Lichaamsvet verbranden? Doe dit met de juiste voeding!

Lichaamsvet verbranden met de juiste voeding

lichaamsvet verbranden

Wil jij lichaamsvet verbranden met de juiste voeding omdat dat buikje in de weg zit? Je droomt van een fit en strak lichaam en een gespierde buik.

Maar je weet niet zo goed hoe je dit voor elkaar krijgt. Je hebt al zoveel dingen geprobeerd die je niet hebben geholpen.

Gelukkig zijn er een aantal trucjes die je helpen om lichaamsvet te verbranden en zijn er een aantal dingen die je moet toevoegen in je dagelijkse voeding.

Ik vertel je er in dit artikel alles over. 

Buikvet is gevaarlijk

Buikvet is gevaarlijk omdat dit laagje vet zich om je vitale organen ophoopt zoals de lever, maag en de darmen. Als je geen vervelende klachten wil krijgen en gezond oud wil worden is het belangrijk dat je wat doet om dat buikje te verliezen.

Gelukkig zijn voldoende lichaamsbeweging en de juiste voeding de beste oplossing om je lichaamsvet en buikvet te verbranden

Twee verschillende soorten buikvet

Je weet nu dat buikvet heel gevaarlijk voor je is. Nu zijn er twee verschillende soorten buikvet die je kunt opslaan. 

Onderhuidse vet

De onderhuidse vetlaag die je op je buik verzamelt is een vetlaag die tussen je huid en je spieren zit. Je kunt het vastpakken en het voelt zacht aan. 

Visceraal vet

Dit is een vetlaag die je niet zit omdat deze om je organen zit verpakt zoals je hart, maag, lever etc. Je lichaam heeft een klein deel vet nodig rondom de organen om het te beschermen en hormonen aan te maken.

Op het moment dat je te veel vet aanmaakt gaat het naar buiten groeien en krijg je het bekende hangbuikje. Wat zijn de gevaren van een buikje? Je hebt met een buikje een verhoogd risico op ziektes als een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes en hart-vaatziektes.

Hoe krijg je een buikje?

Het lichaam werkt heel eenvoudig. Je krijgt energie binnen door het aantal calorieën die je binnenkrijgt met je eten en je drinken. Je lichaam verbruikt energie door je dagelijkse beweging en de processen in je lichaam.

Zijn de calorieën die je lichaam binnen komen en de calorieën die je verbrand in balans dan blijf je op gewicht. Eet je meer dan je verbrand dan creëer je een calorie overschot. Op het moment dat je in een calorie overschot zit sla je meer vet op en krijg je een buikje. 

Je zit in een calorie overschot

Als je een strakke buik wil krijgen is het belangrijk dat je vet verliest over je hele lichaam. Dit doe je door minder calorieën binnen te krijgen dan je verbrand. Als je minder calorieën binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft gaat je lichaam aan de slag om je vetreserves aan te slaan.

Je gaat dan meer vet verbranden omdat je lichaam hier weer energie uit haalt. Op het moment dat je lichaamsvet wil verbranden moet je anders gaan eten. Je gaat minder koolhydraten eten, eet meer eiwitten, groente en gezonde vetten.

Dit eetpatroon zorgt ervoor dat je langer vol zit en helpt je om je vetverbranding te versnellen. Dit helpt je weer om een platte buik te krijgen. 

Het is ook mogelijk om meer te bewegen zodat je lichaam meer calorieën gaat verbranden. Maar het is natuurlijk het slims om gezonder te gaan eten in combinatie met meer beweging. 

Je ervaart veel stress

Op het moment dat je veel stress ervaart in je lichaam maakt je lichaam het hormoon cortisol aan. Dit hormoon maakt je lichaam ook als je weinig slaapt of als je heel ongezond eet. 

Vanuit dit onderzoek is gebleken dat een verhoogd cortisol gehalte ervoor zorgt dat je meer vet opslaat rondom je buik. Dit komt onder andere doordat je meer eet als dit hormoon wordt geactiveerd in je lichaam.

Het gaat dan vooral om lekkere trek, je hebt dus meer behoefte om te snoepen. Het probleem is vervolgens dat je meer eet dan je lichaam nodig heeft en een calorie overschot creëert. Met een hoog cortisol gehalte is het heel lastig om af te vallen en een strakke buik te krijgen. 

Je moet je vetverbranding verhogen als jij je lichaamsvet wilt verbranden

Je begrijpt nu dat een buikje kweken komt doordat je meer eet dan je lichaam verbrand. Een buikje verliezen is dan ook niets minder dan gezond eten, ontspannen door het leven gaan en meer bewegen. 

Gezonder eten

Wist je al dat afvallen voor 80% neerkomt op de juiste voeding en 20% op extra beweging? Bewegen is onderdeel van een gezonde leefstijl en helpt met extra verbranding maar het belangrijkste onderdeel is het aanleren van een gezond eetpatroon. 

In dit artikel heb je gelezen dat het goed is om minder koolhydraten te eten. Het gaat hier dan vooral om de enkelvoudige koolhydraten, dit zijn de koolhydraten die je een enorme suikerpiek geven.

Als je een flinke suikerpiek hebt stijgt ook de insuline in je bloed. Insuline helpt je lichaam om vet op te slaan en dat wil je juist voorkomen. Wil je lichaamsvet verbranding met de juiste voeding? Laat de onderstaande producten dan voortaan staan. 

FrisdrankIJsjes
VruchtensapChips
SuikerDrink yoghurt
Chocolade (onder de 75%)Vruchtenyoghurt
SnoepWitte producten (brood, wraps, pasta, rijst)
KoekMuesli en cruesli
GebakOntbijtkoek

Wat eet je dan wel? 

Je laat de koolhydraten staan die je suikerspiegel enorm doen stijgen. Maar wat eet je dan wel? Ik heb hieronder een lijst met voeding samengesteld waarmee je lichaamsvet gaat verbranden. 

 • Groente (sla, spinazie, andijvie, tomaten, komkommer, radijs, paprika, bloemkool, broccoli, courgette, sperziebonen, spruitjes, paksoi, wortel.)
 • Eiwitten (eieren, naturel yoghurt, kwark, zalm, haring, hüttenkäse, kabeljauw, koolvis, mosselen, kipfilet, peulvruchten.)
 • Gezonde vetten (kokosolie, olijfolie, avocado, noten, zaden en pitten.)

Eet deze koolhydraten met mate:

 • Havermout
 • fruit
 • quinoa
 • zilvervliesrijst
 • zoete aardappel
 • boekweit. 

Dit zijn koolhydraten die je suikerspiegel niet enorm doen stijgen. Eet deze koolhydraten maar in kleine mate om lichaamsvet te verbranden. 

Meer ontspannen

Het stresshormoon cortisol helpt je niet om lichaamsvet te verliezen. Door veel stress te ervaren in je leven is het heel moeilijk om af te vallen en slank te blijven. 

Zorg ervoor dat je zo min mogelijk stress ervaart in je dagelijkse leven. Dit klinkt makkelijker dan het is maar nu je weet hoe belangrijk het is om te ontspannen moet je er elke dag even tijd voor maken. 

Slaap voldoende

Ga op tijd naar bed en sta elke dag op hetzelfde tijd op. Slaap 7 tot 8 uur per dag om je vetverbranding op gang te brengen. 

Maar ik doe elke dag buikspieroefeningen om lichaamsvet te verbranden

Je denkt misschien dat als je elke dag buikspieroefeningen doet je vanzelf wel een strakke buik krijgt. Ik moet je teleurstellen want alleen met buikspieroefeningen gaat er niets veranderen.

Voordat je een strakke buik krijgt moet je eerst vet verliezen over je hele lichaam. Is het vetlaagje verdwenen op je buik? Dan heeft het pas zin om buikspieroefeningen te doen. 

Daarnaast is het niet nodig om 4 keer per week naar de sportschool te gaan om een strakke buik te krijgen. Met een gezond eetpatroon is het meeste werk al gedaan. 

Meer bewegen om lichaamsvet te verbranden

Wil je toch meer bewegen om een fit en strak lichaam te krijgen? Kies dan voor een HIIT training. Doe elke week drie keer een HIIT training om lichaamsvet te verbranden. Uit onderzoek is gebleken dat dit zelfs effectiever is dan cardio.

Dit komt omdat je met een high intensity interval training (HIIT) meer spiergroepen traint, je vetverbrandingshormonen stimuleert en je vetverbranding nog een langere tijd doorgaat (zelfs na je training.)

Een voorbeeld van een HIIT workout

De warming up: 

Ga 4 minuten joggen of ga eens 4 minuten touwtje springen

Herhaal de oefeningen 4 tot 8 keer

Ga 20 seconden touwtje springen, sprinten, knieheffen, fietsen. 

Hou 40 seconden rust

De cooling down:

Ga nog eens 20 seconden rustig joggen

Lukt touwtje springen of sprinten niet? Ga dan snel wandelen. 

Lichaamsvet verbranden met de voeding van het weekmenu

Om je te helpen vandaag nog aan de slag te gaan heb ik een weekmenu voor je samengesteld zodat jij voortaan gezond eet en dat lichaamsvet gaat verbranden met de juiste voeding. 

Weekmenu om je buikje te verbranden

Ontbijt 

Havermoutpap, melk, honing, kaneel en 2 eetlepels Griekse yoghurt

Lunch

Zoete aardappel, 2 eetlepels kwark, salade. 

Avond maaltijd

Ovenschotel met kip, courgette, paprika, champignons, tomaat en ui. 

Tussendoortjes

Gekookte eieren, handje nootjes, augurk, komkommer, paprika. 

Voeding om lichaamsvet te verbranden

Nu weet je hoe belangrijk de juiste voeding is om lichaamsvet te verbranden. Het is heel belangrijk om gezond en op de juiste manier te eten. Heb je wat hulp nodig? Neem dan de 100 heerlijke recepten door van de afslank receptenbijbel.

Één reactie op “Lichaamsvet verbranden? Doe dit met de juiste voeding!

 1. Honing is ook gewoon puur suiker dus vreemd dat je dit adviseerd.
  In een eetlepel honing zitten al snel rond de 14 khd en 60 lose kcal.
  Beter doe je paar zwarte besjes oid. erdoorheen, zitten maar 5 khd in en is de helft van de kcal (25) en krijg je tenminste nog iets gezonds binnen.
  M.I. Leer je door het door de havermout te doen, ook de gewenning van de zoete smaak niet af.
  En als je dan perse toch zoete havermout wil, zijn er tegenwoordig ook gezonde zoetstoffen zoals stevia of euritol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *