Afvallen en de overgang

We hebben allemaal wel eens van de overgang gehoord. Is afvallen en de overgang een slechte combinatie?
En wat gebeurt er nu toch allemaal in je lichaam als je in de overgang komt. Heb je wel eens last van slapeloze nachten en nachtzweten? Het zijn enkele vervelende klachten die vrouwen krijgen in de overgang.
Niet alleen zijn de hormonen ernstig verstoord, vrouwen krijgen ook te maken met allemaal andere vervelende kwaaltjes.
Ik zal je meer vertellen over de overgang en waarom afvallen zo lastig is.
Inhoudsopgave
De overgang: wat is het nu precies?
Met de overgang bedoelen we een fase van vrouwen. Deze fase begint na de laatste menstruatie. Dit noemen we ook wel de menopauze. In deze fase verandert het vrouwelijk lichaam, er zal geen eisprong meer plaats vinden en er wordt geen baarmoederslijm meer gevormd.
Wist je al dat de overgang wel tien jaar kan duren? Bij veel vrouwen begint rond de veertigste de vervroegde overgang. Deze voorfase van de overgang kan een aantal jaar duren. Je krijg in deze fase te maken met enkele lichamelijke klachten zoals aankomen.
Na je 45ste is het voor veel vrouwen merkbaar dat ze in de overgang terecht komen. Je krijgt dan te maken met lichamelijke klachten als nachtzweten, opvliegers en grote veranderingen in je stofwisseling. Slecht slapen in de overgang is een van de vele klachten waar vrouwen mee te maken krijgen.
In deze fase blijft de menstruatie weg of blijft hij uit. Deze fase kan ook een aantal jaar duren, tot de daadwerkelijke laatste menstruatie.

Rommelende hormonen
Door de overgang verandert er van alles in je lichaam. Onder andere ook je hormoonhuishouding. Denk hierbij aan de geslachtshormonen als oestrogeen en progesteron. Door de schommelingen van deze hormonen krijg je te maken met verschillende lichamelijke klachten zoals gewichtsschommelingen.
Door de afname van progesteron zal je schildklier minder hard werken. Daarnaast verandert het hormoon oestrogeen en zal de vetverdeling veranderen in je lichaam.
Waarom kom je aan in de overgang?
Doordat de vetverdeling van je lichaam anders is zal je dat ook zien aan je gewicht. Vrouwen die in de overgang zitten zullen een extra vetrandje ontwikkelen boven de broekrand. Zelfs vrouwen die hun hele lichaam slank zijn geweest.
Door de verandering van je oestrogeenspiegel zal de vetverbranding ernstig verlagen. Hierdoor verbrand je ongeveer 20% minder vet, dat scheelt veel als je op dezelfde manier blijft eten als je altijd hebt gedaan.
Daarnaast zorgt een lage oestrogeenspiegel er voor dat je meer trek krijgt. Terwijl je lichaam je eten minder goed verteerd krijgt je wel meer honger. Dat is een vreemde tegenstelling van je lichaam.
Wat je ook gaat zien is dat je spiermassa steeds meer gaat afnemen. Spieren verbranden normaal gesproken een deel van je calorieën maar doordat dit ook afneemt zie je dat je gewicht toeneemt.
Heb je veel last van stress door je baan of vervelende gebeurtenissen in je privéleven? Dan zit je vol met het hormoon cortisol. Dit stresshormoon is heel ongezond en heeft een negatief effect op je suikerspiegel. Hierdoor zal je juist meer trek krijgen in koolhydraten waardoor je meer aankomt.
Veel vrouwen hebben een overgang buik
Afvallen in de overgang is voor veel vrouwen een lastige opgave. Doordat er zoveel verandert in het lichaam van vrouwen in de overgang moet je rekening houden met de werking van de verschillende hormonen en je manier van eten.
Vrouwen krijgen helaas vaak een ronde buik onder de borsten door de andere werking van de hormonen. Het vet gaat daar zitten waar mannelijke hormonen worden aangemaakt. Het is goed om te weten dat er veel problemen zijn op te lossen door je manier van eten aan te pakken. Zo gaat het je wel lukken om afvallen in de overgang mogelijk te maken.

Zo lukt afvallen in de overgang wel:
Neem even de tijd om te wennen aan deze nieuwe fase van je leven. Het is vervelend dat je te maken krijgt met vervelende lichamelijke kwaaltjes maar je lichaam is even van slag. Voor sommige vrouwen is het een lastige fase om te accepteren dus het is helemaal niet gek als je daar even de tijd voor nodig hebt.
Wees je ervan bewust dat witte suikers niet goed zijn voor je lichaam. Denk dan aan wit suiker, wit meel. Laat dit dan ook zoveel mogelijk staan. Zorg voor een stabiele suikerspiegel, vermijd zoveel mogelijk suiker, witte bloem en drink niet veel koffie. Maar eet juist veel groente en fruit.
Eet zo gezond en natuurlijk mogelijk en probeer altijd tussen de 1500 en 2000 calorieën te blijven. Maak van bewegen een dagelijkse bezigheid, ga lekker naar buiten om te wandelen of te fietsen.
Drink veel water om al je afvalstoffen goed af te drijven, dit helpt je ook nog met het verhogen van je stofwisseling. Vermijd stress zoveel mogelijk en zorg voor veel ontspanning.
Neem zo min mogelijk frisdrank, koffie, zwarte thee, scherpe specerijen, rood vlees en bewerkte voedingsmiddelen. Neem juist wel vette vis, noten, eieren, pitten, zaden en groente en fruit.
Kan je nooit meer genieten?
Misschien ben je bang dat je nu nooit meer kan genieten van het leven. Een wijntje drinken met vriendinnen of een hapje eten op het terras moet toch wel kunnen. Dat kan natuurlijk, je hoort zeker te genieten. Blijf dat ook vooral doen, er verandert al genoeg in je lichaam dus blijf dingen doen die je blij maken.
Begrijp wel dat je lichaam je eten minder snel verbrand en je erop moet letten niet te veel te eten. Als je dat in je achterhoofd houdt dan is het geen enkel probleem om te genieten van een hapje en een drankje.
Afvallen en slank door de overgang
Nu je begrijpt dat er van alles gebeurt in je lichaam als je in de overgang komt weet je ook dat afvallen mogelijk is. Het komt je niet zomaar aanwaaien, je moet er wel wat voor doen.
Meer bewegen en gezonder eten zijn maar een paar voorbeelden. Als je nu echt klaar bent met dat buikje dan is het tijd om op een andere manier te leren eten waardoor je wel afvalt en op gewicht blijft.
Wil je graag slank door de overgang? Bekijk dan het boek van Ria Kamelle zij is een overgangsconsulente en heeft al vele vrouwen met overgangs klachten geholpen.