Afvallen Met een Hometrainer: Alle Tips en Tricks (+Gratis Bonus)

Afvallen, het lijkt allemaal makkelijker dan dat het in werkelijkheid is. Al de moeite, het sporten en misschien zelfs een saai en streng dieet.

Maar wat als ik nou zeg dat je op een leuke en makkelijke(re) manier kan afvallen en sporten? Namelijk met een hometrainer!

De hometrainer is het perfecte apparaat om mee af te vallen!

Geen regen, te koud of te warm weer waardoor je niet naar buiten kan, live entertainment tijdens het sporten, calorieën verbranden zoals geen ander en nog meer voordelen.

Maar waarom is de hometrainer nou zo goed om mee af te vallen? Waar moet ik op letten als ik wil afvallen met een hometrainer en wat zijn nou goede hometrainers om mee af te vallen?

Dat ga je allemaal ontdekken in dit artikel!

We gaan het hebben over waarom de hometrainer nou zo goed is om mee af te vallen, alle aandachtspunten omtrent het afvallen, de top 3 beste hometrainers om mee af te vallen en een gratis en exclusieve bonus zodat jij na het lezen van dit artikel alles omtrent het afvellen met een hometrainer afweet.

Laten we meteen beginnen!

Inhoudsopgave

Basisprincipe van afvallen

Voordat we kunnen gaan praten over hoe je afvalt met een hometrainer en waarom de hometrainer daar het perfecte apparaat voor is moeten we eerst de basis van afvallen kennen. Vandaar dat we in het kort gaan uitleggen hoe afvallen werkt.

Als je wilt afvallen moet je simpelweg meer calorieën verbranden in je dag dan dat je binnenkrijgt. Als dat gebeurt moet je lichaam namelijk de vetreserves, ook wel het lichaamsvet, gebruiken om energie te krijgen.

Je lichaam gaat deze vetreserves dan steeds gebruiken en dan kan je verwachten dat ze langzamerhand afnemen waardoor je minder vet op je lichaam hebt en dus ook kunt afvallen.

Dit klinkt nu wel heel makkelijk maar het daadwerkelijk uitvoeren is een ander verhaal. Je kunt het op deze manier aanpakken:

 1. Snel(ler) afvallen maar met wel strengere regels en voorwaardes
 2. Iets rustiger afvallen met wat meer vrijheid

De eerste manier is een combinatie van trainen op je hometrainer in combinatie met een dieet. Zo verbrandt je meer calorieën en neem je minder in dan normaal. Dubbel zo effectief dus!

Een perfect dieet je je kunt combineren met het trainen op een hometrainer is de Afslank Receptenbijbel (Lees hier mijn Afslank Receptenbijbel Review!).

De tweede manier is een combinatie van trainen op een hometrainer maar met een minder streng dieet. Het is heel simpel minder snoepen met meer fruit en groente eten. Pak bijvoorbeeld in plaats van een stukje chocola een banaan als snack. Met veel discipline kom je al een heel eind.

Waarom je met een hometrainer perfect kunt afvallen!

Maar waarom is een hometrainer nou zo geschikt als een apparaat om mee af te vallen en niet een ander apparaat? Dat gaan we in het komende stukje uitleggen.

De hometrainer verbrandt gemiddeld tussen de 450-800 calorieën per uur. Een man van 80 kilo verbrandt met fietsen op hometrainer ongeveer 885 kilocalorieën per uur. Een vrouw van 70 kilo verbrandt met fietsen op een hometrainer ongeveer 775 kilocalorieën per uur.

Dit getal hangt natuurlijk af van je lichaamsgewicht en natuurlijk de hoogte van de weerstand waarop je traint.

Dit komt mede omdat je meerdere soorten spiergroepen tegelijkertijd gebruikt. Deze spieren moeten ergens hun energie vandaan halen waardoor je relatief veel calorieën kunt verbranden. Ook zijn het nog is een van de grootste spiergroepen in je lichaam.

Je gebruikt namelijk de volgende spieren bij de beweging van de hometrainer:

 • Beenspieren
 • Bilspieren
 • Kuiten
 • Rugspieren
 • Buikspieren
 • Biceps en triceps (niet heel veel)

Al deze spieren samen zorgen voor die 450-800 calorieën per uur. Dit is misschien wel minder als apparaten zoals een loopband of een crosstrainer, echter hangt er wel een heel groot voordeel aan.

De beweging van de hometrainer is namelijk hartstikke bekend: namelijk fietsen!

Dit maakt de hometrainer een laagdrempelig en toegankelijk fitnessapparaat voor vele om af te vallen. Veel mensen hebben daarom dan ook een positieve ervaring als je sporten op een hometrainer.

Een ander groot voordeel is dat je ten allen tijde kunt sporten en niet afhankelijk bent van het weer buiten. Dit zijn namelijk de factoren die vaak invloed hebben op de keuze of iemand gaat sporten.

Met een hometrainer worden die factoren weggevaagd. Lekker in je eigen huis kan je waar en waneer je maar wilt sporten.

Niet belastend

Verder is er nog een groot voordeel aan de hometrainer die vaak veel mensen over het hoofd zien. De beweging van de hometrainer is namelijk niet belastend voor je lichaam.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld rugby, voetbal, tennis of krachttraining is de beweging van de hometrainer vloeiend zonder schokken of snelle bewegingen.

Dit maakt het trainen op een hometrainer veiliger dan bijvoorbeeld alle bovengenoemde sporten of zelfs buiten hardlopen.

Al met al is het sporten op een hometrainer een enorm goede manier om af te vallen!

Stress verlagend

Met het trainen op een hometrainer kan je even alles om je heen vergeten en alle irritaties van de dag of afgelopen dagen eruit trainen.

Na afloop zul je je voldaan voelen en merken dat alle irritaties weer weg zijn. Zo werkt het bij mij in ieder geval.

Je zult dit niet meteen merken maar er komen doordat je regelmatig wilt en gaat sporten ook meer veranderingen aan.

Je wordt namelijk ook steeds zowel fysiek als mentaal fitter en sterker. Daarbij kan je meer zelfwaarde en zelfvertrouwen krijgen.

Ook zul je meer energie krijgen naarmate je in een betere fysiekere staat bent. Je hebt dan een betere conditie, meer energie en zult minder stress ervaren.

Waar moet je op letten bij het afvallen met een hometrainer?

Misschien is het wel handig om te weten waar je nou precies op moet letten als je wilt gaan afvallen met behulp van een hometrainer.

Vandaar dat ik hier de belangrijkste aandachtspunten voor bij het trainen met een hometrainer heb neergezet zodat jij met jouw hometrainer op de beste manier kan gaan afvallen.

Hartslagmeting & verbrandingszone

Wil je goed kunnen afvallen? Dan is je hartslag een belangrijke parameter om bij te houden tijdens het trainen.

Met je hartslag kan je namelijk je optimale verbrandingszone bijhouden en erin blijven. In deze verbrandingszone verbrandt je de meeste calorieën en is tussen 65% en 75% van je maximale hartslag. (Te berekenen met 220 – huidige leeftijd = maximale hartslag).

Stel je bent 40. Dan is je maximale hartslag 220-40=180. Daarvan 65% en 75% procent bereken kom je uit op 180×0,65= 117 en 180×0,75=135. De verbrandingszone van dit voorbeeld is dus tussen de 117 en 135 BPM.

Dit bekent echter niet alles. Het is niet schokkend of erg om voor kort buiten deze zone te komen. Daarbij is het luisteren naar je lichaam het belangrijkste aangezien cijfers niet alles zeggen.

De verbrandingszone is niet te meten in min/km (hoeveel minuten je doet over een kilometer). Iedere sporter heeft namelijk een ander niveau als het op conditie gaat.

Mensen met een goede conditie hebben een sterkere hartspier waardoor met dezelve min/km een langere hartslag hebben dan bijvoorbeeld iemand met een slechtere conditie.

Probeer dus altijd in deze zone te blijven. Soms kan je dit zelf meten op de hometrainer zelf omdat die hartslag meters ingebouwd heeft. De een is echter accurater dan de ander. Wil je gegarandeerd de beste meting hebben? Dan raad ik aan om een hartslagband te kopen. Deze zijn voor rond de 40 euro te halen

HIIT

Houd je echter niet van allemaal parameters bijhouden tijdnes het trainen? Probeer dan HIIT.

HIIT staat voor High Intensity Interval Training en is een soort trainign waarbij je periodes van heel intensief trainen afwisselt met periodes van iets rustiger aandoen.

Je kunt bijvoorbeeld 45 secondes alles geven waarna je 30 secondes even rust. Daarna geef je weer 45 secondes alles geeft etc. Mensen zeggen dat HIIT een van de meest effectieve vormen van calorieën verbranden is.

Dit komt ten eerste omdat het heel intens is en ten tweede omdat je een verschijnsel genaamd rustverbranding ervaart.

Rustverbranding is het verschijnsel dat je na het trainen ook nog een tijdje calorieën verbrandt, zelfs als je bijvoorbeeld op de bank zit.

Als laatste voordeel van HIIT is dat het niet zo lang duurt. Je kunt al met een training van 15-20 minuten helemaal kapot en voldaan voelen.

Begin niet te snel. Het moet lijken dat het in het begin te makkelijk lijkt. Geloof me, op het einde is het een stuk zwaarder. Vergeet ook de warming-up en cool-down niet.

Deze zorgen voor het klaarmaken van de spieren voor een workout en naderhand voor het voorbereiden op de rustperiode. Neme hier de tijd voor om je training compleet te maken.

Hier een voorbeeld van een HIIT Training (gemeten in rotaties per minuut (RPM))

FaseDuurRPM
1 (warming up)3 min40
22 min60
31 min50
42 min70
51 min50
62 min80
71 min50
82 min80
91 min50
10 2 min70
11 (cool down)3 min45

*Vergeet ook de warming-up en cool-down niet .Deze zorgen voor het klaarmaken van de spieren voor een workout en naderhand voor het voorbereiden op de rustperiode. Neme hier de tijd voor om je training compleet te maken.

Low-Intensity Training

Wil je jezelf echter niet helemaal kapot trainen en het wat rustiger aandoen? Dan is Low-Intensity Training misschien wel iets voor jou.

Bij Low-Intensity Training kies je van tevoren een vaste weerstand, hartslagzone of weerstandsniveau waarmee je de hele training van ongeveer 45-60 minuten mee traint.

Je zou het in het begin erg makkelijk moeten ervaren. Dit is een goed teken, aan het einde wordt het namelijk een stuk zwaarder als je al wat meer moe bent.

Al met al is Low-Intensity Training een goed alternatief voor HIIT training.

Trainingsfrequentie

Probeer een regelmatige trainingsfrequentie te hebben van minimaal 3 keer per week met ongeveer dezelfde tijd ertussen. Dit wordt aangeraden omdat het anders lang(er) duurt voordat je resultaat ziet.

Je lichaam moet dan steeds weer langere periodes opbouwen waardoor je niet heel ver komt en je doelen je voorbijschieten zonder enige vooruitgang.

Is er een maximum? Nee, eigenlijk niet echt. Je zou elke dag kunnen trainen op een hometrainer. Echter raad ik dit niet aan. Je lichaam heeft simpelweg ook rust nodig om te herstellen van de inspanningen.

Als je echter elke dag wilt trainen zou je moeten proberen om telkens echt 24 uur tussen de trainingen te hebben zodat je lichaam nog enige vorm van rust kan ervaren.

Je kunt als regel stellen dat je minimaal 24 uur rust moet hebben tussen de training.

Tablethouder & Bluetooth connectiviteit

Verveel je je vaak tijdens het trainen? Dat is volkomen logisch! Het trainen op een hometrainer is ook een wat eentonigere beweging, gelukkig is daar een oplossing op.

Die oplossing is namelijk de tablethouder waarop je je telefoon of tablet kan neerzetten tijdens het trainen. Je kunt dan je favoriete series en films kijken terwijl je de calorieën er onbewust vanaf brandt.

Ook kan je op sommige hometrainers je tablet of telefoon verbinden met bluetooth en dan koppelen aan verschillende fitnessapps die de hometrainer ondersteunt.

Met deze apps kan je bijvoorbeeld fietsen in Zuid-Frankrijk of in Tokyo door Google Maps en soms kan je je muziek koppelen aan ingebouwde speakers in de hometrainer.

Samenvattend zijn er een hoop mogelijkheden om je training wat gevarieerder te maken.

Weerstanden

De weerstanden van een hometrainer kan je of handmatig of elektronisch vertellen. Nu kan je denken: Wat maakt dit voor verschil? Nou eigenlijk heel wat.

Met een handmatige weerstand verstel je, zoals je kunt verwachten, met je handen. Het nadeel is dat je nooit perfect op dezelfde weerstand traint.

Dit probleem wordt verholpen met de elektronische weerstand. Deze weerstanden worden versteld via de trainingscomputer en zorgen ervoor dat je ten allen tijde met precies dezelfde weerstand traint.

Dit zorgt ervoor dat je beter je resultaten kunt bijhouden en dat je consequenter kunt trainen.

Ook kan je op wattage trainen via een hometrainer met een ergometer. Hiermee kan je het meest precieze trainen.

Voeding

Zoals je kan verwachten ga je niet afvallen met alleen maar trainen op een hometrainer. Je moet ook iets van een aanpassing maken in je dieet.

Zoals ik al voorheen zei kan je dit doen met een officieel dieet of een zelfgemaakt en minder streng dieet waarbij je bijvoorbeeld in plaats van een snack een gezonde snack zoals een stuk fruit, een handje ongezouten nootjes of een bak kwark.

Een andere hele goede tip is alleen maar water drinken. Water bevat namelijk nul calorieën waardoor je alleen maar meer calorieën meer verbrandt ten opzichte van wat je inneemt. Dit zou moeten resulteren in meer en sneller afvallen.

Exclusieve & Gratis Bonus

Als gratis bonus kan je een volledig schema krijgen van 5 trainingen op je hometrainer zodat jij jou conditie kunt gaan opbouwen. Zo begin je lichtjes en ga je steeds zwaarder trainen.

Hoe kun je deze bonus ontvangen?

 1. Delete je cookies.
 2. Klik op een van de knoppen bij de hometrainers
 3. Mail de de factuur van de hometrainer die je hebt gekocht naar dit e-mail adres.
 4. Ontvang de unieke gratis bonus via een PDF bestand via de mail!
 5. (Laat ook weten uit welk artikel je hebt gekocht zodat je de juiste bonus krijgt!)

Top 3 Hometrainers

Nu we hebben besproken waarom een hometrainer zo goed is om mee af te vallen en tips voor bij het afvallen gaan we nu bespreken met welke hometrainers je het beste kunt afvallen.

Ik heb hier een top 3 staan van de beste hometrainers die nu te koop staan. Onderaan de top 3 staan een link naar een artikel waar je een uitgebreidere top 10 kunt bekijken.

Tunturi Cardio Fit B30 ~ Hometrainer voor beginners

De Tunturi Cardio Fit B30 is een perfecte hometrainer voor de beginner. Hij heeft namelijk alle opties die een hometrainer moet hebben voor een goedkope(re) prijs.

Hij heeft namelijk een vliegwiel van 6kg en 8 verschillende weerstand niveaus in combinatie met een magnetisch weerstandssysteem. Ze kunt dus zwaar genoeg trainen voor een nog beginnende die graag zijn conditie wilt trainen op een hometrainer.

Daarbij wordt het trainen op de hometrainer nooit saai door de handige houder voor tablet of smartphone. Door het magnetische weerstandssysteem kun je namelijk in stilte genieten van een film, serie of YouTube video!

Als je liever je statistieken van de training wilt bijhouden kan dat evengoed! Op het Digitaal LCD display op batterijen (waardoor deze hometrainer een draadloos apparaat is) kun je, in combinatie met de geïntegreerde hartslag sensoren, parameters zoals de snelheid, afstand, calorieën, tijd en cadans (trapfrequentie) bijhouden.

Als laatst is deze hometrainer niet de grootste waardoor je hem makkelijk in je huis kut neerzetten. Met afmetingen van L:84 cm. B:50 cm. H:123 cm, een maximaal belastbaar gewicht van 100 kg en fabrieksgarantie termijn van 1 jaar kun je met deze hometrainer lekker lang vooruit!

 • Roterende massa van 6 kg
 • 8 verschillende weerstand niveaus
 • Magnetisch vliegwiel
 • Handige houder voor tablet of smartphone
 • Monitorfuncties houd je je belangrijkste parameters bij: snelheid, afstand, calorieën, tijd, cadans
 • Antislip pedalen met verstelbare straps
 • Geïntegreerde hartslag sensoren
 • Digitaal LCD display op batterijen (draadloos apparaat)
 • Afmetingen L:84 cm. B:50 cm. H:123 cm.
 • Maximaal belastbaar gewicht: 100 kg.
 • Fabrieksgarantie termijn 1 jaar

FitBike Ride 6 iPlus ~ Beste prijs kwaliteit verhouding

Zoek je de hometrainer met de beste prijs kwaliteit verhouding (kieskeurig.nl)? Kijk dan naar deze FitBike Ride 6 iPlus.

De FitBike Ride 6 iPlus is namelijk helemaal geruisloos. In combinatie met tablethouder waarmee je je telefoon of tablet via bluetooth kunt verbinden kan je daarmee in alle rust je series en films kijken terwijl je fit aan het worden bent.

Ook kan je met je telefoon of tablet ook training doen via google Maps waarbij je in je eigen buurt of in het zuiden van Frankrijk kunt fietsen door Google Streetview.

Houd tijdens deze training je parameters in de gaten met het LCD scherm met daarop afstand, snelheid, verbrande calorieën, RPM en hartslag.

Technisch gezien is de FitBike Ride 6 iPlus helemaal top. Met een 10 kilogram vliegwiel, 16 verschillende weerstandniveau’s, 16 verschillende voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s, een zadel dat zowel horizontaal als verticaal te verstellen en een verstelbare stuur kom je met deze hometrainer niks tekort.

Als laatst heeft de FitBike Ride 6 iPlus een maximaal belastbaar gewicht 150 kg, een fabrieksgarantie termijn van 2 jaar en afmetingen van 112x59x140 cm.

 • Geruisloos
 • Tablethouder
 • Bluetooth verbindbaar met telefoon of tablet
 • Internationaal trainen met Google Streetview
 • LCD scherm met daarop afstand, snelheid, verbrande calorieën, RPM en hartslag.
 • 10 kilogram vliegwiel
 • 16 verschillende weerstandniveau's,
 • 16 verschillende voorgeprogrammeerde trainingsprogramma's
 • Zadel dat zowel horizontaal als verticaal te verstellen
 • Verstelbare stuur
 • Maximaal belastbaar gewicht 150 kg
 • Fabrieksgarantie termijn 2 jaar
 • Afmetingen 112 x 59 x 140 cm.

Tunturi Endurance E80 ~ Premium hometrainer

Als laats hebben we de Tunturi Endurance E80. Dit is de beste hometrainer van deze lijst en voor iedereen geschikt. Van beginners tot echte ervarenen.

De Tunturi Endurance E80 heeft namelijk een Vliegwiel van 14kg, 53 weerstandsniveaus, 43 programma’s en een echte ergometer met precieze weergave van vermogen/weerstand kunt zien.

Door dit systeem kan je altijd jouw perfecte op weerstand kiezen.

Daarnaast heb je op de Tunturi Endurance E80 allemaal opties voor een perfect gebruikersgemak zoals een bidonhouder (incl. bijgeleverde bidon), een verstelbaar stuur en zadel, een extra lage instap, een handige houder voor tablet of smartphone.

Ook krijg je op de Tunturi Endurance E80 voldoende opties voor de perfecte trainingservaring.

Zoals een Full Color 7 inch display met tijd, snelheid, afstand, cadans, hartslag, wattage en verbrande calorieën, de optie om je training te personaliseren met de Kinomap app, hartslagmeting via handsensoren, en de optie om te fietsen op een virtuele route op het scherm

Als laatst heeft de Tunturi Endurance E80 afmetingen van 102x59x158 cm, een maximaal belastbaar gewicht van 150 kg en een fabrieksgarantie termijn van 1 jaar.

Al met al naar mijn mening de perfecte hometrainer.

 • 53 weerstandsniveaus
 • 43 programma’s
 • Ergometer met precieze weergave van vermogen/weerstand
 • Roterende massa van 14 kg
 • Bidonhouder (incl. bijgeleverde bidon)
 • Verstelbaar stuur en zadel
 • Extra lage instap
 • Tablet- en telefoonhouder
 • Full Color 7 inch display met tijd, snelheid, afstand, cadans, hartslag, wattage en verbrande calorieën
 • Fiets een virtuele route op het scherm
 • Optie om je training te personaliseren
 • Hartslagmeting via handsensoren
 • Afmetingen L: 102 cm. B: 59 cm. H: 158 cm.
 • Maximaal belastbaar gewicht: 150 kg.
 • Fabrieksgarantie termijn 1 jaar

Is de hometrainer nou hét fitnessapparaat voor jou? Kijk dan naar mijn artikel over de beste hometrainers voor thuis waarin ik de top 10 beste hometrainers op een rijtje heb gezet!

Afsluiting

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen door middel van dit artikel. Heb je nog vragen? Zet ze in de reacties en ik reageer z.s.m. terug!

Wil je meer fitnessapparaten voor in je eigen huis zien? Kijk dan naar mijn artikel over fitnessapparaten om mee af te vallen of bekijk al mijn artikelen over fitnessproducten!

Of lees mijn 3 meest recente berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.