Fouten tijdens het afvallen! Hier lees je de 7 meest gemaakte fouten.

fouten tijdens het afvallen

Dat buikje blijft maar in de weg zitten en de kilo’s vliegen er niet razendsnel af. Het blijven volhouden van je nieuwe levensstijl vraagt behoorlijk wat van je. Hoe kan je dit nu blijven volhouden en voorkom je de meest gemaakte fouten tijdens het afvallen?

Op het moment dat je wil afvallen weet je dat het nodig is om gezonder te eten en meer te bewegen. Je begint vol energie en discipline maar het blijkt toch altijd moeilijker dan je in eerste instantie dacht.

De meest gemaakte fouten tijdens het afvallen

De eerste fouten tijdens het afvallen die veel mensen maken is het tellen van calorieën. De meeste mensen zien afvallen dan ook als een afstraffing waardoor ze minder calorieën mogen eten. Het gaat zelfs zo ver dat de meeste mensen op gaan schrijven wat ze eten en hoeveel calorieën hierin zitten.

In een streng eetdagboek hou je bij wat je hebt gegeten als ontbijt, als lunch en tussendoortje. De tussendoortjes mogen dan eigenlijk niet dus die schrijf je dan zo klein mogelijk op.

Het probleem met dit soort eetdagboekjes is dat het niet echt werkt om gewicht te verliezen. Het maakt je alleen maar bewust en misschien zelfs gestrest over wat je allemaal eet op een dag.

1: Minder calorieën eten

Het grote probleem van het minderen met calorieën is dat het op de lange termijn onmogelijk is om minder dan 1200 calorieën binnen te krijgen. Net als het inhouden van je adem is het verlagen van je calorieën niet vol te houden.

Het is ook niet realistisch om hiermee af te vallen omdat het nodig is om de juiste calorieën te vermijden uit je voeding. Er is een balans nodig van de juiste voedingsstoffen voordat je succesvol en zonder fouten kan afvallen.

fouten tijdens het afvallen

2: Vetvrij eten

In verschillende reclames krijgen we steeds weer dezelfde boodschap te zien. Vet is ongezond en daarom moeten we vetarm eten. Vetten zorgen ervoor dat de aderen dichtslibben en vergroten de kans op hart- en vaatziektes.

Het ongezonde vet wat je eet wordt namelijk meteen omgezet in lichaamsvet. Deze redenering is fout. Het bovenstaande verhaal lijkt heel logisch maar dat is niet het geval.

Het klinkt misschien gek maar vet is geen dikmaker. Het is misschien zelfs de belangrijkste voedingsstof tijdens het afvallen. Vet bevat misschien 9 calorieën per gram maar is beter voor je lichaam dan suiker.

Vet verstoort je hongermechanisme namelijk niet. Door vetten te eten zal je lichaam sneller voller zitten en eet je juist minder. Daarnaast zijn vetarme maaltijden smakeloos.

Voedselproducenten doen hier suiker bij om er meer smaak aan te geven. Suiker is een echte dikmaker waardoor je meer gaat eten. Vetarm of vetvrij eten helpt je dan ook niet bij het afvallen.

3: Hardlopen

In elke tijdschrift wat gaat over gezondheid en afvallen staan er meerdere artikelen over de vele voordelen van hardlopen. Hardlopen is gezond en zal je helpen om ziektes tegen te gaan en helpt je om een strakker lichaam te krijgen.

Dat klopt natuurlijk ook. Door te sporten versnel je de hartslag, dit is gezond omdat het je hart en bloedvaten versterkt. Bij het afvallen is hardlopen echter geen aanrader door de volgende redenen.

  • Door elke dag dezelfde beweging te maken vergroot je de kans op slijtage van de gewrichten. Vooral als je een zwaar gewicht mee moet tillen is dit heel slecht voor je gewrichten.
  • Door het sporten maakt je lichaam een stress hormoon aan, cortisol. Sport je voor een lange tijd dan maakt je lichaam een hoog gehalte cortisol aan. Dit hoge cortisol vermindert je vetverbranding.
  • Door lang te hardlopen verlaagt je bloedsuikerspiegel enorm. Na het sporten is deze zo laag dat het nodig is om deze snel aan te vullen. De snelste manier om dit aan te vullen is een suikerrijk drankje nemen of iets zoets te eten.

Dit is de reden dat je altijd trek hebt in zoetigheid na het sporten. Sporten is gezond voor je lichaam maar het beste is een High Intensity Interval Training (HIIT) van ongeveer een half uur.

4: Light producten

Als je gezonde recepten gaat eten let je op je voeding. Light producten worden gemaakt om je te helpen bij je gezonde eetpatroon. Althans dat denk je misschien. Helaas is dit niet het geval. Light producten zijn ongezonder dan normale producten. Uit deze producten wordt het vet en de suiker weggehaald uit het product.

De vet en suiker weghalen zorgt ervoor dat het product nergens meer naar smaakt. Dat kan niet verkocht worden dus daarom worden er allemaal goedgekeurde smaakmakers toegevoegd. Deze smaakmakers zijn vaak ongezonder dan suiker en vet (het meeste vet is juist helemaal niet ongezond.)

fouten tijdens het afvallen

5: Koolhydraatrijk eten

De producten die je moet vermijden als je gaat afvallen zijn koolhydraatrijke producten. Het is niet het enige voedingsmiddel waardoor we te zwaar worden maar we eten te veel koolhydraten per dag. Koolhydraten zitten in brood, rijst, aardappelen, pasta, noedels, beschuit, crackers en brinta.

Deze koolhydraten worden in je lichaam verwerkt tot suikers, deze suikers laten je bloedsuikerspiegel enorm stijgen. Door deze suikers maakt je lichaam het hormoon insuline aan.

Dit hormoon verwerkt de suiker uit je bloed. Dit proces veroorzaakt een suiker crash. Nadat je lichaam dit heeft verwerkt krijg je weer honger en begint de cirkel weer opnieuw.

Maakt je lichaam deze cirkel te vaak dan kan je lichaam dit niet meer aanmaken. Dit zal ervoor zorgen dat je insuline resistent wordt. Deze insuline resistentie is de oorzaak van diabetes type 2 en overgewicht. Vermijd koolhydraten dus zoveel mogelijk.

6: Een dieet

Als je wil afvallen ga je op dieet. Er zijn verschillende diëten en daarom kies je er één en die blijf je volhouden. De meeste mensen met overgewicht hebben wel 5 verschillende diëten gevolgd. Maar toch vliegen die kilo’s er maar niet af. Een dieet volgen heeft dus niet zo veel zin.

Op het moment dat je weer teruggaat naar je normale voedingspatroon komen die verloren kilo’s er gewoon weer aan. Vermijd diëten waarbij je calorieën gaat tellen, repen gaat eten of leeft op shakes. Dit soort diëten helpen je niet om blijvend gewicht te verliezen.

Op het moment dat je weer normaal gaat eten kom je gewoon weer aan. Diëten met strenge regels zijn daarnaast ook niet vol te houden. We maken allemaal fouten tijdens het afvallen en eten allemaal wel eens iets wat ongezond is.

Het gaat allemaal om een eigen levensstijl te ontwikkelen die gezond is en helemaal bij je past. Dit is een levensstijl waarbij je gezond eet op een manier die je lekker vindt zodat je het de rest van je leven kan volhouden. Deze gezonde levensstijl kan je makkelijk vol houden dankzij de afslank receptenbijbel.

fouten tijdens het afvallen

7: Maandag beginnen

Als we ergens aan beginnen willen we altijd goed doen. We wachten op het juiste moment. Als dit moment er is dan weet je zeker dat je het goed gaat doen. Het probleem met dit soort goede voornemens is dat er geen juist moment is. Het komt nooit uit.

Het kan soms wel weken, maanden of jaren duren voordat je stappen onderneemt. Het is niet erg om een keer te genieten op een verjaardag of een feestje. Dat zijn geen redenen om vandaag niet te beginnen met een gezonde levensstijl. Begin gewoon vandaag en ontdek hoe ver je komt.

Begin vandaag met afvallen

Als je wacht op een perfect moment dan kom je nooit in actie. Als je gewoon begint dan zal je zien dat je veel verder komt dan je in eerste instantie dacht. Wacht niet op de juiste motivatie, vertrouw erop dat als je vandaag begint je deze motivatie vanzelf ontwikkelt.

Succesvol afvallen is het kiezen voor een goed programma, het ontwikkelen van een gezonde levensstijl en dit blijven volhouden totdat het normaal wordt om op deze manier te eten.

Kies altijd een programma of methode waar jij vertrouwen in hebt en ga er gewoon voor. Begin vandaag nog en maak geen fouten meer tijdens het afvallen en zorg voor een slank, fit en gezond lichaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *