Wanneer is gewichtsverlies zorgelijk?
In dit artikel delen we een aantal reden waarom je veel afvalt en kom je erachter wanneer gewichtsverlies zorgelijk is, en je een afspraak moet maken bij de huisarts.
Als je veel kilo’s kwijt raakt in een korte tijd zonder een speciaal dieet te volgen of iets aan je eetpatroon te veranderen is dit iets waar jij je zorgen om maakt.
Het is heel normaal dat je gewicht schommelt rond een bepaald getal. Als je uit het niets opeens veel afvalt is er iets aan de hand.
Inhoudsopgave
Wanneer moet jij je zorgen maken?
We willen allemaal fitter en energieker worden maar als dit opeens in een korte tijd gebeurd is er toch wat aan de hand. Nu vraag jij je misschien af wanneer is gewichtsverlies zorgelijk? Is er iets met mijn lichaam aan de hand?
Het is heel normaal dat je gewicht schommelt en niet elke week hetzelfde is. Zo kan je door een griepje minder eten en afvallen. Ga je op vakantie dan is de kans groot dat je juist meer eet en wat aankomt. Zo zie je dat je gewicht nooit hetzelfde is. Dat is ook niets om je zorgen over te maken.
Als er een vervelende stressvolle situatie gaande is in je leven kom je misschien ook aan of val je juist extreem af. Dat is een manier om met deze situatie om te gaan. Als er weer rust in je leven is en je emotioneel beter in je vel zit gaat je lichaam zich herstellen.
Dan zal je weer terugkeren naar je oude gewicht. Het is zorgelijk als je in een periode van zes maanden meer dan 5% van je lichaamsgewicht verlies zonder reden. Dat is het moment dat je een afspraak moet maken bij de huisarts.
Als je veel afvalt zonder een dieet te volgen of meer te sporten is er wat aan de hand. Mogelijk heb je dan te maken met een van de oorzaken uit dit artikel.
Waarom val je veel af in een korte tijd?
Stress
Een van de oorzaken van extreem gewichtsverlies of aankomen is een gevoel van stress. Als er veel stressvolle situaties zijn in je leven dan reageert je lichaam hierop door extra overleving hormonen aan te maken. Afvallen door stress is een gevaarlijke manier om gewicht te verliezen.
Deze helpen je in een dreigende situatie om te kiezen of je moet vluchten of de dreiging moet aangaan. Door een overvloed van adrenaline ben je continu alert en heb je minder behoefte aan eten.
Het hormoon cortisol onderdrukt lichaamsfuncties die niet belangrijk zijn bij dreigende situaties. Denk hierbij aan je spijsvertering, immuunsysteem en je voortplantingsorganen. Chronische stress heeft invloed op je spijsvertering en de functie van je darmen.
Zo zal je minder eten en je eten niet goed verteren. Daarnaast zal stress er ook voor zorgen dat je niet goed in slaap valt waardoor je lichaam niet voldoende herstelt.
Diabetes
Als je veel afvalt in een korte tijd kan het mogelijk zijn dat je diabetespatiënt bent. Er is namelijk een verband tussen extreem gewichtsverlies en diabetes. Veel afvallen komt mogelijk door het verliezen van je spiermassa, uitdrogen, schildklierproblemen of een extreem hoge bloedsuiker spiegel.
Mogelijk maakt je lichaam te weinig insuline aan om de glucose uit je voedsel op te slaan. Wanneer insuline niet goed wordt verwerkt zal dit via de nieren worden weggehaald. Je gaat dan veel plassen omdat je lichaam de glucose niet kan opslaan. Door het vele plassen zal je dorst krijgen.
Deze cirkel zal extreme uitdroging veroorzaken. Als dit gebeurt gaat je lichaam op zoek naar een andere energiebron en gaat het vet en spiermassa verbranden. Daardoor verlies je gewicht. Ook zijn er medicijnen voor diabetes patiënten die de bloedsuiker onder controle houden.
Een van de nadelen van deze medicijnen is dat ze de eetlust onderdrukken. Zo heb je minder behoefte om te eten en val je af. Wanneer is gewichtsverlies zorgelijk? Voor diabetespatiënten is dit iets om in de gaten te houden.
Als je gewicht veel schommelt of opeens heel erg afneemt is het goed om dit te laten controleren. Ook is het raadzaam om je medicijnen regelmatig te laten controleren.
Afname van je spiermassa
Als je ouder wordt ga je steeds meer spiermassa verliezen, dit is een van de nadelen van het ouder worden. Het verliezen van de spieren is een teken van ondervoeding en of eetproblemen.
Dit is dan een teken dat er iets niet goed is met je gezondheid. Als je gezonder gaat eten en meer sport is het logisch dat je gewicht verliest. Je verliest dan vocht en vet. Pas als dat is verbrand gaat je lichaam pas over op het verbranden van je spiermassa.
Als je dus een extreme afname hebt van je spiermassa is dit wel een teken dat er iets aan de hand is met je lichaam. Wil je geen spiermassa verliezen, maar juist spiermassa opbouwen? Neem dan altijd voldoende eiwitten om je spieren te ondersteunen.
Blijf je spieren trainen om de kracht ervan te behouden. Hoe meer je beweegt en je spieren gebruikt des te beter je spiermassa blijft.
Darmproblemen
Er zijn verschillende darmproblemen waardoor je al je voedsel niet goed verwerkt. Je reageert bijvoorbeeld extreem op gluten, lactose of andere ingrediënten.
Je darmen verwerken je voedsel niet goed of je krijgt een extreme reactie zodat je eten veel sneller dan normaal je lichaam verlaat. Darmproblemen zijn van grote invloed op het verliezen van veel gewicht.
Niet goed werkende alvleesklier
Wanneer is gewichtsverlies zorgelijk? Dat is het geval als je veel gewicht verliest zonder een specifieke reden daarvoor te vinden. Het niet goed werken van je alvleesklier is hier een voorbeeld van.
Je alvleesklier maakt enzymen en hormonen aan die je spijsvertering ondersteunen. Is je alvleesklier ontstoken dan werkt je spijsvertering niet meer goed.
Op het moment dat je extreem veel gewicht verliest terwijl je normaal blijft eten is de kans groot dat je alvleesklier niet voldoende enzymen aanmaakt. Als je klachten krijgt als maagpijn, misselijkheid na het eten of een vreemde kleur van je ontlasting is het tijd om je huisarts te raadplegen.
Wanneer is gewichtsverlies zorgelijk?
Nu weet je dat de kans zeer klein is dat je zomaar veel gewicht verliest. De kans is groot dat je door de juiste voeding en beweging gewicht verliest. Doe je niets anders dan normaal en sport je niet extreem veel dan is het tijd dat je in de gaten blijft houden of je last hebt van lichamelijke klachten.
Blijf je maar afvallen en weet je niet wat er aan de hand is? Dan is het altijd verstandig om naar de huisarts te gaan. Wanneer is gewichtsverlies zorgelijk? Als jij je zorgen maakt en niet begrijpt waarom je zoveel afvalt is het tijd om advies in te winnen van een specialist.
Beter een keer te veel naar de huisarts gaan dan een keer te weinig.