Drink jij te veel koffie?
Wanneer drink je te veel koffie? We drinken elke dag veel koffie en thee. Koffie en thee zijn per definitie dan ook twee gezonde dranken als je er niet veel suiker aan toevoegt.
Zo helpt het je ook nog eens om wakker te worden en alert te blijven. Koffie is een van de drankjes die je stemming verbeteren, en je mentale, fysieke prestaties en stofwisseling verbeteren.
Vraag jij je wel eens af of het gezond is om koffie te drinken? Het is gezond als je er kleine hoeveelheden van drinkt.
Als je er te veel van binnenkrijgt heeft het negatieve gevolgen voor je lichaam en krijg je last van meerdere vervelende bijwerkingen.
Het hangt voor een groot deel van je genen af of je last krijgt van deze negatieve bijwerkingen. Zo zijn er ook mensen die niet gewend zijn om cafeïne binnen te krijgen en last krijgen van verschillende klachten na een kleine hoeveelheid.
Inhoudsopgave
Angstklachten
We drinken massaal ons bakkie omdat dit ons alert maakt. Het maakt ons wakker en zorgt ervoor dat we met pure focus aan de slag gaan. Koffie voorkomt dat je slaperig wordt, dit komt doordat de aanmaak van adenosine wordt geblokkeerd.
Door koffie te drinken maak je automatisch ook adrenaline aan waardoor je alerter bent. Adrenaline noemen we ook wel het vlucht of vecht hormoon, dit zal je energie enorm doen toenemen.
Bij te veel adrenaline in je lijf kan je angstig en nerveus worden. Je hebt dan constant het gevoel dat er gevaar op je afkomt en je staat klaar om de aanval aan te gaan. Dat is dus niet zo gezond voor je. Je kan dus wel zeggen dat een grote hoeveelheid cafeïne niet zo goed voor je gezondheid.
Niet in slaap kunnen vallen
Een van de redenen waarom je koffie drinkt is wakker blijven. Het is dan ook niet zo gek dat als je veel drinkt je wakker blijft en niet meer in slaap kan vallen. Een hoge hoeveelheid cafeïne zorgt ervoor dat je langer wakker blijft, niet in slaap kan vallen of minder goed slaapt.
Een hoge hoeveelheid cafeïne verstoort je slaap ernstig. Nu is het goed om te weten dat cafeïne niet alleen maar in koffie zit maar dit ook in thee, chocolade, frisdranken en energiedrankjes.
Er is niet een vast nummer aan te wijzen van hoeveel cafeïne je dagelijks mag binnen krijgen om goed te functioneren. Het is afhankelijk van je erfelijke aanleg en je lichaam.
Zo kan de een voor het slapen gaan nog een bakkie drinken en vervolgens meteen in slaap vallen terwijl iemand anders hier nog uren door wakker blijft. Het verschilt dus per persoon hoelang het duurt voordat de cafeïne is uitgewerkt.
Verslaving
Als je niet meer zonder koffie kan functioneren kan je vaststellen dat je verslaafd bent. Zo kan het zijn dat je niet wakker kan worden zonder je koffie te drinken of heb je het idee dat je tijdens je werk genoeg koffie moet drinken om te functioneren.
Als het drinken van koffie echter wordt vergeleken met andere verslavende middelen blijkt dat het geen hersen activiteit ontwikkeld wat een verslaving veroorzaakt. Het kan wel tot fysieke of psychologische afhankelijkheid leiden omdat je denkt niet meer zonder koffie te kunnen.
In een onderzoek werden drie verschillende groepen verzameld. Mensen die geen koffie dronken en mensen die veel moesten drinken. De avond voordat deze mensen een woord test kregen mochten ze geen koffie drinken.
De mensen die veel moesten drinken hadden vervolgens last van vermoeidheid, hoofdpijn en andere onthoudingsverschijnselen. Zo blijkt er toch een afhankelijkheid te zijn en kan je er dus te veel van drinken.
Slaperig worden door koffie?
Kan het drinken van koffie er ook voor zorgen dat je slaperig wordt. Kan je door je dagelijkse koffie te drinken vermoeider worden? Het is natuurlijk zo dat je door koffie alerter en waakzamer bent. Toch blijkt dit proces je ook veel energie te kosten.
Uit onderzoek bleek dat studenten die energiedrankjes namen zich enkele uren super alert voelde. Maar de klap kwam later, de volgende dag voelde de studenten zich namelijk een stuk vermoeider dan zonder drankjes.
Veel moeten plassen
Drink jij veel thee op je werk of zet je graag een grote pot thee? Dan heb je vast wel eens gemerkt dat je door veel thee te drinken veel naar het toilet gaat. Door veel thee te drinken is je blaas constant gevuld en blijf je maar naar het toilet gaan.
Dit is niet alleen het geval bij thee. Dit werkt ook zo met het drinken van te veel koffie. Door te veel binnen te krijgen gaat je blaas overactief aan de slag en moet je veel naar het toilet.
Is te veel koffie drinken ongezond?
Bij veel mensen is het goed om te zien dat een kleine hoeveelheid van cafeïne goed werkt voor hun gezondheid. Een kleine hoeveelheid daar is helemaal niets mis mee.
Het is echter wel zorgelijk om te zien wat voor negatieve effecten cafeïne heeft. De lichamelijke klachten blijken veel zwaarder te wegen dan we in eerste instantie dachten. Maar veel koffie drinken kan schadelijk zijn voor je lichaam.
Nu verschilt het per persoon maar is het goed om erbij stil te staan dat uit verschillende onderzoeken blijkt dat meer koffie drinken dan nodig is niet goed voor je is.
Kijk eens goed naar hoe je slaapt en of je last hebt van een van de vele klachten? Is dat het geval beperk dan je cafeïne inname en drink minder drankjes waar cafeïne in zit. Te veel koffie drinken is niet goed je, probeer je cafeïne inname dus zoveel mogelijk naar beneden te brengen.
Wanneer je andere problemen hebt om in slaap te vallen kijk dan een naar het boek perfect slapen in 7 stappen.