Wat is meal preppen?

Tips en perfect hulpmiddel!

Meal preppen is een gerecht van tevoren maken om de volgende dag of een van de komende dagen pas op te eten.

Dit kan heel veel tijd en geld besparen omdat je bijvoorbeeld op de zondag al je eten voor de komende week kunt maken. Dan vrees je het in en bewaar je het in bakjes zodat je het dezelfde dag nog alleen maar hoeft te pakken.

Ook kan het geld besparen omdat je alles op één dag maakt. Zo ben je bestendiger tegen impuls aankopen in de winkel omdat je precies al weet wat je gaat eten de volgende week. Impuls aankopen zijn namelijk gebaseerd op onwetendheid. Ook eten je minder uit en gebruik je minder gas en elektriciteit tijdens het koken.

Waneer is het handig om te meal preppen?

Je kunt meal preppen als je bijvoorbeeld weinig tijd hebt in je werkweek en sporten en je geen tijd hebt om ertussen te koken. Ook kun je het doen als je het druk hebt of geen zin hebt om ’s avonds nog te gaan koken.

Je hoeft dan alleen nog maar de maaltijd op te warmen zodat je veel tijd bespaart. Een nadeel van meal preppen is wel dat het ten eerste veel ruimte inneemt in je keuken en ten tweede dat het meerdere dagen al klaar is en dus niet meet het verste kan zijn.

Je kunt ook meal preppen om voedselverspilling te voorkomen. Zo kan je tijdens het koken meteen grote zakken broccoli of sperziebonen halen. Omdat je meteen voor meerdere dagen maakt, maak je meestal meteen alles op. Zo niet, dan vries je het weer in en gebruik je het de volgende dat je gaat koken.

Als laatst kan meal preppen heel goed zijn als je gezonder wilt eten. Zo kan je meteen een heel week dieet maken zodat je weet dat je altijd een gezond gerecht heb staan. Zo voorkom je ook de impuls om ongezonde snelle snacks te eten.

x tips voor meal preppen (+ perfect hulpmiddel)

Vind je meal preppen moeilijk of lijkt het je moeilijk? Let dan goed op! Hier zijn x tips en een perfect hulpmiddel om een pro te worden met meal preppen!

Begin klein

Je hoeft niet meteen een pro te zijn in meal preppen. Begin klein, leer om meal preppen eigen te maken en breid daarna langzaam uit. Je haalt er ook net zo veel profijt uit als je klein begint.

Klein beginnen is ook goed omdat je dan deze kookgewoonte op je eigen tempo kunt aanleren zonde jezelf te overweldigen.

Kies een ‘planmiddag of -avond’

Het is aan te raden om echt alles voor het meal preppen op één dag te doen. Zoals:

  • Boodschappen doen
  • Recepten uitzoeken
  • gerechten maken

Zo heb je alles meteen klaar voor de komende week en brengt dit ook rust in je hoofd

Voor beginners kan dit misschoen een beetje overweldigend overkomen. Als je er nog aan moet wennen kan je misschien 2 of 3 dagen uitkiezen ind e week waarop je gerechten voor de komende dagen maakt. Zoals hierboven gezegd: begin klein en bouw alles op je eigen tempo op.

Vries veel in

Pastasauzen, curry’s, smoothies, sperziebonen, broccoli, soepen etc. Allemaal makkelijk om in te vriezen zodat je, waneer je ze nodig hebt, meteen uit de vriezer kunt halen en meteen een maaltijd hebt. Het enigst wat je hoeft te doen is het even ontdooien.

Pasta, rijst, bulgur, noodles, quinoa en aardappelen zijn echter niet het lekkerst om in te vriezen. Je kunt dit koken en bewaren in de koelkast.

Maar onthoud altijd: 3 dagen in de koelkast en 3 maanden in de vriezer. Daarna loop je eten het risico om bedorven te worden.

Kook grote porties

100 gram rijst of een kilo rijst is even veel moeite om klaar te maken en je hebt er 10x zo veel aan. Denk dus altijd het praktische, wat meestal het grootste is.

Meal preppen gaat eenmaal om gemak.

Investeer in vierkante vriesbakjes

Met meal preppen komt eenmaal ook invriezen heel veel voor. Echter is niet eider bakje geschikt om ingevroren te worden. Investeer dan in vriesbakjes.

Kies daarbij ook specifiek vierkante. deze zijn makkelijk te stapelen en/of in te richten in je vriesbak zodat je met zo min mogelijk ruimte zo veel mogelijk bakjes kunt invriezen.

Onthoud dat niet alles bereid en/of ingevroren hoeft te worden

Kleine snacks hoef je echt niet in te vriezen. Dat is ook niet aan te raden omdat je vriezer dan in no time vol zit.

Als tussen Doortje kun je bijvoorbeeld dan een stuk fruit eten. Die is makkelijk mee te nemen, gezond en hoef je niet te bereiden.

Doe niet alles direct in de vriezen na het koken

Als je warm eten direct in de diepvries gooit kan de kans op bacteriegroei vergroten. Daarnaast gaat de kwaliteit van het eten achteruit als je het meteen invriest.

Laat het echter ook nooit te lang buiten de keuken staan. Houd aan: 30 min na het koken in de vriezer doen.

Ontdooi je eten optijd

Doe altijd de avond van tevoren j eten van de volgende dag al in de koelkast zodat het al een beetje kan ontdooien.

Als je het namelijk in de ochtend dat pas doen komt al het water van het bevroren vocht in je tas terecht wat papieren bijvoorbeeld kan beschadigen.

Laat echter je eten overnacht nooit buiten de koelkast laten. Dit vergroot de kans op bacteriegroei.

Zorg voor variatie in je eten

Dit klinkt misschien logisch maar dit kan je op een hele slimme manier aanpakken.

Kook bijvoorbeeld zondag een kilo broccoli en verdeel deze kilo over de 7 dagen die gaan komen. Kies echter de ene dag voor broccoli met kip, de nader broccoli met noten en kip etc.

Variatie is, zoals de meeste mensen wel weten, goed voor je lichaam.

Al met al is het dus slim om iets heel veel te koken en het dan te variëren met veel andere dingen zoals hierboven beschreven.

Zoek een buddy

Met z’n tweeën sta je altijd sterkers zeggen we wel. Ook met meal preppen.

Samen kan je elkaar namelijk tips, gerechten of tricks leren zodat jullie beiden profiteren van jullie ervaringen.

Ook kan je elkaar beter motiveren als je er samen voor gaat. Je hebt immers een gemeenschappelijk doel.

Het perfect hulpmiddel

Vidn je meal preppen moeilijk of wil je beginnen maar weet je niet hoe?

Het Fitcooking Lifestyle Programma kan je perfect daarmee helpen. Het is een programma waarmee je leert hoe je de kunst van het fitcooken onder de knie krijgt. Een heel belangrijk onderdeel hiervan is meal preppen.

In het Fitcooking Lifestyle Programma wordt precies uitgelegd hoe je stap voor strak kunt meal preppen. Daarbij krijg je ook 137 recepten die grotendeels geschikt zijn voor het meal preppen.

Meer informatie over het Fitcooking Lifestyle Programma? Kijk hier mijn Fitcooking Lifestyle Programma review!


Lees hier mijn 3 meest recente artikelen!