Een suikervrij dieet verandert je lichaam en gewicht, je valt er namelijk onwijs van af. Zonder dat je het doorhebt krijg je elke dag flinke hoeveelheden suiker binnen.
Suiker is nu eenmaal een onderdeel van onze dagelijkse voeding, het zit verstopt in verschillende producten waardoor je er dagelijks flinke hoeveelheden van binnen krijgt.
Suiker is heel ongezond en maakt je echt dik, suiker zorgt er ook nog eens voor dat je moe en futloos bent.
Het schijnt ook onderdeel te zijn van het creëren van een depressie. Om je zo goed mogelijk te helpen suiker uit je dieet te verbannen heb ik meerdere onderzoeken voor je doorgenomen zodat je precies weet waar je op moet letten.
Inhoudsopgave
Waarom een suikervrij dieet?
Als jij goed voor jezelf wil zorgen en veel wil afvallen is het heel goed om suiker te laten staan. Ten eerste je krijgt hier meer energie van en je voelt je niet meer futloos en hebt geen last meer van een energiedip na het eten van koek en snoep.
Maar wat doet suiker eigenlijk met je lichaam? Suiker speelt een grote rol bij het krijgen van overgewicht. Suiker kan er ook nog eens voor zorgen dat je niet goed slaapt, huidproblemen krijgt, heel overactief wordt en je kan er meerdere gezondheidsklachten door krijgen.
Dat zijn schrikbarende effecten, het grootste probleem van suiker is dat het overal in verwerkt wordt. Daarom is het eten van suiker in de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Het is zelfs zo erg dat de gemiddelde Nederlander 70 gram suiker per dag binnen krijgt!
Dat zijn 20 theelepels per dag! Vroeger was suiker een luxe product, daarom werd het ook veel minder gegeten. Gemiddeld aten mensen maar 3 gram suiker per dag. Een flink verschil met 70 gram.
Heb jij ook last van een suikerverslaving?
Door suikervrij te eten zal je lichaam moeten afkicken van je suikerverslaving. Helaas hebben we hier allemaal last van door de vele hoeveelheid die we elke dag binnen krijgen.
Het werkt als een suiker cyclus. Jij eet iets waar suiker in is verwerkt (dat zit in ontzettend veel producten) je suikerspiegel stijgt hierdoor en je hersenen maken dopamine aan en je alvleesklier gaat harder aan de slag om de suiker te verwerken.
Vervolgens daalt je suikerspiegel weer, maar de hoge insulinepiek zorgt ervoor dat je vet opslaat. Je lichaam verlangt vervolgens weer naar extra suiker. Daarna krijg je door de lage suikerspiegel weer trek en eet je iets waar weer suiker in zit. Zo is de cirkel rond en blijf je in deze cirkel hangen.
Wat is een suikervrij dieet?
Ons lichaam heeft suiker in de vorm van glucose nodig om energie te krijgen, dus een 100% suikervrij dieet is niet mogelijk. Er zijn twee verschillende soorten suikers. Natuurlijke suikers en geraffineerde suikers.
De natuurlijke suikers zitten bijvoorbeeld in fruit. Deze zijn gezond, bevatten langzame koolhydraten en geven je lichaam energie. Met een suikervrij dieet stop je niet met het eten van deze natuurlijke suikers.
Geraffineerde suikers
Als je een suikervrij dieet volgt stop je met het eten van geraffineerde suikers. Geraffineerde suikers worden gewonnen uit mais, suikerbiet en suikerriet. Dit zijn dus de suikers die aan producten zijn toegevoegd.
Suiker is de afgelopen jaren in steeds meer voedingsmiddelen toegevoegd met verschillende benamingen waardoor je goed moet zoeken op de ingrediënten om de suiker te ontdekken.
Hieronder staat een lijst met een aantal geraffineerde suikers die producenten toevoegen aan producten:
- Invertsuiker
- Maltodextrine
- Melasse (stroop)
- Kandij (suiker)
- Rietsuiker
- Geleisuiker
- Druivensuiker
- Basterdsuiker
- Dextrose
- Glucose-fructosestroop
- Sacharose
- Sucrose
- Glucose (stroop)
- Maisstroop
- Siroop
Suikervrij eten
Let er bij het vermijden van suiker ook op dat je siropen niet meer toevoegt aan je eten. Siropen als maisstroop of maismoutstroop zijn ook geraffineerde suikers. Dit zijn dus voedingsmiddelen die je echt moet vermijden.
Waar zit allemaal suiker in?
Nu zijn er een aantal producten die vol zitten met suiker, van koekjes en snoepjes weet je dat er suiker in zit. Als je wilt afvallen weet je dat je deze moet vermijden. Maar er zijn nog meer verschillende voedingsmiddelen waar ook suiker in is verwerkt zonder dat je dit weet.
Hierdoor eet je de hele dag door verschillende suikers. Denk hierbij aan brood, ketchup, vlees, zuivel en soep. Dit zijn maar enkele voorbeelden want de lijst is oneindig lang.
Als jij echt suikervrij wil eten is het nodig dat je alle ingrediënten gaat bekijken van de producten die je dagelijks binnen krijgt. Dat is nog een hele klus als je geen idee hebt waar allemaal suiker in zit.
Waar moet je beginnen met een suikervrij dieet?
Als je begint met suikervrij eten en je niet weet waar je moet beginnen. Dan is een goede eerste stap om in een voedingsdagboek bij te houden wat je elke dag eet. Blijf dit een paar dagen volhouden zodat je meer inzicht krijgt in je dagelijkse suiker inname.
Het is vervolgens veel overzichtelijker wat voor voedingsmiddelen je dagelijks veel binnen krijgt. Dan kan je vervolgens de ingrediënten gaan nalopen en kijken waar veel suikers in zitten en deze vervangen voor producten zonder suiker.
Om geraffineerde suikers te herkennen is er een handig ezelsbruggetje. Je hebt te maken met suiker als:
- Het woord ‘suiker’ erin voorkomt
- Het woord eindigt op ‘ose’ (glucose, fructose, dextrose)
- Het woord eindigt op stroop, siroop, honing of nectar
Voel je goed met minder suiker
We zijn allemaal verslaafd aan suiker, vaak hebben we het niet eens door. Stoppen met een verslaving is een behoorlijke uitdaging. Daarom zal het heel moeilijk zijn om te stoppen met het eten van suiker.
Maar toch is dit veel beter voor je gezondheid en heeft dit vele voordelen voor een gezond gewicht en hoe lekker jij in je vel zit. De eerste weken van je nieuwe eetpatroon zijn de zwaarste weken. Je lichaam moet wennen aan je nieuwe eetpatroon.
Na 72 uur is de lichamelijke verslaving verdwenen. Van een verslaving afkomen of een gewoonte doorbreken duurt meestal 3 weken voordat je er aan gewend bent geraakt.
Je weet nu wat voor negatieve effecten het eten van suiker heeft. Op het moment dat je in de verleiding komt is het goed om hierbij stil te staan. Dan zal het makkelijker zijn om je suikerrijke snack te vervangen door iets gezonds en voedzaam.
Suikervrije kinder traktaties
Een kinderverjaardag is altijd een groot feest, waar de jarige vaak al weken halsreikend naar uit heeft gekeken. En bij een feest hoort lekker eten. Het is gebruikelijk dat een kind in de klas trakteert.
Ondanks dat veel scholen verzoeken om iets gezonds te trakteren gebeurt dat vaak toch niet. In dit e-book van Miss Natural vind je 50 gezonde recepten, ideeën en tips om te trakteren op school en om te eten en drinken tijdens het kinderfeestje, of gewoon voor tussendoor.
Van heel snel en gemakkelijk te bereiden, tot iets meer werk, maar allemaal even feestelijk en lekker. Alle recepten zijn 100% natuurlijk, zonder geraffineerde suiker en e-nummers
suikerziekte