Afvallen met Spinning: Alle Ins en Outs + Gratis Bonus!

Afvallen lijkt allemaal zo makkelijk, volg gewoon een dieet en sport meer en voordat je het weer ben je kilo’s afgevallen. Echter in het echt is het echt een stuk ingewikkelder.

Maar wat als ik zou zeg dat je op een hele simpele en makkelijke manier kan afvallen? Namelijk met een spinnen op een spinningfiets, ook wel een spinfiets genoemd.

Het enigste wat je namelijk hoeft te doen is simpelweg gaan fietsen.

Dit hoeft niet eens lang te duren. Afhankelijk van welke soort training je doet kan je al met een training van 15-20 minuten al meer dan genoeg hebben.

Maar waarom is de spinfiets nou zo goed om mee af te vallen? Hoe werkt afvallen überhaupt? Waar moet ik op letten als ik wil afvallen met een spinfiets en wat zijn nou goede spinningfietsen om mee af te vallen?

Dat is wat we dan ook in dit artikel gaan bespreken!

We gaan het hebben over waarom de spinningfiets nou zo goed is om mee af te vallen, alle aandachtspunten omtrent het afvallen, de top 3 beste spinningfietsen om mee af te vallen en een gratis en exclusieve bonus zodat jij na het lezen van dit artikel alles omtrent het afvellen met een spinningfiets afweet.

Inhoudsopgave

Basisprincipe van afvallen

Voordat we kunnen gaan spreken over hoe je met een spinfiets afvalt en waarom je dat daarmee zo goed kunt doen moeten we het eerst hebben over hoe het basisprincipe van afvallen werkt.

Om af te vallen moet je simpelweg meer calorieën verbranden en gebruiken dan dat je op een dag binnenkrijgt via je voeding.

Als je namelijk meer verbrandt dan dat je binnenkrijgt gaat je lichaam je vetreserves, ook wel je lichaamsvet, gebruiken om energie te krijgen.

Als je lichaam dit doet neemt je hoeveelheid lichaamsvet af wat resulteert in afvallen.

Dit klink nu echter simpeler dan dat het werkelijk is. De aanpak van afvallen hangt af van hoe serieus en snel je wilt afvallen. Daarbij zijn twee opties:

 1. Afvallen met een strenger en strikter dieet naast het trainen op je spinningfiets.
 2. Afvallen met een zelfgemaakt iets minder streng dieet en daarnaast trainen op je spinfiets.

Mert de eerste optie val je het snelst af. Je neemt namelijk minder calorieën in dan normaal en je verbrandt er meer dan normaal. Hierdoor zal je lichaam meer lichaamsvet gaan gebruiken en sneller afvallen. Echter is deze aanpak een stuk strenger.

Een perfect dieet die je kunt combineren met je spinfiets is de de Afslank Receptenbijbel (Lees hier mijn Afslank Receptenbijbel Review!).

Bij de tweede optie doe je naast het trainen op je spinfiets een simpel dieet van ‘minder snoepen en gezonder drinken’ hanteren. Het enigste wat je hoeft te doen is meer water drinken en inplaats van een stukje chocola of iets anders ongezonds bijvoorbeeld een stuk fruit nemen als snack. Met discipline en deze aanpak kan je al een heel eind komen!

Met deze optie val je echter een stuk minder snel af omdat het dieet minder streng is en je voedingspatroon minder veranderd.

Waarom je met een spinfiets perfect kunt afvallen!

Waarom zou ik met een spinfiets afvallen en niet bijvoorbeeld met een ander cardio fitnessapparaat zoals een hometrainer, crosstrainer of roeitrainer? Dat gaan we in dit stukje uitleggen!

Met een spinfiets verbrandt je gemiddeld per uur 650-750 calorieën wat maar liefst drie keer zo veel is als een normale fiets. Dit getal hangt echter af onder andere je geslacht, je leeftijd, je stofwisseling, je vetpercentage, BMI en je leefstijl.

Dit komt mede omdat je tijdens het trainen op een spinningfiets enorm veel spiergroepen in je lichaam activeert. Deze spieren moeten ergens hun energie vandaan halen waardoor je relatief veel calorieën kunt verbranden. Dit zijn ook nog is een van de grootste spiergroepen in je lichaam.

Je gebruikt tijdens het trainen op een spinfiets o.a. de volgende spiergroepen:

 • Buikspieren
 • Hamstring
 • Kuitspieren
 • Bilspieren
 • Rugspieren

Al deze spieren samen zorgen voor die 650-750 calorieën per uur. Dit is misschien wel minder als apparaten zoals een loopband of een crosstrainer, echter hangt er wel een heel groot voordeel aan.

De beweging van de spinfiets is namelijk hartstikke bekend: namelijk fietsen!

Dit maakt de spinfiets een laagdrempelig en toegankelijk fitnessapparaat voor vele om af te vallen. Veel mensen hebben daarom dan ook een positieve ervaring als je sporten op een spinningfiets.

Een ander groot voordeel is dat je ten allen tijde kunt sporten en niet afhankelijk bent van het weer buiten. Dit zijn namelijk de factoren die vaak invloed hebben op de keuze of iemand gaat sporten.

Met een spinfiets worden die factoren weggevaagd. Lekker in je eigen huis kan je waar en waneer je maar wilt sporten.

Niet belastend

Verder is er nog een groot voordeel aan de spinningfiets die vaak veel mensen over het hoofd zien. De beweging van de spinningfiets is namelijk niet belastend voor je lichaam.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld rugby, voetbal, tennis of krachttraining is de beweging van de spinningfiets vloeiend zonder schokken of snelle bewegingen.

Dit maakt het trainen op een spinningfiets veiliger dan bijvoorbeeld alle bovengenoemde sporten of zelfs buiten hardlopen.

Al met al is het sporten op een spinningfiets een enorm goede manier om af te vallen!

Grensverleggend

De trappers van de spinfiets staan direct in contact met het vliegwiel wat resulteert in een doortrapsysteem.

Dit betekent dat je niet zomaar kan stoppen met trappen als het vliegwiel eenmaal draait. Je trap dus door ondanks je moe bent wat betekent dat je met een spinningfiets altijd het beetje meer geeft.

Dit maakt de spinningfiets grensverleggend waarbij je elke training weer een beetje meer geeft dan de vorige.

Sterker lichaam

Met het trainen op een spinningfiets train je je conditie enorm wat betekent dat je je hart daarmee traint. Het hart is de sterkste spier in ons lichaam en staat in direct contact met andere conditie gerelateerde dingen zoals de longinhoud en bloedvaten.

Als je namelijk aan je conditie gaat werken met een spinningfiets en daarmee gaat afvallen wordt namelijk niet alleen je hart sterker, je krijgt ook een grotere longinhoud en sterkere bloedvaten.

Een spinningfiets is dus zowel goed voor de buitenkant en de binnenkant van het lichaam!

Sportschool in je eigen huis

Spinfietsen worden ook vaak gebruikt in sportscholen omdat ze zo goed zijn. Echter kan je deze ook in je eigen huis nemen en erg thuis mee trainen.

Dit brfnegt meerdere voordelen met zich mee zoals dat je geen maandelijkse kosten hoeft te betalen voor een lidmaatschap bij je lokale sportschool en dat je waneer je maar wilt kunt sporten.

Ook is het trainen altijd dichtbij en je bent niet afhankelijk van het weer zoals regen, sneeuw, erom warm of enorm koud weer zoals we hier in Nederland kennen.

Al met al zijn er veel voordelen als je een spinfiets in je voegen huis hebt.

Waar moet je op letten bij het afvallen met een spinningfiets?

Misschien is het wel handig om te weten waar je nou precies op moet letten als je wilt gaan afvallen met behulp van een spinfiets.

Vandaar dat ik hier de belangrijkste aandachtspunten voor bij het trainen met een spinfiets heb neergezet zodat jij met jouw spinfiets op de beste manier kan gaan afvallen.

HIIT

Wil je in een korte(re) tijd afvallen met korte en effectieve trainingen? Kijk dan naar HIIT.

HIIT staat voor High Intensity Interval Training en is een soort training waarbij je periodes van heel intensief trainen afwisselt met periodes van iets rustiger aandoen.

Je kunt bijvoorbeeld 45 secondes alles geven waarna je 30 secondes even rust. Daarna geef je weer 45 secondes alles geeft etc. Mensen zeggen dat HIIT een van de meest effectieve vormen van calorieën verbranden is.

Dit komt ten eerste omdat het heel intens is en ten tweede omdat je een verschijnsel genaamd rustverbranding ervaart.

Rustverbranding is het verschijnsel dat je na het trainen ook nog een tijdje calorieën verbrandt, zelfs als je bijvoorbeeld op de bank zit.

Als laatste voordeel van HIIT is dat het niet zo lang duurt. Je kunt al met een training van 15-20 minuten helemaal kapot en voldaan voelen.

Begin niet te snel. Het moet lijken dat het in het begin te makkelijk lijkt. Geloof me, op het einde is het een stuk zwaarder. Vergeet ook de warming-up en cool-down niet.

Deze zorgen voor het klaarmaken van de spieren voor een workout en naderhand voor het voorbereiden op de rustperiode. Neme hier de tijd voor om je training compleet te maken.

Hier een voorbeeld van een HIIT Training (gemeten in rotaties per minuut (RPM))

FaseDuurRPM
1 (warming up)3 min40
22 min60
31 min50
42 min70
51 min50
62 min80
71 min50
82 min80
91 min50
102 min70
11 (cool down)3 min45

*Vergeet ook de warming-up en cool-down niet .Deze zorgen voor het klaarmaken van de spieren voor een workout en naderhand voor het voorbereiden op de rustperiode. Neme hier de tijd voor om je training compleet te maken.

Low Intensity Training

Wil je jezelf echter niet helemaal kapot trainen en het wat rustiger aandoen? Dan is Low-Intensity Training misschien wel iets voor jou.

Bij Low-Intensity Training kies je van tevoren een vaste weerstand, hartslagzone of weerstandsniveau waarmee je de hele training van ongeveer 45-60 minuten mee traint.

Je zou het in het begin erg makkelijk moeten ervaren. Dit is een goed teken, aan het einde wordt het namelijk een stuk zwaarder als je al wat meer moe bent.

Al met al is Low-Intensity Training een goed alternatief voor HIIT training.

Hartslag & Verbrandingszone

Wil je goed kunnen afvallen? Dan is je hartslag een belangrijke parameter om bij te houden tijdens het trainen.

Met je hartslag kan je namelijk je optimale verbrandingszone bijhouden en erin blijven. In deze verbrandingszone verbrandt je de meeste calorieën en is tussen 65% en 75% van je maximale hartslag. (Te berekenen met 220 – huidige leeftijd = maximale hartslag).

Stel je bent 40. Dan is je maximale hartslag 220-40=180. Daarvan 65% en 75% procent bereken kom je uit op 180×0,65= 117 en 180×0,75=135. De verbrandingszone van dit voorbeeld is dus tussen de 117 en 135 BPM.

Dit bekent echter niet alles. Het is niet schokkend of erg om voor kort buiten deze zone te komen. Daarbij is het luisteren naar je lichaam het belangrijkste aangezien cijfers niet alles zeggen.

De verbrandingszone is niet te meten in min/km (hoeveel minuten je doet over een kilometer). Iedere sporter heeft namelijk een ander niveau als het op conditie gaat.

Mensen met een goede conditie hebben een sterkere hartspier waardoor met dezelve min/km een langere hartslag hebben dan bijvoorbeeld iemand met een slechtere conditie.

Probeer dus altijd in deze zone te blijven. Soms kan je dit zelf meten op de spinfiets zelf omdat die hartslag meters ingebouwd heeft. De een is echter accurater dan de ander. Wil je gegarandeerd de beste meting hebben? Dan raad ik aan om een hartslagband te kopen. Deze zijn voor rond de 40 euro te halen

Traptechniek

Als je niet de juiste traptechniek toepast doe je maar de helft van het werk wat betekent dat je maar helft van de calorieën kunt verbranden.

Een veelgemaakte fout met het spinnen op een spinningfiets is dat je bij zowel het naar benden gaan van de trapper, als het omhoog gaan van de trapper kracht kunt zetten.

Dit zorgt ervoor dat je ten eerste je bovenbeenspieren niet overbelast en over het algemeen meer spieren gebruikt voor een langere tijd waardoor je meer calorieën verbrandt en meer afvalt.

Kleding

Omdat je over het algemeen veel zweet tijdens een training op een spinfiets moet je ook gepaste kleding hebben. Dit heeft niet per se spinkleding te zijn. Echter is ademende kleding of zweet afvoerende kleding aangeraden.

Eventueel kan je ook een handdoek bijhouden zodat je je zweet even weg kunt vegen.

Voeding

Zoals je kan verwachten ga je niet afvallen met alleen maar trainen op een hometrainer. Je moet ook iets van een aanpassing maken in je dieet.

Zoals ik al voorheen zei kan je dit doen met een officieel dieet of een zelfgemaakt en minder streng dieet waarbij je bijvoorbeeld in plaats van een snack een gezonde snack zoals een stuk fruit, een handje ongezouten nootjes of een bak kwark.

Een andere hele goede tip is alleen maar water drinken. Water bevat namelijk nul calorieën waardoor je alleen maar meer calorieën meer verbrandt ten opzichte van wat je inneemt. Dit zou moeten resulteren in meer en sneller afvallen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is afvallen-met-een-spinnen-tips-voor-afvallen-1.png

Exclusieve Gratis Bonus

Als gratis bonus kan je een volledig schema krijgen van 5 trainingen op je spinningfiets zodat jij jou conditie kunt gaan opbouwen. Zo begin je lichtjes en ga je steeds zwaarder trainen.

Hoe kun je deze bonus ontvangen?

 1. Delete je cookies.
 2. Klik op een van de knoppen bij de spinningfiets.
 3. Mail de de factuur van de spinningfiets die je hebt gekocht naar dit e-mail adres.
 4. Ontvang de unieke gratis bonus via een PDF bestand via de mail!
 5. (Laat ook weten uit welk artikel je hebt gekocht zodat je de juiste bonus krijgt!)
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is afvallen-met-een-spinnen-tips-voor-afvallen-1.png

Top 3 spinfietsen om mee af te vallen!

Nu we hebben besproken waarom een spinfiets zo goed is om mee af te vallen en tips voor bij het afvallen gaan we nu bespreken met welke spinningfietsen je het beste kunt afvallen.

Ik heb hier een top 3 staan van de beste spinfietsen die nu te koop staan. Onderaan de top 3 staan een link naar een artikel waar je een uitgebreidere top 10 kunt bekijken.

FitBike Race 3 ~ Budget Spinningfiets

Zoek jij een budget spinfiets? Kies dan de FitBike Race 3.

Ondanks dat de FitBike Race 3 het budget model is heeft het nog steeds redelijk goede technische eigenschappen. Hij heeft namelijk een doortrapsysteem met een vliegwiel van 18kg in combinatie met een kettingaandrijving.

Daarnaast kan je jezelf altijd in de juiste positie zetten omdat zowel het stuur als zadel vertelbaar is. Verder kan je tijdens de training alle parameters bijhouden op het scherm met daarop de trainingstijd, afstand, snelheid en het calorieverbruik.

Ook zul je nooit dorst hebben tijdens de training omdat de FitBike Race 3 een bidonhouder heeft zodat je altijd drinken bij de hand hebt.

Als laatst heeft de FitBike Race 3 afmetingen van (LxBxH in cm) 124 x 40 x 120, een maximaal belastbaar gewicht van 120 kg, een fabrieksgarantie termijn van 2 jaar en weegt hij in totaal 40 kg.

 • Doortrapsysteem
 • Kettingaandrijving
 • 18 kg zwaar vliegwiel
 • Verstelbaar stuur en zadel
 • Scherm met o.a. trainingstijd, afstand, snelheid en calorieverbruik
 • bidonhouder
 • Fabrieksgarantie termijn van 2 jaar
 • Afmetingen (LxBxH in cm) 124 x 40 x 120
 • Maximaal belastbaar gewicht van 120 kg
 • totale gewicht van 40 kg
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is afvallen-met-een-spinnen-tips-voor-afvallen-1.png

FitBike Race Magnetic ~ Beste Prijs/Kwaliteit Verhouding

Zoek jij de spinningfiets met de beste prijs/kwaliteit verhouding? Kies dan de FitBike Race Magnetic.

Hij heeft namelijk top technische eigenschappen zoals een vliegwiel van 20kg, een fluisterstil v-belt systeem en een magnetisch weerstandssysteem waardoor je super precies jouw eigen weerstanden kunt kiezen.

Daarbij heeft de FitBike Race Magnetic ook zowel ene verstelbaar stuur als zadel met daarbij een bidonhouder zodat je nooit dorst krijgt tijdens de training.

Wil je graag alle statistieken van de trainign bijhouden? Kijk dan op het scherm waarop je de trainingstijd, snelheid, totale afstand, aantal rotaties per minuut, afstand en het calorieverbruik kunt zien.

Als laatst heeft de FitBike Race Magnetic een fabrieksgarantie termijn 2 jaar, een maximaal belastbaar gewicht van 115 kg, afmetingen van (LxBxH in cm) 112 x 52 x 132 en een totaal gewicht van 44kg.

 • Vliegwielgewicht van 20 kg
 • V-belt systeem
 • magnetisch weerstandsysteem
 • Verstelbaar zadel en stuur
 • bidonhouder
 • Scherm met trainingstijd, snelheid, totale afstand, aantal rotaties per minuut, afstand en calorieverbruik
 • Fabrieksgarantie termijn 2 jaar
 • Maximaal belastbaar gewicht van 115 kg
 • Gewicht van 44kg
 • Afmetingen (LxBxH in cm) 112 x 52 x 132
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is afvallen-met-een-spinnen-tips-voor-afvallen-1.png

Schwinn IC8 ~ Premium spinningfiets

Zoek jij de premium spinfiets zonder boven de duizend euro te gaan? Kies dan de Schwinn IC8!

De Schwinn IC8 heeft namelijk alle premium functies zoals een vliegwiel van 18kg, een doortrapsysteem en een muisstil snaaraandrijving waardoor je in alle stilte kunt trainen mits je dat wilt.

Daarnaast is zowel het stuur als zadel op de Schwinn IC8 verstelbaar naar jouw wensen met daarbij 2 bidophouders waardoor je gegarandeerd nooit dorst zult krijgen.

Erbij komt een scherm met daarop o.a. tijd, afstand, calorieën, snelheid, RPM en hartslag. Daarbij kan je ook bijvoorbeeld in Zuid-Frankrijk fietsen als je de VR (virtual reality) functie gebruikt.

Als laatst heeft de Schwinn IC8 een massa van 48 kg, afmetingen van (L x B x H in cm): 123,7 x 53,9 x 131,6, een aximaal gebruikersgewicht van 150 kg en fabrieksgarantie termijn van 2 jaar

 • 18kg vliegwiel
 • doortrapsysteem
 • Muisstille snaaraandrijving
 • Verstelbaar zadel en stuur
 • 2 bidonhouders
 • Scherm met weergave van: tijd, afstand, calorieën, snelheid, RPM en hartslag
 • Virtuel reality beschikbaar
 • Fabrieksgarantie termijn 2 jaar
 • Gewicht: 48.1 kg
 • Afmetingen opgesteld (L x B x H in cm): 123,7 x 53,9 x 131,6
 • Maximaal gebruikersgewicht: 150 kg
 • Fabrieksgarantie termijn van 2 jaar

Is de airbike nou hét fitnessapparaat voor jou? Kijk dan naar mijn artikel over de beste spinfietsen voor thuis waarin ik de top 10 beste spinningfietsen op een rijtje heb gezet!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is afvallen-met-een-spinnen-tips-voor-afvallen-1.png

Afsluiting

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen door middel van dit artikel. Heb je nog vragen? Zet ze in de reacties en ik reageer z.s.m. terug!

Wil je meer fitnessapparaten voor in je eigen huis zien? Kijk dan naar mijn artikel over fitnessapparaten om mee af te vallen of bekijk al mijn artikelen over fitnessproducten!

Of lees mijn 3 meest recente berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.