Wat is de leg extension?

Wat is de oefening en hoe doe je hem goed?

‘Never skip leg day’ is wat altijd wordt gezegd. Als we eerlijk zijn doen we het allemaal het liefst, maar met 2 soepstengels rondlopen is ook niet wat we willen. Hoe kunnen we leg day een stuk leuker maken?

Met oefeningen zoals de leg extension natuurlijk! Voor deze oefening heb je vrijwel niks nodig, naast de machine natuurlijk. Hij is ook nog is super simpel en makkelijk uit te voeren.

Heb ik al gezegd dat hij super goed voelt als je hem doet en gedaan hebt? Das namelijk ook een groot voordeel aan de leg extension! Daarbij is hij ook nog is super effectief!

Lees verder voor meer details, de uitvoering en aandachtspunten voor bij de leg curl!

Wat is de leg extension?

De leg extension is een van de meest populaire beenspieroefeningen waardoor je er vast wel ooit van gehoord hebt of zelfs gedaan hebt. De rede herachter is dat hij dan ook super effectief is.

De leg extension is namelijk een isolatieoefening voor de quadriceps (de grote spier aan de voorkant van je benen). De enige spieren die bij deze oefening werken zijn dus je quadriceps en spieren die dienen als stabilisatoren zodat je op je plek blijft zitten (zoals je armen).

Let wel op! Als je te veel reps en/of te veel gewicht op en neer beweegt kan het schade aanbrengen aan je knieën.

Kortom: een heel makkelijke, effectieve oefening waarbij je wel moet opletten. Kijk hiervoor naar de aandachtspunten onderaan deze pagina!

Hoe doe je een perfecte leg extension?

Hoe doe je nou een perfecte leg extension? Volg hier de stappen!

  1. Ga zitten op de machine en zorg dat je je enkels achter de machine hebt staan.
  2. Kies een geschikt gewicht waar je mee gaat trainen.
  3. Strek explosief je benen door je knieën te buigen
  4. Kom langzaam weer terug naar de startpositie

Hier een YouTube video ter verduidelijking:

Aandachtspunten:

  • Let op bij het uitvoeren van deze oefening dat je niet te veel gewicht doet of te veel herhalingen doet. Deze oefening kan al snel te belastend zijn voor je gewrichten waardoor je blessures kunt oplopen. Beperk jezelf tot niet meer dan 3 sets en een gewicht waarmee je tussen de 8-12 herhalingen kunt doen.
  • Doe deze oefening niet explosief. Dan loop je de hele effectiviteit van de oefening mis. Het is beter om de reps rustig en langzaam te doen zodat je meer ’time under tension’ hebt en betere resultaten krijgt.
  • Deze oefening is niet geschikt voor mensen met zwakke knieën of problemen met kruisbanden.

Afsluiting

Ik hoop dat je wat geleerd hebt door middel van deze pagina! Heb je nog vragen? Stel ze gerust in de reacties hieronder, ik reageer zo snel mogelijk terug!

Wil je meer oefeningen voor thuis zoals deze? Lees mijn thuis fitnessen artikel waarin alle spiergroepen worden besproken met oefeningen die je allemaal thuis kan doen!

Wil je specifiek thuis beenspieren trainen? Lees dan mijn artikel over thuis beenspieren trainen!


Lees hier mijn meest recente artikelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.