Ziekenhuisdieet: Wat is het? En wat eet je met het ziekenhuisdieet?

Het ziekenhuisdieet volgen?

ziekenhuisdieet

Veel mensen zijn op zoek naar een dieet waarmee ze snel overtollige kilo’s verliezen. Het ziekenhuisdieet is één van de bekende crashdiëten.

Een tijdelijk streng dieet waarin je wel 5 kilo zou afvallen. Maar met elk dieet is de kanttekening dat dit een tijdelijk effect heeft.

In dit artikel wil ik je daarom meer vertellen over dit dieet, wat het doet met je lichaam en de voor- en nadelen duidelijk maken.

Dan weet ik zeker dat jij een juiste beslissing maakt en blijvend gewicht verliest. Want dat is waar het in eerste instantie op draait toch? Een fit en slank lichaam. Laten we beginnen. 

Wat is het ziekenhuis dieet?

Het ziekenhuisdieet is een streng dieet waarbij de belofte is om snel af te vallen. Je zal wel 5 kilo afvallen door dit dieet te volgen. Dit dieet is dan ook een crashdieet, een manier van diëten waarbij je een korte periode zo min mogelijk binnen krijgt.

Dat helpt je met het afvallen maar je kunt je afvragen of dit wel zo gezond is? De kilo’s die je verliest blijven die er ook af of vliegen ze er razendsnel weer aan? 

Waar komt de naam ziekenhuisdieet vandaan?

Het ziekenhuisdieet heeft de benaming omdat deze gebruikt wordt in ziekenhuizen. Als iemand te zwaar is voor een operatie moet deze noodgedwongen in een korte tijd veel gewicht verliezen.

Daarom krijg je dan een korte periode minder eten waardoor je snel afvalt. Doordat jij minder eten binnen krijgt verminder je het aantal calorieën wat je opneemt drastisch. Het voordeel daarvan is natuurlijk het snelle afvallen.

De nadelen van het ziekenhuisdieet?

In eerste instantie is het goed om erbij stil te staan dat het niet zo gezond is om jezelf compleet uit te hongeren. Door dit dieet te volgen eet je een korte periode drastisch minder om gewicht te verliezen.

Het grote nadeel hiervan is dat je lichaam veel minder voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft. Doordat je dit doet gaat je lichaam op overlevingsstand en heb je veel minder energie om normaal te functioneren.

Dit dieet heeft ook een slecht effect op je spiermassa terwijl je er juist graag strak en gespierd uit wil zien. 

Vijf dagen te volgen

Het is de bedoeling dat je het ziekenhuisdieet vijf dagen volhoudt en daarna weer met kleine tussenstappen weer normaal gaat eten. Je vraagt je nu natuurlijk af hoe het mogelijk is om zoveel af te vallen met dit dieet.

Ik zal je zeggen dat dit een extreme manier van eten is. Vijf keer per dag eet je namelijk een maaltijd met weinig calorieën. Er zijn ook mensen die dit dieet drie weken volgen en daarna een stopweek gebruiken. Zo val je meer af over een langere periode. 

Maar mag ik dan alles eten in het weekend en de stopweek?

Nu denk je natuurlijk dat is vreemd. De vijf dagen dat je dit dieet volgt moet je heel weinig eten maar de andere dagen mag je alles eten. Dat is een groot verschil en daar gaan veel mensen de mist in. Het is de bedoeling dat je gewoon gezond blijft eten in de stopweek en de weekenden. 

Snoepen en genieten van je eten hoort bij een gezond eetpatroon maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat jij jezelf vol stopt met chocoladerepen en zakken chips. Doe dit altijd in combinatie met een half uur bewegen, dit hoort een normale routine te worden in je dagelijkse leven. 

Tussenstops na het eindigen van het ziekenhuisdieet

Als je klaar bent met dit strenge dieet en weer normaal gaat eten is het natuurlijk niet de bedoeling dat de kilo’s er weer razendsnel aan vliegen. Je moet er dus voor zorgen dat je met kleine tussenstops je normale eetpatroon weer op pakt. 

Dit doe je door eerst een kleine switch te maken met de onderstaande tussenstappen. 

  • Begin de dag met een glas citroen water
  • Lunch met één appel, één beschuitje en één volkoren broodje
  • Maak salade van een halve krop sla, tomaat en ei. 

Ziet dit tussen schema er al extreem uit? Bekijk dan eens het eetschema van het ziekenhuisdieet hieronder. 

Wat eet je met het ziekenhuisdieet?

Dit dieet is een crashdieet. Dit betekent dat je maar weinig mag eten om veel af te vallen. Tijdens dit dieet mag je zoveel mogelijk water, koffie en thee zonder suiker drinken. Light frisdranken zijn eventueel ook toegestaan maar zijn niet zo gezond door de toevoeging van aspartaam

ziekenhuisdieet

Hoe ziet je eetschema eruit met het ziekenhuisdieet

Maandag

Ontbijt

1 Peer of grapefruit.

1 volkoren broodje of 1 beschuitje (kies als beleg voor een gekookt ei, komkommer, hummus, tomaat).

Lunch

1 sinaasappel, perzik of peer.

2 glazen yoghurt of 1 glas halfvolle melk of sojamelk.

Kies voor 2 beschuitjes of voor 2 volkoren boterhammen.

Avond

2 tomaten, 2 gekookte eieren, 1 glas yoghurt of 1 glas halfvolle melk.

2 volkoren broodjes of beschuitjes of cracotte. 

Salade met dressing van azijn of een beetje olie. 

Dinsdag

Ontbijt

1 grapefruit of 1 sinaasappel.

1 volkoren boterham of beschuitje.

Lunch

1 Peer, kiwi, appel, peer of perzik. 

2 glazen yoghurt of 1 glas halfvolle melk of sojamelk.

2 beschuitjes of 2 volkoren boterhammen.

Avond

1 tomaat, kipfilet/zalm/kalkoenfilet of rosbief, 1 glas yoghurt of 1 glas halfvolle melk. 2 volkoren broodjes of beschuitjes of cracotte. 

Salade met dressing van azijn of een beetje olie.

Woensdag

Ontbijt

1 grapefruit of perzik.

1 volkoren boterham of beschuitje.

Lunch

1 sinaasappel, 1 kiwi of 1 appel.

2 glazen yoghurt of 1 glas halfvolle melk of sojamelk.

2 beschuitjes of 2 volkoren boterhammen.

Avond

1 tomaat, kipfilet/zalm/kalkoenfilet of rosbief, 1 glas yoghurt of 1 glas halfvolle melk. 2 volkoren broodjes of beschuitjes of cracotte. 

Salade met dressing van azijn of een beetje olie. 

Donderdag

Ontbijt

1 Peer of sinaasappel.

1 volkoren boterham of beschuitje.

Lunch

125 gram kwark of yoghurt.

1 beschuitje met augurk, en een gekookt eitje. 

Avond

1 appel, 2 tomaten, 2 gekookte eieren, 1 glas yoghurt of 1 glas halfvolle melk. 2 volkoren broodjes of beschuitjes of cracotte. 

Salade met dressing van azijn of een beetje olie. 

Vrijdag

Ontbijt

1 Perzik of sinaasappel.

1 volkoren boterham of beschuitje.

Lunch

200 gram gerookte zalm of andere vis.

2 beschuitjes of 2 volkoren broodjes.

Avond

2 tomaten, 2 gekookte eieren, 1 glas yoghurt of 1 glas halfvolle melk. 2 volkoren broodjes of beschuitjes of cracotte. 

Salade met dressing van azijn of een beetje olie. 

Is het ziekenhuisdieet makkelijk vol te houden?

Het ziekenhuis is een kort intensief dieet waar je flink mee afvalt. Voor de meeste mensen is dit de ideale manier van afvallen. Dat lijkt het in eerste instantie ook. Even vijf dagen op je tanden bijten, jezelf uithongeren en dan krijg je het lichaam van je dromen.

Maar hoe gezond is dat eigenlijk? Dat is de vraag. De kans dat je razendsnel weer aankomt en last krijgt van het jojo effect is namelijk heel groot. Dan vliegen de kilo’s er net zo snel weer aan als dat ze er zijn afgegaan. Best zonde toch?

ziekenhuisdieet

Voordeel van dit dieet

Als ik dan toch nadenk over de voordelen van dit dieet kan ik alleen maar bedenken dat het een goedkope manier van afvallen is omdat je er geen dure shakes of andere producten voor moet aanschaffen. 

Grootste nadeel van dit dieet?

Zoals je in de lijst al hebt gezien eet je over de hele dag heel weinig. Dat is niet alleen heel ongezond maar dat gaat er natuurlijk alleen maar voor zorgen dat je met een constant hongergevoel blijft rondlopen. Daar wordt niemand gelukkig van. 

Daarom vind ik dat het beter is om dit dieet niet te volgen maar jezelf een ander gezond eetpatroon aan te leren. Een manier waarbij je zo gezond mogelijk eet en snoepen toegestaan is (met mate natuurlijk.) 

Ben je een intensieve sporter? Dan is het verstandig om je trainingen aan te passen aan je dieet. Doordat jij je lichaam flink op overlevingsstand zet krijg je minder energie binnen. Daardoor kan je nu eenmaal niet intensief meer sporten.  

Na dit dieet kom je weer aan

Tijdens dit dieet krijg je veel minder eten binnen en dat helpt met het afvallen. Maar dat resultaat is helaas maar van korte duur. Als je altijd meer eet dan je verbrand ga je dat ook doen als je weer ‘normaal’ gaat eten.

Dit dieet is dan helemaal geen oplossing voor de rest van je leven maar je krijgt dan weer last van het gevreesde jojo effect. Het is dus veel beter om jezelf een andere manier van eten aan te leren. 

Door dit dieet voor een langere periode te volgen verstoor je ook nog eens je immuunsysteem. Als je minder voedingsstoffen binnen krijgt kan je lichaam niet optimaal functioneren. Daardoor krijg je schommelingen in je humeur en maak je meer stresshormonen aan. Dat is geen goed teken. 

Wat zeggen andere mensen over dit dieet?

In eerste instantie is het natuurlijk fijn als je eindelijk die kilo’s verliest. De meeste mensen zijn daar in eerste instantie ook heel blij mee. Maar op de lange termijn zijn de meeste mensen niet zo blij met dit dieet.

Het helpt namelijk niet op de lange termijn omdat de meeste mensen weer gaan eten zoals ze dat altijd hebben gedaan met als gevolg dat ze zwaarder worden dan voor het volgen van dit dieet. 

Ander vervelende klachten die mensen krijgen zijn misselijkheid, duizeligheid en brandend maagzuur. Klink niet zo lekker, toch? 

Hulp nodig bij het afvallen?

Afvallen en op gewicht blijven is nog niet zo makkelijk en daarom begrijp ik goed dat je daar wel wat hulp bij kunt gebruiken. Mijn beste advies is daarom om het goed aan te pakken.

Neem de Afslank receptenbijbel door om 100 heerlijke recepten te maken waar je verantwoord van kunt genieten. Dit doe je dan samen met je gezin zodat je niet meer apart hoeft te koken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *