Buikspieroefeningen na de bevalling? Wanneer mag je weer sporten?

Buikspieroefeningen na de bevalling

buikspieroefeningen na de bevalling

Nadat je bent bevallen wil je zo snel mogelijk dat buikje verliezen en je oude vertrouwde kleding dragen. Wanneer kan je buikspieroefeningen doen na de bevalling en welke oefeningen zijn nu wel en niet goed voor je lichaam?

In dit artikel geef ik je antwoord op al je vragen zodat je precies weet hoe je sportschema eruit moet zijn en hoe lang je moet wachten voor je in actie komt. Het is heel belangrijk dat je niet meteen begint omdat je lichaam eerst moet herstellen.

Maar maak je geen zorgen, na het lezen van dit artikel weet je alles over het doen van de juiste buikspieroefeningen na je bevalling. 

Je strakke buik weer terugkrijgen

Nu zijn we allemaal uit ander hout gesneden. Zo is de ene moeder na de bevalling meteen klaar om weer licht te bewegen terwijl de andere moeder er niet aan moet denken om een rondje te lopen.

Na de bevalling is het in eerste instantie ook nodig om veel rust te nemen en je lichaam de tijd te geven om weer te herstellen van de bevalling. Meteen gaan sporten is dan ook geen goed idee.

Geef je lichaam dus eerst een aantal weken rust en bedenk een goed plan zodat je op juiste manier je conditie kan opbouwen zonder je lichaam te intensief in te spannen. Je kan ook snel afvallen en platte buik krijgen zonder een dieet te volgen of zonder buikspieroefeningen.

Wanneer mag je weer buikspieroefeningen doen na je bevalling?

Een zwangerschap en de bevalling vragen veel van je lichaam. Negen maanden lang heb jij je kindje gedragen en daarom zijn je bekken, rechte buikspieren en gewrichten verplaatst. Je lichaam is na de bevalling heel gevoelig voor blessures.

Daarom is het niet goed om meteen extreem te gaan sporten. Het advies van artsen is dan ook om zes weken te wachten. Bij een keizersnede is je lichaam nog eens extra aangetast en moet je nog langer wachten. Het advies is dan ook om zes tot acht weken te wachten. 

buikspieroefeningen na de bevalling

Geef je lichaam rust

Tijdens je zwangerschap zijn je bekkenbodemspieren en buikspieren enorm overbelast geraakt. De bekkenbodemspieren zijn essentieel om al je uitgangen goed te openen en te sluiten en dit helpt ook bij de ondersteuning van je organen en het hebben van geslachtsgemeenschap.

Op het moment dat je bekkenbodemspieren niet meer goed werken krijg je vervelende klachten als urineverlies, winderigheid of pijn als je intiem bent met je partner. Het is dus belangrijk om je lichaam de tijd te geven om je bekkenbodemspieren weer te laten herstellen. 

Daarnaast zijn je rechte buikspieren enorm uitgerekt tijdens je zwangerschap. Daarom is het nodig dat je lichaam zich herstelt en ervoor zorgt dat de buikspieren weer om de juiste plek terug komen. Begin dan ook pas met buikspieroefeningen als je lichaam voldoende is hersteld. 

Door te snel intensief te sporten leg je te veel druk op je diastase. Dat zijn de rechte buikspieren die tijdens je zwangerschap helemaal zijn uitgerekt. Daarnaast is het geen goed idee om na een keizersnede snel te beginnen met buikspieroefeningen. Daarmee komt het litteken enorm onder druk te staan. 

Wat is diastase?

Door je zwangerschap zijn je buikspieren uitgerekt, op deze manier heeft je baby de ruimte gekregen om te groeien. Je lichaam maakt ruimte voor de ontwikkeling van je kindje door de linea alba uit te laten rekken.

Dat is een stuk bindweefsel dat vanaf je borstbeen naar beneden loopt naar je bekken en daar de twee helften van je buikspieren met elkaar verbindt. Dit is een natuurlijk proces en dat gaat allemaal vanzelf, mocht je pijnklachten ervaren dan is het tijd om contact op te nemen met een bekkenfysiotherapeut. 

Ben je klaar om te sporten?

Om zeker te weten of je er klaar voor bent om te sporten moet je zeker weten dat je geen diastase meer hebt. 

  • Ga op je rug liggen en trek je knieën naar je toe. Zet je voeten daarbij plat op de grond. 
  • Leg je armen naast je neer en laat je handpalmen naar beneden wijzen. 
  • Til je hoofd vervolgens op en leg je kin op je borst.
  • Voel onder en boven je navel of je ruimte voelt tussen je buikspieren. 
  • Voel je een ruimte tussen je spieren dan is het verstandig om nog te wachten voordat je fanatiek gaat sporten. 

Bekkenbodem spieren trainen

Na je bevalling is het goed om je bekkenbodem spieren te trainen. Deze spieren hebben onder zware druk gestaan met de bevalling en moeten getraind worden om weer goed te herstellen en incontinentieproblemen te voorkomen. 

buikspieroefeningen na de bevalling

Buikspieroefeningen na de bevalling een goed idee? 

Het is heel belangrijk dat je wacht met het trainen van je rechte buikspieren totdat je buikspieren weer naar elkaar toe zijn gegroeid. Buikspieroefeningen na de bevalling zijn wel een goed idee voor de schuine buikspieren. Deze liggen een stuk dieper en kan je wel blijven trainen. 

Sporten na de bevalling

Zwaar trainen na de bevalling en buikspieroefeningen doen zijn dan ook niet aan te raden. In de eerste twaalf weken is het advies dan ook om met een lichte intensiteit te bewegen. Geef je lichaam de rust en de tijd om te herstellen en vervelende klachten te voorkomen. 

Misschien was je altijd een hele fanatieke sporter voor je zwangerschap. Na je bevalling moet je echt even rust houden. Wil je wel bewegen? Kies dan een van de volgende manieren om te bewegen. 

  • Yoga

Door aan yoga te doen train je het hele lichaam, je wordt sterker, strakker en het is ook nog eens ontspannend. 

  • Zwemmen

Zwemmen is een lichte manier van bewegen, je voelt je licht in het water en dit is dan ook niet te belastend voor je bekkenbodemspieren. 

  • Fietsen

Het is ook mogelijk om te fietsen, dit is ook een lichte manier van bewegen waarbij je bekkenbodemspieren niet te veel worden belast. 

  • Pilates

Net als yoga is Pilates een fijne manier van bewegen waarbij je sterker en strakker zal worden. Je versterkt de verschillende spieren in je lichaam. 

Neem de tijd om te herstellen

Geef je lichaam wat tijd om te herstellen, misschien sta je na zes weken de bevalling wel weer yoga oefeningen te doen maar het kan ook zo zijn dat je een aantal maanden nodig hebt om te herstellen.

Elke bevalling is anders dus geef je lichaam de rust en tijd die het nodig heeft. Buikspieroefeningen na de bevalling zijn dus geen goed idee als je rechte buikspieren nog niet goed zijn hersteld. Wacht tot je lichaam er klaar voor is en begin met een lichte manier van bewegen.

Krijg je strakke lijf weer terug na je bevalling

Volg nu deze yoga training en en krijg weer een strak en fit lijf.

Eenvoudig te volgen als je baby even slaapt en je hoeft er de deur niet eens voor uit!!

Ja, begin vandaag nog

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *