Is groene thee gezond en kan je hierdoor afvallen?

is groene thee gezond

Als je een grote thee drinker bent spring je nu vast een gat in de lucht. Afvallen door thee, dat klinkt toch geweldig? Ben je geen thee fan maar wil je wel meer afvallen, dan staan er in dit artikel genoeg tips om toch meer groene thee te drinken, want groene thee is heel gezond. 

Het is natuurlijk niet de oplossing om gewicht te verliezen, hier is meer voor nodig dan alleen maar groene thee drinken. Theevens helpt het je enorm als je dranken als frisdrank of limonade voortaan vervangt door groene thee.

Gezonder eten en drinken

Gezonder eten doe je door zoveel mogelijk ongezonde maaltijden uit je dieet te schrappen, al het snoep en koek te laten staan, en voortaan op een verjaardag geen hapjes meer in je mond te stoppen. 

Door dit te vervangen door gezonde snacks als ongezouten noten en groente en fruit, val je op een gezonde manier af en hoef je niet met een hongergevoel rond te lopen. 

Nu zijn er natuurlijk verschillende voedingsmiddelen die je helpen met het afvallen. Wist je al dat groene thee hier een voorbeeld van is?

Groene thee is heel gezond

Groene thee is een thee die veel gezonde functies heeft. In Europa is het nog een redelijk nieuwe thee terwijl het in Aziatische landen al eeuwen populair is. 

Veel Aziatische mensen drinken thee tijdens de avond maaltijd. Aan de ene kant doen ze dat zodat je minder eet, doordat je thee drinkt tijdens het eten. Anderzijds is dit door de vele gezonde voordelen van groene thee. 

In Europa drinken we meer zwarte thee en thee met verschillende smaken. Groene thee wordt nu steeds populairder doordat we meer leren over de verschillende gezondheidseffecten van deze thee. 

Uit onderzoeken blijkt dat groene thee:

  • Verlicht bij pijn en stress.
  • Antibacteriële functies bevat, beschermt tegen kanker en beschermt tegen schimmels.
  • Beschermt tegen verschillende kwaaltjes en aandoeningen.
  • De effecten verkleint van slecht cholesterol (LDL), en vergroot het effect van goed cholesterol (HDL).
  • Je stofwisseling op gang brengt.
  • Een stof bevat (ECGC) dit zorgt ervoor dat vet wordt omgezet in energie, hierdoor helpt groene thee bij het afvallen.
  • Een preventieve werking tegen alzheimer, Parkinson en MS heeft.
  • De weerstand versterkt en helpt tegen verkoudheid.
  • De nachtrust bevordert door de L-theanine.

Dit zijn een aantal redenen waaruit blijkt dat groene thee gezond is. Het is niet alleen goed voor je algemene weerstand maar helpt je ook nog eens bij het afvallen. Het is goed om te weten dat groene thee een kleine hoeveelheid theïne bevat.

Theïne heeft een stimulerend effect, net als cafeïne. Een kop groene thee bevat gemiddeld 30 tot 45 mg theïne, in vergelijking met een kop koffie is dit een stuk lager. In een kop koffie zit gemiddeld 90 tot 150 mg theïne.

is groene thee gezond

Hoeveel koppen drink je dan per dag?

Nu je weet dat groene thee gezond is wil je natuurlijk vandaag nog je eerste kop groene thee drinken. Maar hoeveel koppen groene thee moet je dan dagelijks drinken om van deze vele voordelen te profiteren? 

Mijn advies is dat je maximaal 3 tot 4 koppen groene thee per dag kan drinken. Dan krijg je voldoende werkzame stoffen binnen om te profiteren van deze gezonde thee. 

Het is mogelijk om meer koppen per dag te drinken maar drink niet meer dan 10 koppen per dag. Door de hoeveelheid theïne in je thee is het niet aan te raden om meer groene thee binnen te krijgen. 

Om te genieten van deze gezonde thee is het wel belangrijk dat je het op de juiste manier klaarmaakt. Kan je dit dan verkeerd doen? Dat kan zeker, groene thee staat bij veel mensen bekend om de bittere smaak.

Dat komt doordat je het theezakje in kokend water doet. Om groene thee te maken moet je het water namelijk even laten afkoelen. Laat het water afkoelen naar ongeveer 80 graden. Dan doe je pas je theezakje in het water en laat je dit 3 tot 4 minuten zitten. 

Groene thee niet lekker?

Misschien heb je wel eens groene thee gedronken en vond je de smaak bitter. Mogelijk heb je toen het water niet laten afkoelen en kreeg de thee een scherpe smaak. 

Hou je niet van de smaak van groene thee dan zijn er tegenwoordig genoeg alternatieven waar er een extra smaak aan wordt toegevoegd. 

Zo heeft Pickwick groene thee met citroen en zijn er ook verschillende varianten met jasmijn of andere smaak toevoegingen. Het is een kwestie van smaak welke thee helemaal bij je past.

Als je niet gewend bent om groene thee te drinken is het een kwestie van wennen. Begin dan altijd met een groene thee met citroen of een andere toevoeging.

Dat is de makkelijkste manier om dit onderdeel te laten uitmaken van je dagelijkse voedingspatroon. Probeer dus een aantal momenten per dag de tijd te nemen om je thee te drinken. Doe dit bij je ontbijt, je lunch en aan het einde van de middag.

is groene thee gezond

Wat is de beste groene thee?

Nu je dit artikel hebt doorgenomen weet je dat groene thee super gezond is. Er zijn verschillende varianten van groene thee. Groene thee kan je in de supermarkt aanschaffen maar zie je ook terug in natuurwinkels. 

Voor iedereen is er dan ook wel een geschikte groene thee. Zelf kies ik altijd voor de groene thee met citroen van Pickwick soms neem ik eens een andere variant mee.

Dan heb ik meer behoefte om de groene thee in een theebolletje te doen zodat het wat langer duurt om het allemaal te maken. 

Waar je groene thee ook koopt maakt niets uit. Groene thee is gezond en helpt je niet alleen bij het gezond afvallen maar versterkt ook nog eens je weerstand. 

Één reactie op “Is groene thee gezond en kan je hierdoor afvallen?

  1. Andere theeën zijn ook prima. Maar wil je een van de mooiste groene thee die er is, dan is gyokuro thee uit Japan aan te raden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *