Isolatie oefeningen

isolatie oefening

Een isolatie oefening is een van de 2 soorten oefeningen in de fitnesswereld, de andere soort oefeningen zijn de compound oefeningen.

Met een isolatie oefening train je, in tegenstelling tot de compound oefening, één spiergroep tegelijkertijd. Meestal wordt dit gedaan met machines.

Veel beginners denken dat je met isolatie oefeningen sneller spieren traint. Dit is echter niet waar omdat spieren harder groeien als ze samenwerken.

Dit komt doordat de spierprikkel van 2 spieren samen natuurlijk veel groter is dan 1 spier. Hoe groter de spierprikkel, hoe groter de spiergroei. Dit komt doordat de aanmaak van hormonen bij een grotere spierprikkel groter is.

Bij het doen van compound oefeningen worden de zwakkere hulpspieren aangeroepen, deze hulpspieren helpen de hoofdspier waardoor de hoofdspier minder werk hoeft te doen. Daardoor zijn isolatie oefeningen perfect voor het ontwikkelen van kracht in één specifieke spiergroep.

Waarom nog isolatie oefeningen doen?

Compound oefeningen zijn dus de grote spiertrainers. Nu zou je kunnen denken: ”waarom zou ik dan nog compound oefeningen doen?”

Isolatie oefeningen zijn heel handig om spieren heel specifiek te trainen. Wil je nou bijvoorbeeld net wat grotere biceps, maar wil je de rest hetzelfde laten? Doe dan wat bicep curls, een goede isolatie oefening voor de biceps.

Meestal doe je na je compound oefeningen de isolatie oefeningen (als je ze überhaupt in dezelfde training doet). Bijvoorbeeld een bench press en daarna bicep curls in dezelfde training.

Je doet eerste de compound oefeningen omdat je daar het meeste energie voor nodig hebt. Daarna kan je jouw berisp focussen met de bicep curls die minder energie kosten.

Isolatie oefeningen perfect voor beginners!

Als je echt voor veel spiermassa gaat zou ik over het algemeen compound oefeningen aanraden. echter:

Isolatie oefeningen zijn perfect voor de beginners omdat ze uiterst geschikt zijn om je te focussen op de opbouwen van je spieren en structuur van je spieren. Hierna kan je langzaam gaan opbouwen naar meer herhalingen en zwaardere gewichten.

Naast dit zijn isolatie oefeningen makkelijker en veiliger om uit te voeren en dus perfect voor beginners.

Veel gemaakte fouten mbt isolatieoefeningen

  • Warming up overslaan: Een warming up voorkomt blessures, een veelvoorkomend tafereel bij isolatie oefeningen. Doe dus altijd een warming up!
  • Zomaar wat gaan doen: Veel beginners komen de sportschool binnen en willen meteen aan allemaal apparaten gaan trekken en duwen. Dit is absoluut niet aan te raden. Als je niet weet wat he moet doen kan je bij de meest sportscholen een personal trainer bij halen. Deze gaat jou helpen met de juiste houdingen aannemen tijdens de oefeningen, tips geven en misschien zelf een trainingsschema maken!

Voor- en nadelen van de isolatie oefening

  • Perfect voor beginners
  • Gerichter spieren trainen
  • Ook kleinere spieren trainen
  • Duurt langer om spiermassa op te bouwen

Voorbeelden van isolatie oefeningen en bijbehorende spiergroepen

Dit zijn voorbeelden van isolatie oefeningen en welke spiergroepen je ermee traint:

FlyesBorst
Lateral of Front RaisesSchouders
Biceps CurlsBiceps
Triceps ExtensionsTriceps
Leg ExtensionsBenen (Quadriceps)
Leg CurlsBenen (Hamstrings)
Calf RaisesBenen (Kuiten)

Interessante artikelen!

Wil je nou een bredere kennis over spiergroepen krijgen waarmee je isolatie openingen kunt gebruiken?

Lees dan mijn artikelen over spiergroepen en artikelen over thuis trainen waar je de beste informatie over spiergroepen en bijbehorende oefeningen kan vinden!


Lees hier mijn meest recente artikelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *