Spiermassa opbouwen? Hiervoor is meer nodig dan alleen de sportschool!

spiermassa opbouwen

Als je binnenstapt in je sportschool zijn er altijd een aantal opvallende sporters. Deze bodybuilders trainen dagelijks en zijn altijd bezig met het opbouwen van spiermassa. Gezond eten is essentieel voor een gezond lichaam.

Dat weet je natuurlijk al, daarom maak je elke dag tijd om je maaltijden samen te stellen. Sporten is een vast onderdeel van je dagelijkse routine.

Met de juiste oefeningen en gewichten is het dan ook mogelijk om je spiermassa op te bouwen. 

Hierdoor zal je sterker en fitter worden en zien mensen ook echt aan je lichaam hoe fanatiek je elke keer aan het sporten bent.

Spiermassa opbouwen

Elke sporter weet dat het hard werken is om een sterk en fit lichaam te kweken. Voor sommige mensen is het dan ook hard werken om de spiermassa te vergroten terwijl het voor anderen mensen heel gemakkelijk lijkt te gaan.

Je hoeft gelukkig geen genie te zijn om je spiermassa te vergroten. Als je basis principes naleeft gaat het je lukken om fitter en sterker te worden. Veel sporters denken dat krachttraining voldoende is om je spiermassa op te bouwen. Maar er is meer nodig om je aan je spiermassa te werken.

Spiermassa opbouwen doe je niet alleen in de sportschool, dit doe je ook in de keuken. In dit blog kom je erachter hoe jij je spiermassa vergroot door gebruik te maken van de basis principes. Hierdoor gaat het je nu ook lukken om spiermassa op te bouwen.

Spieren opbouwen

Na een intensieve training is het nodig dat je spieren zich herstellen. Een van de bouwstoffen die je lichaam hiervoor gebruikt zijn eiwitten. Eiwitten worden in je lichaam verwerkt tot aminozuren die je spieren helpen herstellen en zorgen voor het opbouwen van je spiermassa.

Door voldoende eiwitten binnen te krijgen in combinatie met de juiste workout werk je aan het vergroten van je spiermassa. Lees hier hoeveel eiwitten je per dag nodig hebt.

Samengestelde oefeningen

Wil je snel spiermassa opbouwen maar geen jaren doorbrengen in de sportschool? Als je fanatiek aan het sporten bent wil je wel resultaten zien. De beste oefeningen die je helpen om aan je spieren te werken zijn samengestelde oefeningen.

Vooral voor beginnende sporters is het vaak frustrerend om een spiermassa op te bouwen. Dit gaat toch minder makkelijk dan je in eerste instantie denkt. Samengestelde oefeningen werken goed om een deel van je lichaam te trainen.

Je richt je aandacht op een bepaalde spiergroep in je lichaam om in dit deel je spieren te versterken. Deze samengestelde oefeningen zijn goed voor een beginnende sporter maar werken ook goed voor ervaren sporters.

Door je te richten op een bepaald deel van je lichaam schud je die spieren eens goed wakker om ze vervolgens aan het werk te zetten. Door samengestelde oefeningen train je een deel van je lichaam, dat is alles wat je nodig hebt om als beginner snel spiermassa op te bouwen.

Waarom je samengestelde oefeningen moet doen

 • Je neemt verschillende spiergroepen onder handen en versterkt een deel van je lichaam.
 • Stimuleer je spieren door deze effectieve oefeningen.
 • Verhoog je HCG (groeihormoon) en testosteron.
 • Bespaar veel tijd door de juiste oefeningen.
spiermassa opbouwen

Wat voor oefeningen doe je dan?

 • Squats
 • Leg press
 • Dips
 • Pull up
 • Bankdrukken
 • Deadlift

spiermassa opbouwen met zwaardere trainingen

Als ervaren sporter weet je dat het nodig om jezelf steeds meer uit te dagen. Je neemt geen genoegen met dezelfde gewichten. Je blijft jezelf uitdagen om steeds weer een stapje verder te gaan. Je lichaam gaat niet vanzelf veranderen.

Je lichaam verandert alleen als je gebruik maakt van steeds zwaardere gewichten. Dan blijf je al je spieren steeds meer uitdagen om sterken te worden. Er zijn verschillende manieren waarop jij jezelf kan blijven uitdagen.

Meer gewicht gebruiken

Doordat je elke keer meer gewicht gebruikt blijf jij jezelf uitdagen om sterker te worden. Maar hoe kom je er achter of je meer gewicht moet gebruiken?

Als je met jezelf afspreekt tien keer een oefening te doen en je doet er twaalf dan weet je dat je het gewicht moet verhogen. Hierdoor train je de juiste spieren en zal je steeds sterker worden.

Meer oefeningen

Een andere manier is je training zwaarder te maken voor jezelf. Doe je altijd twintig pull ups en gaat het je erg makkelijk af? Probeer het dan de volgende keer niet twintig keer maar dertig keer te doen.

fitness krachttraining

Minder rusttijd

De kans is groot dat je tijd neemt om op adem te komen tussen de oefeningen door. Als je sterker wil worden is het goed om deze rustperiode te verkorten. Als je sneller begint aan de volgende oefening zal je lichaam hier aan wennen. Dat maakt het alleen maar makkelijker om sterker en fitter te worden.

Eiwit shakes als je uitrust

In dit artikel heb je al gelezen dat eiwitten belangrijk zijn om spiermassa op te bouwen. Een eiwit shake is dan ook een van de beste hulpmiddelen om spieren op te bouwen en te laten herstellen.

Uit onderzoeken is gebleken dat je als beginnende sporter het best een eiwit shake kan drinken voor het slapengaan. Van de deelnemer was de spiermassa verdubbeld in vergelijking met de deelnemers die een placebo dronk voor het naar bed gaan.

De deelnemers waren 44 mannelijke studenten die nog niet actief waren met krachttraining. Deze mannen werden in twee groepen verdeeld, de ene groep dronk een eiwit shake terwijl de andere groep een placebo dronk. Na drie maanden trainen met deze shakes waren de mannen sterker en fitter geworden.

Het verschil tussen de twee groepen is heel divers. De groep met het eiwit drankje heeft veel meer spiermassa opgebouwd dan de groep met een placebo. Vanuit dit onderzoek is dan ook gebleken dat een eiwit shake voor het slapengaan helpt bij het opbouwen van spieren. Dit werkt dus heel goed bij sporters die net beginnen met kracht training.               

eiwitshake

spiermassa opbouwen met de juiste training

Om de beste resultaten uit je training te halen is het nodig dat je de oefeningen op de juiste manier uitvoert. Vraag daarom altijd professioneel advies bij de sportschool en stel een training samen die past bij je lichaamsbouw, gewicht en doelstelling.

Sporten is een uitdaging, weet je van jezelf dat je gemakkelijk een keertje overslaat? Zoek dan een sportmaatje die je motiveert en helpt met het uitvoeren van de oefeningen.

We zijn allemaal sociale wezens, we halen er dan ook voldoening uit om samen te zijn met anderen. Maak het sporten dan ook leuk en uitdagend voor jezelf en je sportmaatje.

spiermassa opbouwen met de juiste doelstelling

Het helpt je enorm als je samen met je sportmaatje afspraken maakt over de doelstelling van je training. Het is natuurlijk niet heel handig als je vriend zich wil richten op het verbeteren van zijn conditie door cardio terwijl jij je spiermassa wil opbouwen.

Blijf elkaar motiveren en neem het sporten serieus om je spieren te versterken. Samen sporten is veel leuker als je elkaars doelstelling maar serieus neemt en elkaar blijft uitdagen. Spiermassa is iets wat je niet in een dag opbouwt.

Het is hard werken in de sportschool maar met de juiste instelling en motivatie is het mogelijk om je spieren te versterken. Zelf voor beginnende sporters.

Één reactie op “Spiermassa opbouwen? Hiervoor is meer nodig dan alleen de sportschool!

 1. Ik heb een stukje op Facebook geplaatst.Zelf 83 jaar en 2x per week anderhalf uur Fitness. Weet,dat als je gezond eet,niet te veel vlees,Vis eten ,Fruit ,elke dag beker melk,Groente,Brood enfin,gezonde maaltijden. Dat is voor mij het belangrijkste. Heb vroeger allerlei sporten gedaan ook Roeien ben 1.64 en Weeg 65 kg dat vind ik voor mij het fijnste, Beweging op mijn leeftijd is het beste, om in conditie te blijven, en fietsen. Ik sport met jonge mensen, maar trek mijn eigen nergens van aan.Ze zeggen alleen ,ik hoop op deze leeftijd ook nog in de sportzaal te staan. Dat doe je goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *