Doe de volgende dingen om je immuunsysteem te boosten!

Weet jij al hoe jij je immuunsysteem kan boosten?

immuunsysteem boosten

Je weet hoe belangrijk het is om goed voor je immuunsysteem te zorgen. Is het nodig om je immuunsysteem te boosten of zijn dit fabeltjes waar je niet in moet geloven?

Natuurlijk is het belangrijk dat je gezond leeft, gezond eet en voldoende ontspant gedurende de dag. Je immuunsysteem helpt je om ziekteverwekkers buiten te sluiten en voorkomt dat je ziek wordt.

Het is je interne leger wat je beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Daarom is het belangrijk om een sterk immuunsysteem te hebben.

Nu zijn er verschillende middelen op de markt om je hiermee te helpen. Is dit echt nodig of zijn er ook natuurlijke manieren om je immuunsysteem te boosten? 

Waarom wil jij je immuunsysteem boosten?

Op het moment dat je niet lekker in je vel zit, je erg vermoeid bent of last hebt van een griepje ben je kwetsbaar. Je immuunsysteem is niet op zijn best op dat moment, de kans is groot dat je op dat moment niet goed beschermd bent tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Hierdoor kan je eerder last hebben van virussen of andere infecties dan mensen met een sterk immuunsysteem. Het beste advies wat ik je kan geven om een gezond immuunsysteem op te bouwen is veel groente en fruit te eten, elke dag te bewegen.

Alcohol en sigaretten te laten staan en elke dag de tijd te nemen om te ontspannen en goed te slapen. Allemaal dagelijkse adviezen waar je vast al eerder van hebt gehoord. Maar hoe kan het nu dat niet iedereen een sterk immuunsysteem heeft opgebouwd?

Wat zijn symptomen van een verzwakt immuunsysteem

Er zijn een aantal vervelende klachten waar je mee te maken krijgt als je immuunsysteem verzwakt is. Je krijgt te maken met vermoeidheid. Zo kan het zijn dat je bij het wakker worden meteen uitgeput bent en geen energie hebt voor de rest van de dag.

Een ander probleem is dat je te maken krijgt met infecties, je kan niet meer naar het toilet, hebt te maken met maagproblemen, ontstoken tandvlees of urineweginfecties. 

Een ander vervelend verschijnsel is grieperig worden, last hebben van verkoudheid en keelpijn. Als je hier elke maand last van hebt is het verstandig om even naar de huisarts te gaan. Mogelijk heb je een overactief immuunsysteem.

Een ander vervelend probleem is het krijgen van allergieën, zo is hooikoorts een allergie waardoor je ogen jeukerig aanvoelen en heb je te maken met rode ogen. Als je een wondje hebt hoort deze vanzelf te genezen. Duurt dit wel erg lang en komt er ook geen korst op, dan heb je te maken met een verzwakt immuunsysteem. 

Versterken van je immuunsysteem

Er zijn verschillende middelen op de markt die je helpen om in een korte tijd een flinke boost te geven aan je immuunsysteem. Op het moment dat je voelt dat je ziek gaat worden of je erg vermoeid bent is er vast wel een pilletje wat je helpt om je beter te voelen. Er is genoeg keuze, maar werkt het ook echt? Of zijn dit marketing trucjes waar je beter niet in kan trappen?

Uit verschillende onderzoeken blijkt een verband te bestaan tussen een gezonde levensstijl en het voorkomen van ziektes door een sterk immuunsysteem. Zo is het nodig dat je veel groente en fruit eet, geen stress ervaart en voldoende beweegt. Ook speelt de leeftijd een rol bij een sterk immuunsysteem. 

immuunsysteem boosten

Hoe kan jij je immuunsysteem boosten

Om je lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkers is het nodig dat je gezond eet. Op het moment dat jij je niet goed voelt is dit nog belangrijk dan ooit om gezond te blijven eten. Neem dus voldoende vitamines en mineralen en zorg dat je gevarieerd eet. Dus neem voldoende groente en fruit en zorg dat je elke dag blijft bewegen. 

Minder sterk immuunsysteem bij het ouder worden

Op het moment dat je ouder wordt neemt de kans op vervelende infecties ook toe. Dit is niet voor iedereen van toepassing maar veel ouderen krijgen op latere leeftijd te maken met besmettelijke infecties. 

Zo is er bij veel ouderen sprake van luchtweginfecties, longontsteking en griep infecties. Dit zijn voor ouderen gevaarlijke klachten door een verzwakt immuunsysteem. 

Een van de verschijnselen daarvan blijkt een vorm van ondervoeding. Zelfs in de westerse landen is hier sprake van. Veel ouderen eten minder en ook lang niet altijd gevarieerd. Zo missen ze bepaalde vitamines en mineralen. 

Zo zijn een tekort aan zink, selium, ijzer, koper, foliumzuur, en vitamine A, B en C mogelijk de aanleiding voor een verzwakt immuunsysteem. Als je bang bent dat je te weinig groente en fruit binnen krijgt en deze vitamines mist dan is het verstandig multivitaminen te slikken.

Stress en lichamelijke klachten

De laatste jaren zien wetenschappers steeds meer verbanden tussen stress, emotionele klachten en lichamelijke klachten. Het is heel moeilijk om dit wetenschappelijk te onderbouwen omdat iedereen weer anders op een stressvolle gebeurtenis reageert. Zo is het heel lastig om dit te meten maar gaan we er wel steeds meer vanuit dat er een verband is tussen de twee. 

immuunsysteem boosten

Kou vatten en je immuunsysteem

Nu weet je dat het belangrijk is om je warm genoeg te kleden omdat je anders kou vat en ziek kan worden. Veel mensen denken dat kou en een zwak immuunsysteem hand in hand gaan. Elke moeder heeft wel eens gezegd doe je jas aan, anders vat je kou.

Toch blijken de twee niet met elkaar verbonden te zijn. Zo zijn er in de wintermaanden meer mensen die griep krijgen, niet omdat het dan kouder is. Dit is omdat we meer contact hebben met mensen in huis en ziektekiemen makkelijker doorgeven aan elkaar. 

Beweging nodig om niet ziek te worden

Voldoende bewegen is goed voor je gezondheid. Het verlaagt je bloeddruk, helpt je om op gewicht te blijven, versterkt je spieren, ontspant je brein en beschermt je op deze manier ook tegen ziekteverwekkers. Het helpt je om al je processen in je lichaam om gang te brengen zodat je immuunsysteem ook zijn werk kan doen. 

Extra Vitamine C nemen

Je hebt vast wel eens gelezen dat je extra Vitamine C moet nemen om niet ziek te worden. Nu is Vitamine C een van de vitamines uit het lijstje van hierboven. Vitamine C heb je dus nodig om gezond te blijven. Maar het is niet nodig om een flinke dosis binnen te krijgen.

Het is zelfs schadelijk als je er te veel van binnen krijgt. Mijn advies is dan ook om gezond te eten, je dagelijkse eetpatroon aan te vullen met multivitaminen, goed te bewegen en tijd te maken om te ontspannen en goed te slapen.

Dat zijn de beste dingen die je kan doen om je immuunsysteem te boosten. Neem jij extra vitamientjes als jij je niet lekker voelt? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *