Langzame koolhydraten

Heb je al eens gehoord van langzame koolhydraten maar wil je er graag achter komen wat nu precies langzame koolhydraten zijn? Dan help ik je graag verder in dit artikel.
Laten we eerst eens beginnen met het begrip koolhydraten. Koolhydraten is een van de voedingsgroepen waar je eten uit bestaan.
Koolhydraten zijn producten met suikers, vezels en zetmeel. Je lichaam zet koolhydraten om in glucose. Daar krijg je weer energie van zodat je goed kunt functioneren de hele dag.
Nu zijn er snelle en langzame koolhydraten. De tweede is beter voor je gezondheid. Wat zijn deze koolhydraten dan precies en waarom is de snelle variant niet gezond?
Inhoudsopgave
Verschillende soorten koolhydraten
Er zijn dus twee verschillende vormen van koolhydraten. De eerst is de snelle variant, deze veroorzaakt een stijging in je suikerspiegel en is daarom niet zo goed voor je.
De tweede langzame variant geeft langzaam energie vrij en veroorzaakt geen pieken in je suikerspiegel. Deze pieken in je suikerspiegel wil je zo veel mogelijk voorkomen omdat ze de kans op het krijgen van diabetes type 2 alleen maar verhogen.
Waarom zijn langzame koolhydraten gezonder dan snelle koolhydraten?
Zoals ik het al eerder aangaf zijn langzame koolhydraten beter voor je dan de snelle koolhydraten. Dit komt omdat de langzame koolhydraten anders zijn opgebouwd dan de snelle varianten. De langzame vorm bestaat namelijk uit lange ketens van moleculen.
Je lichaam verteert dit in korte stukjes en kleine glucose eenheden. Als de molecule keten heel lang is heeft je lichaam meer tijd nodig om dit te verteren, dit zorgt ervoor dat de energie langzaam vrijkomt. Hierdoor heb je geen hoge pieken maar een stabiele lijn.
Het verschil met snelle koolhydraten is dat deze snel worden opgenomen door je lichaam. Het geeft je een hoge suikerpiek, een boost aan energie maar die daalt snel weer.
Deze pieken zijn niet goed voor je lichaam. Als je aan snelle koolhydraten denkt dan moet je vooral denken aan frisdrank, snoep, koek, wit brood, witte pasta, honing, suiker, witte rijst.

Wat zijn precies langzame koolhydraten?
Nu wil je natuurlijk weten wat dan gezonde langzame koolhydraten zijn. Ik heb ze hieronder even voor je op een rijtje gezet:
Volkorenbrood | Volkorenpasta |
Zilvervliesrijst | Haver |
Quinoa | Melk |
Teff | Griekse yoghurt |
Roggebrood | Ei |
Volkoren couscous | Havermout |
Bulgur | Groente |
Fruit | Peulvruchten |
Yoghurt | Brinta |
Volkoren wrap | Pitten/zaden |
Kwark | Noten |
Welke snelle koolhydraten moet je laten staan?
Wat zijn nu snelle koolhydraten die je zoveel mogelijk moet laten staan? Ik zet ze hieronder even op een rijtje
Aardappels | Frisdrank |
Koek | Chocolade |
IJs | Wit brood |
Witte rijst | Suiker |
Siroop | Vruchtensap |
Chips | Suikerpinda’s |
Kroket | Frikandel |
Snoep | Gebak |
Witte pasta | Stroop |
Limonade | Hagelslag |
Patat | Muesli |
Bladerdeeghapjes | Ontbijtkoek |
Koolhydraten en Glycemische index
Het is mogelijk dat er twee verschillende dingen hetzelfde aantal koolhydraten bevatten maar toch anders worden opgenomen in je lichaam. Dit noemen we ook wel de Glycemische index, dit geeft aan hoe snel je bloedsuikerspiegel stijgt nadat je iets eet.
Als de Glycemische index laag is heeft je lichaam geen moeite om dit eten op te nemen en te verteren. Het zal geen hoge suikerspiegels opleveren. Als de waarde hoog is dan is het juist niet gezond om te eten en kun je het beter niet nemen.

Glycemische lading
De Glycemische index geeft aan hoe snel je een suikerpiek krijgt als je iets eet. Maar natuurlijk is het ook belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid koolhydraten die je binnenkrijgt. Dit noemen we ook wel de Glycemische lading van je eten.
Lijst met Glycemische index (GI) en Glycemische lading (GL) van producten
Product | Glycemische index van 50 gram koolhydraten |
Pasta’s/granen | |
Quinoa, gekookt | 53 |
Couscous | 65 |
Pasta, volkoren | 48 |
Pasta wit | 49 |
Cornflakes | 81 |
Witte rijst | 73 |
Aardappelen | |
Aardappel, gekookt | 78 |
Aardappelpuree | 87 |
Aardappel, gebakken | 85 |
Aardappel, gefrituurd | 85 |
Groenten | |
Sla | 10 |
Tomaat | 10 |
Aubergine | 10 |
Wortels, gekookt | 39 |
Mais, gekookt | 55 |
Peulvruchten | |
Kidneybonen | 24 |
Linzen | 32 |
Bonen, gebakken | 48 |
Zuivelproducten | |
Melk, halfvol | 38 |
Melk, mager | 37 |
Yoghurt, mager | 33 |
Melk, vol | 39 |
IJs | 51 |
Brood | |
Brood, volkoren | 74 |
Roggebrood | 50 |
Brood, wit | 75 |
Stokbrood, wit (baguette) | 95 |
Kaiserbroodje | 73 |
Croissant | 67 |
Bagel | 69 |
Fruit | |
Grapefruit | 25 |
Pompoen | 75 |
Sinaasappel | 43 |
Appel | 36 |
Papaja | 60 |
Druiven | 59 |
Banaan, rijp (helemaal geel) | 51 |
Dranken | |
Appelsap | 41 |
Bier (4,6 %) | 89 |
Sinaasappelsap | 50 |
Gatorade, sportdrank | 78 |
Coca-Cola | 63 |
Snacks | |
Walnoten | 15 |
Cashewnoten | 22 |
Pinda’s | 14 |
Chocolade, puur | 22 |
Chocolade, melk | 49 |
Chocolade, wit | 44 |
Chips | 56 |
Evergreen met krenten | 66 |
Candybar | 65 |
Suikers | |
Tafelsuiker | 65 |
Honing | 61 |
Glucose (druivensuiker) | 100 |
Hoe kun je snelle koolhydraten vervangen?
Op het moment dat je snelle koolhydraten probeert te vervangen en zo min mogelijk wil binnenkrijgen is het belangrijk dat je stilstaat bij de verschillende dingen die je dagelijks eet. Een simpele aanpassing maakt al een groot verschil.
Zo kun je stoppen met het eten van wit brood, witte pasta en witte rijst. Dit vervang je dan door volkorenbrood, volkoren pasta en zilvervliesrijst. Daarnaast eet je meer fruit, groente, eieren en zuivel.