Afvallen met intermittent fasting?

Wil jij afvallen met intermittent fasting?

afvallen met intermittent fasting

Als je wil afvallen zijn er verschillende diëten en afslankmethodes te vinden online. Heb je al eens gehoord van afvallen met intermittent fasting?

Misschien is het nog niet helemaal duidelijk voor je wat dit nu precies is en waarom dit goed werkt bij het afvallen.

Intermittent fasting is een manier van eten waarbij je een deel van de dag aan het vasten bent. Je laat je lichaam herstellen en dit helpt je weer bij het afvallen.

In dit artikel zal ik je stap voor stap meer vertellen over wat intermittent fasting precies is en hoe het je het helpt met het afvallen. 

Wat is intermittent fasting?

Nu is intermittent fasting nog steeds een vaag begrip. Laten we er eerst even induiken zodat jij begrijpt wat dit precies is. Met intermittent fasting bedoelen we een eeuwenoude methode van vasten. Vroeger aten de mensen geen ontbijt, ze moesten eerst op jacht om eten te verzamelen.

Een groot deel van de dag werd er dus niet gegeten. Met intermittent fasting bedoelen we dan ook een eetpatroon waarbij je een deel van de dag niet eet. Veel mensen die intermittent fasting gebruik in hun dagelijkse leven kiezen er bewust voor om niet te ontbijten en elke dag te vasten van 20.30 tot 12.30.

Deze periode geef jij je lichaam de rust om al je eten te verwerken. In de uren dat je niet eet is het voor je lichaam niet mogelijk om energie te halen uit je eten. Omdat je lichaam energie nodig heeft gaat het vervolgens energie halen uit je vetcellen. 

Waarom ga je afvallen met intermittent fasting? 

Nu vraag jij je af hoe intermittent fasting je gaat helpen met het afvallen. Normaal gesproken eet je de hele dag door. Je ontbijt om 7.00 in de ochtend met je bakje yoghurt en om 22.00 eet je nog een cracker met kaas. Dan ga je om 23.00 naar bed om de volgende dag weer op dezelfde manier te eten. 

Je lichaam haalt energie uit de koolhydraten van je eten. Doordat jij de hele dag eet blijft je spijsvertering de hele dag actief en blijft je lichaam de energie halen uit de koolhydraten die je binnenkrijgt.

Maar dit kan jij dus veranderen door te vasten. Als jij je lichaam van 20:30 tot 12:30 rust geeft en gaat vasten moet je lichaam energie halen uit iets anders dan je koolhydraten. Wat je lichaam dan gaat doen is energie halen uit je vetcellen. Dit helpt je dus weer bij het afvallen

afvallen met intermittent fasting

Wat doe je nu precies met intermittent fasting?

Intermittent fasting is geen dieet maar dit is wel een andere manier van eten. Doordat je heel bewust omgaat met de tijden waarop je eet geef jij je lichaam meer rust en schakelt het automatisch over op vetverbranding.

Voor veel mensen is het dan ook een ideale manier om meer af te vallen omdat ze geen strenge regels moeten volgen maar zich alleen maar moeten houden aan de eettijden. 

Hoe werkt dit dan?

Nu klinkt het als muziek in je oren om te eten wat je wil eten maar met een paar uur vasten per dag vet te verbranden. Als je het niet gewend om je ontbijt over te slaan is dit iets waar je aan moet wennen. Begin je met intermittent fasting en is het nog een te grote stap om je ontbijt over te slaan?

Begin de dag met een glas melk en eet er een gekookt eitje bij. Daarna bouw je dit langzaam af en neem je eerst nog een glas melk en daarna ga je over op een glas water. Stap voor stap stop je dan met dat ontbijtje. 

Het is goed om te begrijpen dat deze manier van eten niet een manier is die jij je hele leven moet volhouden. Het helpt je om op een veilige manier gewicht te verliezen doordat je de vetverbranding versnelt.

Als je tevreden bent kan je altijd weer overstappen op zes eetmomenten per dag. Blijf wel altijd gezond eten om op gewicht te blijven. 

Wat eet je dan?

Nu je begrijpt hoe intermittent fasting werkt vraag jij je misschien af wat nu het beste is om te eten zodat je de beste resultaten behaalt. Om de beste resultaten te behalen is het goed om zo koolhydraatarm mogelijk te eten.

Eet veel groenten, fruit, zilvervliesrijst, quinoa, havermout, noten, zaden, vlees, vis, eieren, yoghurt. Laat frisdranken en sappen staan, deze bevatten veel zoetstoffen die niet goed voor je zijn. Het is juist de bedoeling dat je dit afleert. Daarom stap je over op het drinken van water, thee en koffie (zonder suiker.)

Wat zijn de voordelen van deze manier van eten?

Intermittent fasting is een manier waardoor je dagelijks een periode aan het vasten bent. Dit is goed voor je lichaam omdat je hierdoor je lichaam rust geeft. Dit is goed voor al je organen. Zo geef jij je alvleesklier rust omdat het niet voortdurend insuline hoeft af te geven en veel andere organen ondervinden er ook veel voordelen van. 

Ik zet de voordelen van intermittent fasting even voor je op een rij:

  • Je verbrand meer vet

  • Je verhoogt je stofwisseling

  • Dit helpt je om weer af te vallen (zelfs als je stil stond)

  • Maak je niet meer druk over wat je wel en niet mag eten

  • Je hoeft geen streng dieet te volgen

  • Geen calorieën tellen of dingen niet meer mogen eten

  • Tijdens eetmomenten mag je gewoon koolhydraten eten

  • Je hebt minder behoefte om te eten

afvallen met intermittent fasting

Wanneer is intermittent fasting geen goed idee?

Intermittent fasting is een prettige manier om je te helpen met afvallen. Maar dit is niet goed voor iedereen. Zo is intermittent fasting af te raden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Ook is het geen goed idee voor mensen die een eetstoornis hebben ontwikkeld of mensen onder de 18 jaar. Ook voor diabetespatiënten en mensen met hartproblemen is het geen goed idee om dit op eigen houtje te doen.

Doe dit altijd in overleg met een arts. Ben je een fanatieke sporter? Overleg deze manier van eten dan met een professional.

Afvallen met intermittent fasting doe je zo!

Afvallen met intermittent fasting werkt goed omdat jij je lichaam de rust geeft om geen energie te halen uit koolhydraten maar uit je vetcellen. Intermittent fasting is dan ook geen dieet maar een manier van vasten die je helpt bij het afvallen. Heb je nog vragen laat ze hieronder achter.

Wil je met lekker eten afvallen?

Neem dan de Afslank receptenbijbel door!

Ja, dat wil ik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *