Wil je afvallen met gezond en lekker eten?

Afvallen met gezond en lekker eten

afvallen met gezond en lekker eten

Wil je afvallen met gezond en lekker eten? Dat begrijp ik heel goed. De meeste mensen denken dat een dieet de oplossing is om af te vallen maar dat is helaas niet het geval.

Een kort en tijdelijk dieet volgen waarbij je op salades moet overleven helpt je misschien voor een korte periode maar daarna gaat het mis. Als je weer ‘normaal’ gaat eten kom je in de problemen.

Deze manier van eten heeft er namelijk voor gezorgd dat je te zwaar was. Waarom ga je dan weer precies hetzelfde eten?

De meeste mensen vallen misschien wel af met een dieet maar komen daarna rigoureus weer aan. Iets wat jij wil voorkomen! Ik help je graag om het anders aan te pakken zodat je slank blijft. 

Waarom je eten gezond en lekker moet zijn

Als je eten niet lekker vindt geniet je niet van je maaltijden en dit is niet vol te houden. Het is dus veel slimmer om op een manier te gaan eten die bij je past, die je lekker vindt en waar je ook nog eens van afvalt.

Als je jezelf een gezond eetpatroon aanleert waarbij je gezond en verantwoord leert eten hou je dit wel voor de rest van je leven vol. Dit is waar de meeste mensen de mist in gaan.

Een dieet is tijdelijk en helpt daarom ook maar tijdelijk. Het is veel slimmer om je complete eetpatroon om te gooien maar dan wel op een manier die bij je past en waar jij van geniet. 

Hoe val je makkelijk af?

Nu is afvallen in de basis heel simpel. Krijg minder calorieën binnen dan je verbrand en je bent goed bezig. Dat is een simpele basis regel. Helaas is het voor de meeste mensen niet zo makkelijk om af te vallen.

Ten eerste hebben de meeste mensen geen tijd om vier keer per week naar de sportschool te gaan en hebben de meeste mensen geen tijd om uitgebreid in de keuken te staan om gezonde maaltijden te maken.

Dat begrijp ik heel goed. Daarom moet het makkelijk voor je zijn om gezond te eten en dagelijks te bewegen. Dan hou je het vol en zal je dit eenvoudig toepassen in je dagelijkse leven. 

afvallen met gezond en lekker eten

Wat is je dagelijkse caloriebehoefte?

Ik gaf al aan dat het nodig is dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrand. Doe je dit elke dag dan gaat het je lukken om op een gezonde manier af te vallen. Maar wat is dan je dagelijkse caloriebehoefte? Ik geef hieronder even een algemene berekening.

Dagelijkse bewegingDagelijkse caloriebehoefte
VrouwenMinder dan 30 minuten per dag1800-2000
30-60 minuten per dag2000-2200
60 of meer minuten per dag2400-2800
MannenMinder dan 30 minuten per dag2100-2500
30-60 minuten per dag2500-2700
60 of meer minuten per dag3000-3500

Blijf 500 calorieën onder je caloriebehoefte

Als je wil afvallen met gezond en lekker eten moet je in eerste instantie weten wat je dagelijkse caloriebehoefte is. Om goede resultaten te halen door de nieuwe manier van eten blijf je elke dag 500 calorieën onder je dagelijkse behoefte.

Dit is een hele simpele manier om jezelf te trainen bewuster te gaan eten en rekening te houden met wat je lichaam nodig heeft. Wil je bijhouden hoeveel calorieën je nu precies binnenkrijgt?

Gebruik dan de Fitness pal app en hou je eten dan bij. Als je een ander lichaam wil moet je bewuster omgaan met wat je elke dag eet. 

De basis van 80% gezond en 20% ongezond genieten

Hoe fijn is het dat je 80% van de tijd gezond eet en 20% van je tijd even geniet van ongezond snoepen. Zo hebben we allemaal snoepjes, koekjes of chips waar gek op zijn. Schrap ze niet totaal van je menu als je er zoveel van geniet. Maar kies een paar momenten in de week dat je er even van geniet.

Ongezond genieten hoort nu eenmaal bij een gezond eetpatroon. Leer jezelf dan ook niet aan om het nooit meer te eten maar eet er minder van. Minder keer in de week of een kleinere portie dan je gewend bent. Dat helpt je om je nieuwe levensstijl vol te houden. 

afvallen met gezond en lekker eten

Geen diëten volgen maar gezond en lekker eten!

Als je gezonder gaat eten kies je er automatisch voor om op een andere manier te gaan eten. Je gaat andere maaltijden klaarmaken dan je gewend bent. Nu denken veel mensen als ze aan gezond eten denken aan een bak smakeloze salade of een bordje rijst met kip.

Maar er is zoveel meer mogelijk. Jij kunt groente klaarmaken met gezonde sauzen, dressings of kruidenmixen. Daag jezelf dus eens uit om gezonde en lekkere maaltijden te maken waar je enorm van geniet. 

Beperk jezelf niets maar wees creatief

Diëten houden veel mensen niet lang vol. Waarom niet? Vaak mag jij je favoriete eten niet eten en lijkt er een monster in jezelf te ontstaan. Jij moet je favoriete chocolade eten en doet alles om een reep in huis te halen. Strenge regels en jezelf van alles beperken is niet gezond, dat houdt niemand vol.

Het is daarom veel beter om af en toe te genieten van je favoriete ongezonde snoepmomenten. Kijk ook eens of er een gezondere variant van is. Zo is een bak roomijs minder gezond dan zelfgemaakt vegan ijs van bevroren fruit zoals bananen.

Kies je voor een stukje pure chocolade met meer dan 75% cacao ben je al een stuk gezonder bezig dan het eten van een witte melkchocolade reep. Daag jezelf dus eens om te ontdekken of je nog gezonder kan snoepen. Maar doe dit alleen als je er net zoveel van geniet als bij je normale snoep momenten. 

Zo lukt afvallen wel met gezond en lekker eten

Gezond en lekker afvallen is geen grote uitdaging. Het is in de basis heel simpel en daarom weet ik zeker dat jij na het lezen van dit artikel klaar bent om aan de slag te gaan. Ben je nog op zoek naar heerlijke recepten om gezond en lekker te eten? Neem dan de afslank receptenbijbel door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *