Waarom heb ik een slechte adem bij het afvallen?

Heb je een slechte adem bij het afvallen?

Slechte adem bij afvallen

Het is natuurlijk geweldig als je gaat afvallen en plezier krijgt in het maken van gezonde maaltijden. Maar waarom krijg je een slechte adem bij het afvallen?

Is dat normaal en wat moet je ertegen doen? Ben je nu verbaasd dat afvallen en een slechte adem een combinatie zijn?

Dan zal ik je in dit artikel meer vertellen over wat er in je lichaam gebeurt waardoor je een slechte adem krijgt tijdens het afvallen. Ook zal ik je meer vertellen over wat je tegen kunt doen. 

Waarom krijg je een slechte adem?

Om meer te begrijpen over waar die slechte adem vandaan komt moeten we eerst meer begrijpen over wat er allemaal in je lichaam gebeurt. Op het moment dat je gaat afvallen ga je op een compleet andere manier eten. Deze nieuwe levensstijl dat is iets waar je lichaam aan moet wennen. 

Slechte adem en koolhydraatarm dieet

Normaal gesproken haal je energie uit je koolhydraten. Maar op het moment dat je minder koolhydraten gaat eten, meer groente neemt, fruit en eiwitten is er een andere samenstelling in je lichaam. Je lichaam gaat energie uit je vetten halen als het niet meer uit je koolhydraten gehaald kan worden. 

Op het moment dat je lichaam vet gaat verbranden komen er ketonen vrij. Ketonen komen dan in je bloed terecht en worden voor een groot deel ook weer uitgeademd. De geur van de ketonen is helaas niet aangenaam om te ruiken, het lijkt zelfs op aceton

Daarom komen er afvallen stoffen vrij. Deze afvalstoffen adem je uit en daar komt die slechte adem dus vandaan bij het afvallen met een koolhydraatarm dieet. Dit hebben veel mensen die in ketose zijn en een keto dieet volgen.

Een slechte adem is dan een teken dat je lichaam vet aan het verbranden is. Dit is een nieuw proces voor je lichaam. Daarom moet je lichaam hier even aan wennen voordat je adem weer normaal gaat ruiken. 

Slechte adem bij afvallen

Slechte adem en een eiwitrijk dieet

Bij een eiwitrijk dieet bestaat een groot deel van je dagelijkse voeding uit eiwitten. Denk dan aan eitjes, vlees, vis en veel zuivel. Bij een eiwitrijk dieet laat je koolhydraten juist zoveel mogelijk staan. 

Door alleen maar eiwitten te eten stimuleer je helaas de eiwit etende anaerobe bacteriën. Deze bacteriën stoten zwavelgassen uit waardoor je een slechte adem krijgt en een vieze smaak krijgt in je mond.  

Net als bij een koolhydraatarm dieet is het belangrijk om je tanden te poetsen en te flossen na een maaltijd. Ook is het goed om je mond te spoelen met mondwater en een tongschraper te gebruiken. 

Hoe ontstaat een slechte adem

Een slechte adem is een vervelend probleem. Hoe ontstaat nu eigenlijk een slechte adem? Het ontstaat doordat je een droog mondgevoel hebt. Als je een langere periode niet eet of aan het vasten bent blijft de mond droog. In een droge mond groeien de bacteriën in je mond, dit geeft je een slechte adem. 

Wil jij een slechte adem voorkomen? Blijf dan de speekselproductie stimuleren. Dit doe je door mondwater te gebruiken met zuurstof, kauwgom te eten, koffie en thee te laten staan. Je kunt ook gebruik maken een kunstmatige mond gel. 

Een slechte adem krijgen bij het afvallen

Het krijgen van een slechte adem is dus een vervelend nadeel bij het afvallen. Aan de ene kant is het dus een goed teken omdat je erdoor kunt ervaren dat je lichaam vet aan het verbranden is.

De manier waarop je eet helpt je dus om centimeters en kilo’s te verliezen. Het nadeel is dat je natuurlijk niet met een slechte adem wilt rondlopen. Dat is niet prettig voor je zelfvertrouwen maar is ook niet fijn in contact met je partner, kinderen en collega’s. 

Wat kun je doen tegen een slechte adem? 

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een slechte adem zoveel mogelijk te voorkomen. 

  • Blijf veel water drinken om je afvalstoffen af te voeren. 
  • Neem je tandenborstel mee naar je werk en poets je tanden na een maaltijd. 
  • Maak gebruik van een frisse mondspray of mondwater
  • Drink pepermuntthee
  • Een andere optie is vaker wat langzame koolhydraten te eten zoals een banaan, havermout of quinoa. 
  • Of neem een suikervrij kauwgompje
Slechte adem bij afvallen

Kruiden die helpen tegen een slechte adem

Het werkt het beste om je mond goed te reinigen en ervoor te zorgen dat de speekselproductie goed op gang blijft gedurende de dag. Maar mocht je door je dieet toch een langere periode niet kunnen eten probeer dan veel water te drinken en gebruik te maken van kruiden als pepermunt, venkel, kaneel, munt, kardemom of anijs.

Ook kan het helpen om op een kruidnagel te kauwen totdat er een olie vrijkomt die je verdeelt in je hele mond. Gebruik nooit de kruidnagelolie of poeder, deze zijn te zwaar geconcentreerd. Het is zelfs mogelijk om daar brandwonden van op te lopen in je mond. 

Wat moet je doen tegen een slechte adem?

Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat er voldoende speekselproductie is in je mond. Nu hoef je niet continu wat te eten om dat voor elkaar te krijgen. Drink juist veel water en zorg ervoor dat je een smaak toevoegt aan je water.

Doe pepermunt of munt in je water om het een frisse smaak te geven. Niet alleen lekker verfrissend om te drinken maar ook goed tegen een slechte adem. Natuurlijk is het ook mogelijk om pepermuntthee te drinken en te kiezen voor smaken waardoor je adem fris ruikt. Zo voorkom je een droge mond zonder continu te moeten eten en je afvalproces in gevaar te brengen. 

Slechte adem en afvallen met elkaar verbonden?

Helaas zijn een slechte adem en afvallen met elkaar verbonden. Op het moment dat je lichaam geen energie meer haalt uit koolhydraten zal het vet gaan verbranden. Deze afvalstoffen geven een vervelende geur af.

Dit is een vervelend nadeel van het afvallen, een slechte adem hoort dan ook bij het afvallen. Maar gelukkig zijn er ook een aantal dingen die je kunt doen om een slechte adem te voorkomen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *