waardoor je niet lang hoeft te wachten totdat je kunt afstappen.

Verstelbaarheid van zadel en stuur

Hoe verstelbaar zijn het zadel en het stuur van de hometrainer en de spinfiets?

beide hebben (vaak) allemaal een verstelbaar zadel en stuur. Echter is de hometrainer vaak net wat minder verstelbaar dan de spinfiets. Dit kan ook liggen aan de prijs van het desbetreffende fitnessapparaat. Hoe duurder het fitnessapparaat, hoe meer hij vertelbaar is.

De spinningfiets heeft dus meer verstelbare onderdelen aangezien hert sporter intenser is en de juiste positie en houding ook belangrijker is.

Zoek je naar de meeste verstelbaarheid? Kies dan de spinningfiets.

Prijs

Over het prijsverschil van een hometrainer en spinningfiets is niet veel over te zeggen. Ze kosten ongeveer hetzelfde.

De budgetmodellen zijn ongeveer dezelfde prijs en beginnen rond de €200-€250 en de premium modellen zijn ongeveer dezelfde prijs tot €1000+.

Over het algemeen krijg je bij de hometrainer net iets meer waarde voor je geld aangezien je daar meer opties op kunt hebben zoals trainingsprogramma’s en echte weerstandsniveaus.

Welke is het beste?

Welke het beste is, is voor iedereen anders. De hometrainers en de spinfiets hebben allebei voor- en nadelen. Het hangt er heel erg van af naar wat jij belangrijk vindt. Heb je bijvoorbeeld weinig ruimte? Kies dan voor een hometrainer bijvoorbeeld.

Over het algemeen kan je zeggen dat je voor een hometrainer moet gaan als je niet zo’n intense sporter, oud(er), revaliderend of slecht ter been bent.

Als je echt voor het uiterste kan gaan zou je moeten gaan voor de spinningfiets.

Voldoe je niet echt aan deze criteria? Ik kan je een stappenplan geven hoe jij de beste keuze kunt maken:

 1. Maak een lijstje met alle factoren die invloed hebben op je keuze zoals ruimte of hoeveel calorieën je ermee verbrandt etc.
 2. Kijk naar de kopjes hierboven die gaan over jouw factoren.
 3. Voeg ze samen met alle voor- en nadelen die je tegenkomt.
 4. Maak je beste keuze.

Ik hoop dat ik je hiermee op deze manier kan helpen. Heb je nog vragen? Laat ze achter in de reacties. Ik bericht zo snel mogelijk terug!

Top 3 Hometrainers

Nu we alle belangrijke verschillen tussen de hometrainer en spinningfietsen hebben benoemd gaan we nu kijken naar wat nou de beste hometrainer en spinfietsen zijn. Daarom hebben we bij beide een top 3:

Tunturi Cardio Fit B30 ~ Hometrainer voor beginners

De Tunturi Cardio Fit B30 is een perfecte hometrainer voor de beginner. Hij heeft namelijk alle opties die een hometrainer moet hebben voor een goedkope(re) prijs.

Hij heeft namelijk een vliegwiel van 6kg en 8 verschillende weerstand niveaus in combinatie met een magnetisch weerstandssysteem. Ze kunt dus zwaar genoeg trainen voor een nog beginnende die graag zijn conditie wilt trainen op een hometrainer.

Daarbij wordt het trainen op de hometrainer nooit saai door de handige houder voor tablet of smartphone. Door het magnetische weerstandssysteem kun je namelijk in stilte genieten van een film, serie of YouTube video!

Als je liever je statistieken van de training wilt bijhouden kan dat evengoed! Op het Digitaal LCD display op batterijen (waardoor deze hometrainer een draadloos apparaat is) kun je, in combinatie met de geïntegreerde hartslag sensoren, parameters zoals de snelheid, afstand, calorieën, tijd en cadans (trapfrequentie) bijhouden.

Als laatst is deze hometrainer niet de grootste waardoor je hem makkelijk in je huis kut neerzetten. Met afmetingen van L:84 cm. B:50 cm. H:123 cm, een maximaal belastbaar gewicht van 100 kg en fabrieksgarantie termijn van 1 jaar kun je met deze hometrainer lekker lang vooruit!

 • Roterende massa van 6 kg

 • 8 verschillende weerstand niveaus

 • Magnetisch vliegwiel

 • Handige houder voor tablet of smartphone

 • Monitorfuncties houd je je belangrijkste parameters bij: snelheid, afstand, calorieën, tijd, cadans

 • Antislip pedalen met verstelbare straps

 • Geïntegreerde hartslag sensoren

 • Digitaal LCD display op batterijen (draadloos apparaat)

 • Afmetingen L:84 cm. B:50 cm. H:123 cm.

 • Maximaal belastbaar gewicht: 100 kg.

 • Fabrieksgarantie termijn 1 jaar

FitBike Ride 6 iPlus ~ Beste prijs kwaliteit verhouding

Zoek je de hometrainer met de beste prijs kwaliteit verhouding (kieskeurig.nl)? Kijk dan naar deze FitBike Ride 6 iPlus.

De FitBike Ride 6 iPlus is namelijk helemaal geruisloos. In combinatie met tablethouder waarmee je je telefoon of tablet via bluetooth kunt verbinden kan je daarmee in alle rust je series en films kijken terwijl je fit aan het worden bent.

Ook kan je met je telefoon of tablet ook training doen via google Maps waarbij je in je eigen buurt of in het zuiden van Frankrijk kunt fietsen door Google Streetview.

Houd tijdens deze training je parameters in de gaten met het LCD scherm met daarop afstand, snelheid, verbrande calorieën, RPM en hartslag.

Technisch gezien is de FitBike Ride 6 iPlus helemaal top. Met een 10 kilogram vliegwiel, 16 verschillende weerstandniveau’s, 16 verschillende voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s, een zadel dat zowel horizontaal als verticaal te verstellen en een verstelbare stuur kom je met deze hometrainer niks tekort.

Als laatst heeft de FitBike Ride 6 iPlus een maximaal belastbaar gewicht 150 kg, een fabrieksgarantie termijn van 2 jaar en afmetingen van 112x59x140 cm.

 • Geruisloos

 • Tablethouder

 • Bluetooth verbindbaar met telefoon of tablet

 • Internationaal trainen met Google Streetview

 • LCD scherm met daarop afstand, snelheid, verbrande calorieën, RPM en hartslag.

 • 10 kilogram vliegwiel

 • 16 verschillende weerstandniveau’s,

 • 16 verschillende voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s

 • Zadel dat zowel horizontaal als verticaal te verstellen

 • Verstelbare stuur

 • Maximaal belastbaar gewicht 150 kg

 • Fabrieksgarantie termijn 2 jaar

 • Afmetingen 112 x 59 x 140 cm.

Tunturi Endurance E80 ~ Premium hometrainer

Als laats hebben we de Tunturi Endurance E80. Dit is de beste hometrainer van deze lijst en voor iedereen geschikt. Van beginners tot echte ervarenen.

De Tunturi Endurance E80 heeft namelijk een Vliegwiel van 14kg, 53 weerstandsniveaus, 43 programma’s en een echte ergometer met precieze weergave van vermogen/weerstand kunt zien.

Door dit systeem kan je altijd jouw perfecte op weerstand kiezen.

Daarnaast heb je op de Tunturi Endurance E80 allemaal opties voor een perfect gebruikersgemak zoals een bidonhouder (incl. bijgeleverde bidon), een verstelbaar stuur en zadel, een extra lage instap, een handige houder voor tablet of smartphone.

Ook krijg je op de Tunturi Endurance E80 voldoende opties voor de perfecte trainingservaring.

Zoals een Full Color 7 inch display met tijd, snelheid, afstand, cadans, hartslag, wattage en verbrande calorieën, de optie om je training te personaliseren met de Kinomap app, hartslagmeting via handsensoren, en de optie om te fietsen op een virtuele route op het scherm

Als laatst heeft de Tunturi Endurance E80 afmetingen van 102x59x158 cm, een maximaal belastbaar gewicht van 150 kg en een fabrieksgarantie termijn van 1 jaar.

Al met al naar mijn mening de perfecte hometrainer.

Is de hometrainer nou hét fitnessapparaat voor jou? Kijk dan naar mijn artikel over de beste hometrainers voor thuis waarin ik de top 10 beste hometrainers op een rijtje heb gezet!

Top 3 Spinningfietsen

Nu we de top 3 beste hometrainers hebben gehad gaan we nu over op de top 3 spinningfietsen

FitBike Race 3 ~ Budget Spinningfiets

Zoek jij een budget spinfiets? Kies dan de FitBike Race 3.

Ondanks dat de FitBike Race 3 het budget model is heeft het nog steeds redelijk goede technische eigenschappen. Hij heeft namelijk een doortrapsysteem met een vliegwiel van 18kg in combinatie met een kettingaandrijving.

Daarnaast kan je jezelf altijd in de juiste positie zetten omdat zowel het stuur als zadel vertelbaar is. Verder kan je tijdens de training alle parameters bijhouden op het scherm met daarop de trainingstijd, afstand, snelheid en het calorieverbruik.

Ook zul je nooit dorst hebben tijdens de training omdat de FitBike Race 3 een bidonhouder heeft zodat je altijd drinken bij de hand hebt.

Als laatst heeft de FitBike Race 3 afmetingen van (LxBxH in cm) 124 x 40 x 120, een maximaal belastbaar gewicht van 120 kg, een fabrieksgarantie termijn van 2 jaar en weegt hij in totaal 40 kg.

 • Doortrapsysteem

 • Kettingaandrijving

 • 18 kg zwaar vliegwiel

 • Verstelbaar stuur en zadel

 • Scherm met o.a. trainingstijd, afstand, snelheid en calorieverbruik

 • bidonhouder

 • Fabrieksgarantie termijn van 2 jaar

 • Afmetingen (LxBxH in cm) 124 x 40 x 120

 • Maximaal belastbaar gewicht van 120 kg

 • totale gewicht van 40 kg

FitBike Race Magnetic ~ Beste Prijs/Kwaliteit Verhouding

Zoek jij de spinningfiets met de beste prijs/kwaliteit verhouding? Kies dan de FitBike Race Magnetic.

Hij heeft namelijk top technische eigenschappen zoals een vliegwiel van 20kg, een fluisterstil v-belt systeem en een magnetisch weerstandssysteem waardoor je super precies jouw eigen weerstanden kunt kiezen.

Daarbij heeft de FitBike Race Magnetic ook zowel ene verstelbaar stuur als zadel met daarbij een bidonhouder zodat je nooit dorst krijgt tijdens de training.

Wil je graag alle statistieken van de trainign bijhouden? Kijk dan op het scherm waarop je de trainingstijd, snelheid, totale afstand, aantal rotaties per minuut, afstand en het calorieverbruik kunt zien.

Als laatst heeft de FitBike Race Magnetic een fabrieksgarantie termijn 2 jaar, een maximaal belastbaar gewicht van 115 kg, afmetingen van (LxBxH in cm) 112 x 52 x 132 en een totaal gewicht van 44kg.

 • Vliegwielgewicht van 20 kg

 • V-belt systeem

 • magnetisch weerstandsysteem

 • Verstelbaar zadel en stuur

 • bidonhouder

 • Scherm met trainingstijd, snelheid, totale afstand, aantal rotaties per minuut, afstand en calorieverbruik

 • Fabrieksgarantie termijn 2 jaar

 • Maximaal belastbaar gewicht van 115 kg

 • Gewicht van 44kg

 • Afmetingen (LxBxH in cm) 112 x 52 x 132

Schwinn IC8 ~ Premium spinningfiets

Zoek jij de premium hometrainer zonder boven de duizend euro te gaan? Kies dan de Schwinn IC8!

De Schwinn IC8 heeft namelijk alle premium functies zoals een vliegwiel van 18kg, een doortrapsysteem en een muisstil snaaraandrijving waardoor je in alle stilte kunt trainen mits je dat wilt.

Daarnaast is zowel het stuur als zadel op de Schwinn IC8 verstelbaar naar jouw wensen met daarbij 2 bidophouders waardoor je gegarandeerd nooit dorst zult krijgen.

Erbij komt een scherm met daarop o.a. tijd, afstand, calorieën, snelheid, RPM en hartslag. Daarbij kan je ook bijvoorbeeld in Zuid-Frankrijk fietsen als je de VR (virtual reality) functie gebruikt.

Als laatst heeft de Schwinn IC8 een massa van 48 kg, afmetingen van (L x B x H in cm): 123,7 x 53,9 x 131,6, een aximaal gebruikersgewicht van 150 kg en fabrieksgarantie termijn van 2 jaar

 • 18kg vliegwiel

 • doortrapsysteem

 • Muisstille snaaraandrijving

 • Verstelbaar zadel en stuur

 • 2 bidonhouders

 • Scherm met weergave van: tijd, afstand, calorieën, snelheid, RPM en hartslag

 • Virtuel reality beschikbaar

 • Fabrieksgarantie termijn 2 jaar

 • Gewicht: 48.1 kg

 • Afmetingen opgesteld (L x B x H in cm): 123,7 x 53,9 x 131,6

 • Maximaal gebruikersgewicht: 150 kg

 • Fabrieksgarantie termijn van 2 jaar

Is de spinfiets nou hét fitnessapparaat voor jou? Kijk dan naar mijn artikel over de beste spinningfietsen voor thuis waarin ik de top 10 beste spinfietsen op een rijtje heb gezet!

Afsluiting

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen door middel van dit artikel. Heb je nog vragen? Zet ze in de reacties en ik reageer z.s.m. terug!

Wil je meer fitnessapparaten voor in je eigen huis zien? Kijk dan naar mijn artikel over fitnessapparaten voor thuis of bekijk al mijn artikelen over fitnessproducten!

Of lees mijn 3 meest recente berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *