Lactosevrije tiramisu: Verwen jezelf met deze heerlijke lactosevrij tiramisu!

Maak een lactosevrije tiramisu

lactosevrije tiramisu

Lactosevrije tiramisu de oplossing voor personen die geen melkproducten mogen hebben! Als je veel buikpijn krijgt na het eten van melkproducten is de kans groot dat je darmen dit niet goed verwerken.

Je darmen hebben dan moeite om de melksuikers te verteren en hierdoor krijg je buikpijn, een opgeblazen gevoel en word je misselijk. 

Het is heel vervelend als je dit soort klachten krijgt na het eten van melkproducten. Nu kan je natuurlijk zoveel mogelijk melkproducten laten staan.

Maar dit is een behoorlijke uitdaging omdat er tegenwoordig overal wel melkbestanddelen in zitten. 

Als je de verpakking bekijkt let dan eens op woorden als boter, melk en wei. Daarnaast staan er op bijna alle producten: dit kan sporen van melk bevatten.

Lactosevrije tiramisu maken

Als je zoveel mogelijk melkproducten wilt vermijden kan je bijna geen toetjes meer eten. Zuivelproducten zitten vol met melk en daarom moet je een alternatief zoeken of het op een andere manier klaar maken. 

De traditionele tiramisu maak je met slagroom en mascarpone. Dit zijn twee zuivelproducten die vol zitten met melk. Als je lactose intolerant bent kan je dit dus niet eten.

Maar je kan wel een eigen lactosevrije tiramisu klaar maken. Door de ingrediënten te vervangen door andere ingrediënten is het toch mogelijk om een schaal tiramisu op tafel te zetten. 

lactosevrije tiramisu

Hoe vervang je melk producten?

Om dit recept op de juiste manier klaar te maken vervang je de melkproducten door andere producten. Soja is hier een voorbeeld van. Zo is er soja yoghurt, soja ijs, soja vla etc. 

Persoonlijk ben ik geen grote fan van sojaproducten omdat ik de smaak niet lekker vind. Het is een overheersende smaak die niet overeenkomt met normale zuivel en daarom kan ik er niet aan wennen. 

Als je een toetje klaarmaakt voor mensen die geen soja producten gewend zijn kan de smaak behoorlijk heftig zijn. Dat is iets wat je wil voorkomen. Het is veel beter als mensen niet proeven dat je een lactosevrij dessert hebt klaargemaakt. 

Hoe maak je dit nu klaar?

Als je een beetje creatief bent is het mogelijk om van elk recept een lactosevrije variant te maken. Met een paar andere ingrediënten of het vervangen van zuivelproducten is er veel mogelijk. 

Zo vervang je de normale slagroom en mascarpone voor lactosevrije varianten. Deze kan je gewoon kopen in de supermarkt. 

Recept lactosevrije tiramisu:

  • 400 ml lactosevrije slagroom van Minus L
  • 400 m lactosevrije yoghurt van Arla
  • 1 pak lange vingers
  • 4 eetlepels suiker
  • 2 kopjes espresso koffie
  • 5 eetlepels amaretto (voor een alcoholvrije tiramisu gebruik je geen amaretto)
  • 3 eetlepels cacao
lactosevrije tiramisu

Hoe maak je dit dan?

Zet twee kopjes espressokoffie en laat dit even afkoelen. Doe de koffie in een schaaltje en voeg hier 5 eetlepels amaretto aan toe. Doop de lange vingers in het mengsel en bedek de bodem van je ovenschaal. 

Zorg ervoor dat de pakjes slagroom in de koelkast hebben gestaan voordat je het gaat opkloppen. Is de slagroom goed gekoeld doe het dan in een kom. Voeg hier 4 eetlepels suiker aan toe en mix het tot een stevige mengsel. 

Voeg vervolgens de yoghurt toe aan het mengsel. Roer alles goed door elkaar en doe dit op de lange vingers. Maak meerdere lagen met de lange vingers en het mengsel. 

Als je de hele schaal hebt gevuld doe er dan wat vershoudfolie over heen, en zet de schaal een aantal uur in de koelkast om het te laten opstijven. Voordat je het serveert strooi je nog wat cacao over je tiramisu. 

Als je er de tijd voor hebt maak je lactosevrije tiramisu dan een dag van te voren. De smaak is dan nog intenser als je het een dag en nacht laat intrekken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *