Is een dieet zonder koolhydraten de beste manier om af te vallen?

Een dieet zonder koolhydraten

dieet zonder koolhydraten

Wil jij een dieet volgen zonder koolhydraten? Jij bent op zoek naar de beste manier om gewicht te verliezen. Je wil niet alleen gewicht verliezen, je wil ook slank blijven. 

Nu heb je al van alles geprobeerd en heb je gelezen over de nieuwe trend. Het laten staan van koolhydraten. 

Koolhydraten maken je dik en daarom moet je zoveel mogelijk vermijden heb je ergens gelezen. Is het wel gezond om helemaal geen koolhydraten te eten? 

In dit artikel wil ik je meer vertellen over het verschil tussen een koolhydraatarm en een vetarm dieet. 

Ook zal ik je meer vertellen over het gevaar van het laten staan van koolhydraten. 

Koolhydraten schrappen een goed idee?

Nu wil jij graag weten of het slim is om minder koolhydraten te eten. Ik kan daar een heel kort antwoord op geven. Ja, het is een goed idee om minder koolhydraten te eten als je wil afvallen. Maar ik benadruk daarbij dat je het niet helemaal kunt schrappen. 

Ik weet dat er veel crashdiëten zijn waarmee je in een korte tijd enorm veel afvalt. Dat is geen gezonde manier om af te vallen en slank te blijven. Blijf daar dus ver uit de buurt. 

Waarom een dieet zonder koolhydraten geen goed idee is

Misschien denk je nu maar dan eet ik toch helemaal geen koolhydraten meer. Dan val ik vast enorm af. Het is echter een slecht idee om helemaal geen koolhydraten meer te eten. 

Als je geen koolhydraten meer eet val je misschien wel snel af maar je gaat je er niet beter door voelen. Daarnaast is het ook helemaal niet gezond en niet vol te houden op de lange termijn. Je lichaam heeft de voedingsstoffen nodig die je haalt uit je koolhydraten. 

Op het moment dat je lichaam dit mist gaat je gezondheid alleen maar achteruit. Een dieet met extreem weinig koolhydraten is daarom ook helemaal niet vol te houden. 

Je krijgt dan namelijk enorme trek en gaat dan juist enorm veel snoepen. Dan krijg je weer last van het gevreesde jojo effect. 

Wat zeggen de wetenschappelijke onderzoeken over een dieet zonder koolhydraten?

Mensen met obesitas en een koolhydraatarm dieet

Dit onderzoek vond plaats met mensen met een extreem hoog BMI. De BMI waarde van de deelnemers was 43. Om het vetarme en koolhydraatarme dieet te testen onder deze doelgroep werd de groep in tweeën verdeeld.

De groep die het vetarme dieet volgde moest zich houden aan een vast aantal calorieën per dag. De groep die een koolhydraatarm dieet volgde kreeg geen vast aantal koolhydraten opgelegd. 

Na drie maanden was het resultaat als volgt. 

De groep met het koolhydraatarme dieet had 3x meer gewicht verloren dan de groep die het vetarme dieet volgde. Een ander effect was dat de insuline waarde van de koolhydraatarme groep met 27% naar beneden ging. 

De groep die een vetarm dieet volgde had juist een verhoging van de insulinewaarde. 

Ketogeen dieet vergeleken met het vetarme dieet

Bij een ander dieet werd het ketogeen dieet onderzocht in vergelijking met het vetarme dieet. Bij het ketogeen dieet eet je extreem weinig koolhydraten. Je eet maar 20 gram koolhydraten per dag. 

Met dit dieet haal je de meeste calorieën dan ook niet uit je koolhydraten maar uit gezonde vetten. In dit onderzoek werden de deelnemers ook verdeeld in twee groepen. De eerste groep volgde het ketogeen dieet en de andere groep volgde het vetarme dieet. 

Na 24 weken hadden de deelnemers van het ketogeen dieet 9,4 kilo verloren. De deelnemers van het vetarme dieet hadden slechts 4,8 kilo verloren. 

De deelnemers van dit onderzoek gaven ook nog eens aan dat het ketogeen dieet makkelijk was vol te houden. Terwijl de deelnemers van het vetarme dieet daar enorm veel moeite mee hadden. 

Andere resultaten van het keto dieet waren de verbetering van de bloedwaardes en de verlaging van het goede HDL cholesterol. 

Het keto dieet bestaat voor een groot deel (70%) uit gezonde vetten maar toch heeft dit de deelnemers geholpen om het goede HDL cholesterol te verlagen. Deze resultaten staan lijnrecht tegenover de vetarme aanbevelingen van onder andere het voedingscentrum. 

Ketogeen dieet met een vast aantal calorieën per dag

Als de resultaten van de bovenstaande onderzoeken bekijkt is het duidelijk dat er veel resultaten te behalen vallen met het ketogeen en koolhydraatarme dieet. 

De onderzoekers vonden het interessant om ook te onderzoeken of de deelnemers meer afvallen als zij zich vasthouden aan een vast aantal calorieën per dag. 

De deelnemers werden weer verdeeld in twee groepen. De ene groep volgde het koolhydraatarme dieet en mocht maar 1855 calorieën per dag eten. De andere groep volgde het vetarme dieet en mocht maar 1562 calorieën per dag eten.

De groep die het koolhydraatarme dieet volgde viel na 50 dagen 8,1 kilo af. Vergelijk je dit met de vetarme groep dan was het resultaat een stuk lager. De deelnemers van deze groep vielen maar 4,1 kilo af. 

Dat is nog niet alles. De deelnemers die het ketogeen dieet volgde verloren 3x meer buikvet dan de deelnemers van het vetarme dieet. 

Een ander resultaat was dat de deelnemers van het koolhydraatarme dieet veel minder honger hadden tijdens het volgen van het dieet dan de deelnemers van het vetarme dieet.  

Waarom een dieet zonder koolhydraten een slecht idee is

Waarom is het volgen van een dieet zonder koolhydraten een slecht idee? Dit is een slecht idee omdat je lichaam koolhydraten nodig heeft om goed te functioneren. Het is zelfs heel gevaarlijk om helemaal geen koolhydraten meer te eten. 

Je zal je vermoeid voelen, je hebt meer last van spierpijn omdat je spieren zich niet kunnen herstellen. Je krijgt onvoldoende voedingsstoffen binnen uit je fruit.

Je krijgt last van een verstoorde menstruatiecyclus, ook is het mogelijk om schildklierproblemen te krijgen door je lage insuline waarde. Kortom het is geen goed idee om helemaal geen koolhydraten meer te eten. Vermijd dus een dieet zonder koolhydraten. 

Hoeveel koolhydraten mag je dan wel eten?

Op het moment dat je weet hoe je dagelijkse caloriebehoefte eruit ziet is het slim om de volgende verhouding aan te nemen. 

30% koolhydraten

30% eiwitten

30% gezonde vetten

10% dranken

Dit is de verhouding die de afslank receptenbijbel hanteert om je te helpen je droomlichaam te krijgen. De afslank receptenbijbel staat dan ook vol met meer dan 100 heerlijke recepten die je makkelijk kunt klaarmaken. 

Wat zijn gezonde koolhydraten?

Nu zijn er verschillende soorten koolhydraten die je kunt eten. Als de bovenstaande verhouding gebruikt moet je wel kiezen voor de juiste soorten koolhydraten uit het onderstaande lijstje. 

Eet de volgende dingen wel

 • Fruit
 • Groente
 • Noten
 • Zaden
 • Pitten
 • Volkoren havermout
 • Volkoren pasta
 • Volkoren zilvervliesrijst
 • Zoete aardappel
 • Quinoa

Eet en drink de volgende dingen niet

 • Brood
 • Gefrituurd voedsel
 • Witte pasta
 • Noedels
 • Koek
 • Snoep
 • Pizza
 • Ontbijtkoek
 • Crackers
 • Witte rijst
 • Chips
 • Borrelhapjes
 • Frisdrank
 • Vruchtensappen

Mag je wel zoveel gezonde vetten eten? 

Op het moment dat je aan de slag gaat met het koolhydraatarme dieet ga je anders eten. Je gaat dan meer eiwitten en gezonde vetten eten. Gezonde vetten zijn heel gezond voor je omdat ze je een vol gevoel geven en je deze manier van eten goed kunt volhouden. 

Voor veel mensen voelt het een beetje eng om meer vetten te eten. Je denkt namelijk dat het ongezond is. Dat heb je altijd geleerd. In de onderzoeken die in dit artikel zijn gedeeld is echter wel duidelijk geworden dat de koolhydraat arme diëten voor de beste resultaten zorgen en niet de vetarme diëten. Neem de recepten van de afslank receptenbijbel door om op deze manier af te vallen.

Een dieet zonder koolhydraten is een no go

Dacht je altijd dat het volgen van een dieet zonder koolhydraten een goed idee was? 

Dan weet je nu dat het zelfs gevaarlijk is. 

Koolhydraatarm eten is wel een goed idee maar doe het dan wel op de juiste manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *