Wil je afvallen na je bevalling? Wat werkt nu wel en juist niet?

Afvallen na de bevalling

afvallen na bevalling

Nadat je negen maanden je kindje hebt gedragen wil je dat buikje weer verliezen. Afvallen na je bevalling is een logische stap om je oude figuur weer terug te krijgen. Maar toch is dit iets wat voor veel vrouwen een behoorlijke uitdaging is.

Nu je voor je pasgeboren kindje zorgt en je niet alleen vrouw, partner maar ook moeder bent komt gezond eten en bewegen op de laatste plaats. Door de volgende tips is afvallen na je bevalling een fluitje van een cent. 

Waarom is afvallen na je bevalling zo moeilijk?

Het is heel normaal dat je in de negen maanden dat je zwanger bent aankomt. Je draagt je kindje, het vruchtwater en de placenta en extra vocht. Het is dan ook heel normaal dat je dat terugziet op de weegschaal. Het zou heel ongezond zijn als je geen gram aankomt.

Door je zwangerschap maak je meer lichaamsvet aan en dat lichaamsvet gaat er helaas niet vanzelf vanaf. Daar moeten we toch echt zelf wat aan doen. Om je te helpen met afvallen na je bevalling geef ik je een aantal tips om op een gezonde manier gewicht te verliezen.

Wat is het beste dieet waarmee je gaat afvallen na je bevalling

Het is goed om te weten dat het verliezen van je buikje tijd kost. Het is super belangrijk dat je gezond blijft eten. Blijf veel groente en fruit eten en zorg ervoor dat je voldoende blijft eten. Ook als je druk in de weer bent met je kleine wondertje moet je blijven eten.

Vermijd de snelle koolhydraten en vervang deze door langzame koolhydraten. De snelle koolhydraten zijn ongezond omdat je niet vol zit, je meer trek krijgt, je meer vet opslaat, je geen lichaamsvet verbrand terwijl je juist wil afvallen na je bevalling. 

Wat zijn simpele koolhydraten? 

Simpele koolhydraten zijn wit brood, pasta, rijst en aardappelen, noedels, koek en snoep. Gelukkig zijn er naast simpele koolhydraten ook complexe koolhydraten. Deze zijn wel goed voor je en daar kan je wel van blijven eten. Denk dan aan fruit, havermout, noten, groente, peulvruchten, pitten en zaden. 

Meer eiwitten

Een van de andere dingen die je meer moet eten om gewicht te verliezen is meer eiwitten binnen krijgen. Door eiwitten te eten vertraag je het hongerhormoon ghreline. Hierdoor zit je vol en snoep je minder. Daarnaast helpt een eiwitrijk eetpatroon je ook om meer calorieën te verbranden.

Uit een studie van de universiteit van Maastricht bleek dat je 100 calorieën meer verbrand als 30% van je dagelijkse calorieën bestaan uit eiwitten. Wat eet je als je meer eiwitten wil binnen krijgen?

Denk aan eieren, kip, vis, yoghurt, kwark, peulvruchten, quinoa, noten, zaden en pitten. Zorg ervoor dat twee van de drie maaltijden uit eiwitten bestaan om af te vallen na je bevalling. Hoe ziet dit er dan precies uit?

 • Ontbijt met een omelet en spinazie op een rijstwafel
 • Ontbijt met havermout
 • Lunch met een makreelsalade
 • Lunch met Griekse yoghurt met wat kaneel en fruit
 • Diner met een courgette pasta met zalm en pesto
 • Diner met kip met citroen en spinazie
afvallen na bevalling

Krijg meer gezonde vetten binnen

We hebben altijd geleerd dat vetten ongezond zijn en je dit zo veel mogelijk moet vermijden. Maar dat klopt niet helemaal, gezonde vetten helpen je namelijk bij het afvallen. Let wel op dat dit de gezonde vetten zijn. Wat zijn dan gezonde vetten?

 • Olijfolie
 • Kokosolie
 • Zaden
 • Noten
 • Pitten
 • Avocado
 • Olijven
 • Vette vis
 • Geklaarde boter (ghee)

De vetten die niet gezond zijn voor je zitten vooral in bewerkte voedingsmiddelen. De vetten van koek, chips en pizza zijn ongezond. Vermijdt ze daarom zoveel mogelijk. 

Voordat je gaat slapen

We hebben allemaal een goede nachtrust nodig. Helemaal als je wil afvallen na je bevalling en goed wil functioneren als moeder. Voordat je gaat slapen is het niet verstandig om veel te eten. Dit moet je lichaam allemaal gaan verteren, daardoor kom je niet in een rustfase en zal het lang duren voordat je in slaap valt.

Eet ongeveer twee uur voordat je gaat slapen niets meer om je lichaam in een rustfase te brengen. Toch nog trek? Neem dan gezonde tussendoortjes zoals wat schijfjes komkommer, wortel, paprika of tomaat.

Drinken

Een van de beste dingen die je kan doen voor het afvallen na je zwangerschap is goed blijven drinken. Als je voldoende drinkt heb je minder trek en verbetert je stofwisseling.

Een verhoogde stofwisseling helpt je weer met het verbranden van extra calorieën. Probeer dus elke dag minimaal 1,5 liter water te drinken. Misschien is deze handige drinkfles iets voor jouw?

Doe gezonde boodschappen

Om jezelf een handje te helpen is het heel verstandig om gezonde boodschappen te doen. Zorg dat er zo min mogelijk koek en snoep in huis is maar haal gezonde tussendoortjes zodat je ook niet in de verleiding komt om ongezond te eten. En ga niet naar de supermarkt als je lekkere trek krijgt, maar neem een stukje groente of wat yoghurt met fruit. 

afvallen na bevalling

Wat moet je niet doen als je wilt afvallen na je bevalling. 

Ga geen crash dieet volgen. Een crash dieet is een dieet waarbij je een flink tekort aan calorieën binnen krijgt. Misschien denk je dat dit goed is om snel je buikje te verliezen. Maar dit is heel ongezond omdat je lichaam de calorieën nodig heeft om te herstellen na je zwangerschap en bevalling.

Ook is het zo dat je meer calorieën nodig hebt als je borstvoeding geeft. Door dit volledig te schrappen zorg je ook niet goed voor je kindje. Door een crash dieet komt je lichaam in een soort van overlevingsstand. Dat maakt je hongerig en vermoeid.

Als je ergens geen behoefte aan hebt als kersverse moeder is je nog vermoeider te voelen. Een crash dieet helpt je dus niet verder. Een andere fout die je ook moet vermijden is veel minder gaan eten.

Misschien denk je dat je daardoor gewicht zal verliezen. Maar ook dat werkt niet goed. Je lichaam heeft voldoende voeding nodig om goed te functioneren. Vrouwen hebben juist 500 extra calorieën per dag nodig als ze borstvoeding geven.

Ben je de borstvoeding aan het afbouwen? Dan heb je natuurlijk minder calorieën nodig. Geef jezelf de tijd om gewicht te verliezen en wees niet te streng voor jezelf. Eet zo gezond mogelijk en zorg ervoor dat je elke dag wat aan beweging doet. 

Zwangerschapskilo’s verliezen

Na je zwangerschap wil je natuurlijk zo snel mogelijk wat kilo’s verliezen en weer in vorm komen. Nu kan je een streng dieet volgen maar daar ben ik geen voorstander van, vooral niet als je nog borstvoeding geeft.

Eet gezond, vermijd snelle koolhydraten en zorg dat twee van de drie maaltijden die je neemt uit eiwitten bestaan. Afvallen na je bevalling gaat niet van de ene op de andere dag. Geef jezelf de tijd en de kilo’s zullen er langzaam afvliegen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *