Hoe kan je afvallen met wandelen?

Afvallen met wandelen 

afvallen wandelen

Wie regelmatig een lange wandeling maakt weet dat dit een intensieve workout is voor je lichaam. Wist je al dat je door te wandelen ook kan afvallen?

Het is dus niet alleen een fijne manier van bewegen, het is ook nog eens een effectieve manier om al je spieren te gebruiken en gewicht mee te verliezen. 

Maar dan moet je wel op de juiste manier gaan wandelen zodat je precies weet hoe jij je lichaam moet gebruiken en hier niet alleen fitter van wordt maar ook nog eens mee afvalt.

Wil jij ook afvallen door te wandelen? Dan vertel ik je in dit artikel precies hoe je dit voor elkaar krijgt. 

De ideale workout

Voor veel mensen is het lastig om een manier van bewegen te vinden die niet alleen makkelijk vol te houden is maar die iedereen ook kan volgen. Zo is wandelen een manier van bewegen die geschikt is voor iedereen. Bepaal zelf in welk tempo je gaat lopen en hoeveel je gaat lopen.

Dit is natuurlijk niet alles om ervoor te zorgen dat je gaat afvallen met het wandelen is het nodig dat je ook minder gaat eten. Gezond gaat eten en de ongezonde snacks en tussendoortjes zoveel mogelijk laat staan. 

Om en voorbeeld te geven heb je als man 2500 kcal per dag nodig en voor vrouwen is dit 2000 kcal per dag. (bron)

Op het moment dat je gewicht wil verliezen is het nodig dat je minder gaat eten, zorg dus dat je onder dit getal blijft zitten. Voor vrouwen betekent dit dat je rond de 1700/1750 kcal per dag wil zitten. Voor mannen is dit dat je rond de 2200/2250 kcal per dag wil zitten. 

Drink veel water, eet veel groente en fruit, eet meer eiwitten en neem minder koolhydraten maar kies dan wel voor langzame koolhydraten. De regel van afvallen is dan ook simpel. Verbrand meer calorieën dan je binnenkrijgt.

Dat doe je dan weer door meer te bewegen. Neem de tijd om af te vallen, het is heel normaal dat dit een aantal maanden kan duren. 

afvallen wandelen

Door te wandelen zal je afvallen!

Het eerste waar je mee aan de slag moet gaan is je dagelijkse manier van eten. Is deze helemaal aangepast en eet je voortaan minder calorieën dan je verbrand dan ben je al goed bezig. 

Met een goede stevige wandeling zal je afvallen en op gewicht blijven. Daarvoor moet je wel op de juiste manier gaan wandelen. Het grote voordeel van wandelen is dat je het overal kan doen en je er niets voor nodig hebt, behalve een paar goede wandelschoenen.

Probeer steeds een langere wandeling te maken. Door jezelf uit te dagen elke dag een stuk verder te lopen zal het je steeds makkelijk afgaan om een lang stuk te lopen. 

Zie het als een training voor een lange marathon die je loopt zoals de Nijmeegse vierdaagse. Op het moment dat je een wandeling maakt van 20 kilometer of meer zal je merken dat het afvallen door het wandelen steeds makkelijker is. 

Een wandelschema maken

Je moet het wandelen in gaan plannen anders komt er niets van. Vooral als 20 kilometer wandelen je niet als muziek in de oren klinkt is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat dit steeds eenvoudiger wordt. Hoe doe je dat? Door het steeds vaker te doen, het in te plannen.

Zo is het fijn om elke week een aantal keer een wandeling te maken van 7 kilometer of 10 kilometer. Als dit iets is wat je wekelijks doet zal het onderdeel worden van je vaste routine. Plan dit in of doe dit samen met een vriend of vriendin. 

Hoe komt het dat je afvalt met je wandeling?

Bij het wandelen gebruik je al je spieren. Dan hebben we het niet over slenteren over het strand of door de stad. Het gaat dan echt om een stevige wandeling waarbij je het hele lichaam gebruikt. Flink doorstappen en je armen ook mee laten bewegen. 

Zo heb je vast wel eens mensen zien lopen met nordic walking stokken. Dit is een prima manier om te bewegen omdat je er het hele lichaam fanatiek mee beweegt. 

Door op deze manier te wandelen heb je een hele actieve loophouding waarbij je hele lichaam aan het werk is. Zo loop je altijd rechtop, beweeg je de armspieren en span je de buikspieren aan. 

Ook is het goed om over verschillende ondergronden te lopen, zo wissel je een zanderige ondergrond af met andere onregelmatige terreinen.
Dit zal je spieren extra aan het werk zetten en is weer goed voor het vergroten van je uithoudingsvermogen. 

afvallen wandelen

Wanneer ga je afvallen door het wandelen?

Als je regelmatig gaat wandelen en jezelf blijft uitdagen zal je afvallen. Probeer interval trainingen te doen zodat je een kort stukje heel snel en intensief gaat lopen. Dit zal je helpen om meer calorieën te verbranden.

Dat wissel je dan weer af met in een rustig tempo verder lopen. De regel is dus hoe meer je loopt en hoe intensiever je dit doet hoe meer calorieën je gaat verbranden. Op deze manier zal je afvallen door het wandelen. 

Gezond blijven eten

Het is heel verleidelijk om na een stuk te wandelen iets lekkers te bestellen op een terras in de stad. Maar dat is iets waar je later weer spijt van krijgt. Je verbrand veel calorieën met een intensieve wandeling maar het is niet de bedoeling om deze er weer aan te eten.

Neem dus altijd genoeg gezonde tussendoortjes mee voor tijdens je wandeling zodat je niet in de verleiding komt. Voldoende water drinken is ook ontzettend belangrijk, het helpt je met het op gang brengen van je spijsvertering.

Als je veel water drinkt neemt je lichaam minder vet op. Daarnaast helpt het je ook om afvalstoffen af te voeren in je lichaam en zal je minder trek hebben na het drinken. Zo snoep je dus automatisch minder. Als je echt wil afvallen moet je minimaal 1,5 water drinken per dag.

Persoonlijk vul ik mijn waterfles altijd een paar keer tijdens de dag. Tijdens het wandelen neem ik een flesje mee wat leeg is als ik weer terug ben. Er zijn handige rugzakken met drinkflessen die je mee kan nemen.

Dat maakt het helemaal eenvoudig om voldoende te blijven drinken zonder de wandeling te onderbreken. Afvallen met wandelen is dus zeker mogelijk maar je moet hier wel een intensieve workout van maken en gezonder gaan eten. 

2 reacties op “Hoe kan je afvallen met wandelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *