Koolhydraatarm brood: Helpt dit bij het afvallen?

Koolhydraatarm brood

Koolhydraatarm brood

Heb je wel eens gehoord van koolhydraatarm brood en wil je er graag meer over weten? Op het moment dat je wil afvallen en een dieet volgt kom je het misschien tegen in je maaltijden.

Ben je gek op je normale broodje kaas en wil je nu overgaan op koolhydraatarm brood? Dan zijn er een aantal dingen die je moet weten voordat je met koolhydraatarm brood de supermarkt uitloopt.

Er zit een groot verschil tussen de verschillende broden.  Ik vertel je er graag meer over in dit artikel. 

Wat is koolhydraatarm brood?

Laten we eens beginnen bij het begin om meer te begrijpen over dit speciale brood. Koolhydraatarm brood is speciaal brood wat een laag koolhydraatgehalte heeft. Het bevat 30% minder koolhydraten dan normaal brood, dit is een groot verschil.

Als je het vergelijkt ziet dat er zo uit. Een normaal brood bevat tussen de 40 en 50 koolhydraten per 100 gram. Een koolhydraatarme broodsoort bestaat voor 15 tot 30 uit koolhydraten per 100 gram. 

Wat zit er in een koolhydraatarm brood?

Nu sta je vast te juichen na het zien van dit grote verschil. Je denkt misschien dat koolhydraatarme broden veel minder calorieën bevatten dan normaal brood. Dit is echter niet het geval. In het proces om het brood te maken is het tarwemeel vaak vervangen door sojameel.

Sojameel bevat veel eiwitten en weinig koolhydraten. Daarnaast worden er dingen toegevoegd als ei, lijnzaad, zonnebloempitten, margarine en andere ingrediënten om er een mooi brood van te maken. Door deze toevoegingen bevatten koolhydraatarme broden vaak meer calorieën dan normale broden. 

Wel bevat dit speciale brood meer vezels waardoor je langer vol schijnt te zitten en minder trek krijgt op een later moment (dit is nog niet aangetoond in onderzoeken.)

Hoeveel koolhydraten zitten er in een normale snee brood?

In een normale snee brood zitten 13 gram koolhydraten. Vergelijk je dit met een koolhydraatarme boterham dan is dit 5 tot 10 gram. Dit aantal is dus een stuk lager dan bij een normaal broodje.

De koolhydraten uit normaal brood komen dan ook voort uit tarwemeel terwijl er voor koolhydraatarme broden wordt gekozen om sojameel of bonenmeel te gebruiken. Deze zijn laag in het aantal koolhydraten maar weer hoog in het aantal eiwitten. 

Waar koop je koolhydraatarm brood?

Als je je normale brood wil vervangen door koolhydraatarm brood is het fijn dat het tegenwoordig in alle supermarkten te koop is. Het enige nadeel aan koolhydraatarm brood is dat het een stuk duurder is dan normaal brood.

Zo betaal je voor een half volkorenbrood bij de Albert Heijn €0,69. Voor een half koolhydraatarm brood betaal je met gemak €2,00,- Dat is dus een behoorlijk verschil. 

Welk brood heeft de minste koolhydraten?

Om je te laten zien wat het verschil is in koolhydraten van verschillende broden laat ik je hieronder zien hoe dit er precies uit ziet.

Energie(kcal)Koolhydraten (g)Eiwit(g)Vet (g)Vezels(g)
Normale volkorenbrood243459,61,74,5
Soma koolhydraat verlaagd2573412,56,27,4
Ah koolhydraat verlaagd2322117613
Atkins koolhydraat verlaagd22513188,514
Boost buddies beter broodje2487,42710,310
Smart brood 21721,2213,87,1

Waarom wil je koolhydraatarm brood eten?

Wil je afvallen en minder koolhydraten binnen krijgen? Dan zijn koolhydraatarme boterhammen een goed idee. Vooral als je gek bent op brood en het moeilijk vindt om iets anders te eten.

Te veel koolhydraten binnen krijgen is niet goed voor je omdat je meer energie binnenkrijgt dan je verbrand. Dit overschot wordt vervolgens opgeslagen als vet. Koolhydraatarme broodjes zijn dan een goede manier om je koolhydraatinname te verlagen. 

Voor wie is dit een aanrader?

Er zijn een aantal mensen voor wie brood met weinig koolhydraten een goed idee is. De eerste groep bestaat uit mensen die last hebben van een verstoorde bloedsuikerspiegel en hangen tegen suikerziekte aan maar hoeven nog net geen medicijnen te gebruiken.

Door minder koolhydraten te eten verlaagt de bloedsuikerspiegel wat beter is voor het lichaam. Mensen die diabetes hebben zijn er ook mee geholpen om het aantal koolhydraten wat ze binnen krijgen te verminderen. Dit helpt deze mensen om minder medicatie te gebruiken.

Door minder koolhydraten te eten hoeft het lichaam minder insuline aan te maken. Voor deze groepen is het belangrijk om altijd specialistische hulp in te schakelen bij het veranderen van het eetpatroon omdat het van invloed is op het medicatie gebruik. 

Is koolhydraatarm brood altijd een goed idee?

Veel diëten leren je om minder koolhydraten binnen te krijgen om af te vallen. Het is echter niet goed om alleen maar te kijken naar koolhydraatarme producten die op het eerste oog gezonder lijken.

Zo is dit speciale brood misschien wel lager in koolhydraten maar hoger in calorieën door de vele toevoegingen. Als je echt wil afvallen is het slimmer om snelle koolhydraten meer te laten staan en je meer te focussen op langzame koolhydraten zoals fruit, groente en vezels. 

Let er bij het eten van koolhydraatarm brood altijd op dat je het brood niet lang bewaard en goed let op het etiket. De smaak en hoeveelheid koolhydraten verschillen per brood en merk. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *