Gezond afvallen met het juiste broodbeleg. Doe jij dit al op je brood?

Gezond afvallen met het juiste broodbeleg

gezond afvallen broodbeleg

Op het moment dat je buik in de weg zit en het tijd is om wat kilo’s te verliezen zie je door de bomen het bos niet meer. Wat is nu het juiste broodbeleg om gezond afvallen makkelijker te maken? Is het wel mogelijk om brood te eten of moet je dit volledig schrappen.

Het internet staat vol met verschillende diëten. Persoonlijk ben ik geen fan van een dieet omdat het maar tijdelijk is, het aanleren van een gezonde levensstijl is veel belangrijker omdat je dit blijft volhouden. Je weet wat ze zeggen, ‘abs are made in the kitchen’. Dus wat smeer jij voortaan op je broodje? 

Hoe kan je gezond afvallen met lekker en verantwoord broodbeleg

Gezond afvallen is mogelijk met gezond en verantwoord broodbeleg. Maar wat is dat dan precies? Er zijn zoveel dingen die je op je brood kan smeren dus wat is dan gezond en wat moet je voortaan niet meer meenemen.

Let je dan op suikers, vetten of hoe lang de ingrediëntenlijst is? Een volkoren broodje of cracker is niet per se heel slecht. Het is beter als je een goede maaltijd neemt als lunch waar je vol van zit dan dat je jezelf uithongert en vervolgens de snoepla leeg eet aan het einde van de dag.

Maar wat je op je brood smeert daar zit een groot verschil in. Om je te helpen de juiste keuze te maken zal ik je wat meer vertellen over de verschillende opties. Dan maak je de volgende keer de juiste keuze. 

Broodbeleg? Gezond afvallen doe je toch zonder brood?

Om gewicht te verliezen is het nodig dat je een andere manier van eten aanleert. De manier waarop je altijd hebt gegeten heeft ervoor gezorgd dat je die extra kilo’s met je meedraagt. Daar wil je nu wat aan veranderen.

Gezond afvallen hoeft niet te betekenen dat je geen broodbeleg meer mag smeren op je cracker of broodje. Het betekent alleen dat je er bij stilstaat wat je gebruikt. Zo lijkt een broodje chocoladevlokken een heel goed idee maar wat je dan eigenlijk binnenkrijgt is een flinke brok suiker.

Dat helpt je natuurlijk niet bij het verliezen van gewicht. Dat weet je natuurlijk wel maar af en toe mag je best wel even genieten toch? Geniet voortaan van een gezonde boterham en je lichaam is je dankbaar. 

Wat smeer je voortaan op je brood

Als je op zoek gaat naar gezond broodbeleg is het goed om erbij stil te staan dat er twee verschillende soorten broodbeleg zijn. Zoet broodbeleg, vanzelfsprekend is dit dan ook broodbeleg waar veel suiker in is verwerkt.

Denk hierbij aan broodbeleg als jam, chocoladepasta, chocolade vlokken en hagelslag. Een andere soort broodbeleg is de hartige variant, hierbij denk je dan aan kaas, worst, sandwichspread.

Als je broodbeleg meeneemt is het goed om te kijken naar het aantal calorieën per 15 gram. Is dit lager dan 30 dan kan je het beschouwen als mager broodbeleg. 

gezond afvallen broodbeleg

Mager broodbeleg

Ik geef je een lijstje van mager broodbeleg. We gaan hier uit van het aantal calorieën per 15 gram (dit is ongeveer een plakje kipfilet)

Soort belegCalorieën per 15 gram
Hüttenkäse18
Rookvlees16
Beenham19
Kalkoen/kipfilet19
Schouderham20
Rosbief23
Smeerkaas 20+21
Rundercarpaccio24
Zuivelspread light25
Geitenkaas31
Appelstroop56
Gekookt ei64
Hummus64

Dit is een geweldig lijstje van mager broodbeleg. Om er wat leuks van te maken kan je dit beleg met elkaar combineren en er een feest van maken op je brood. Zo geniet ik enorm van een broodje met hummus, avocado, tomaat en gekookt ei. Een eiwitrijk ontbijt is heel goed om af te vallen!

Andere combinaties die ik ook vaak gebruik zijn smeerkaas of kaas met komkommer. Een plakje rookvlees of ham met een gekookt eitje. Geitenkaas of een plakje kaas met een beetje appelstroop. Hüttenkäse met tomaat en komkommer. 

Met de recepten in dit boekje kun je snel en zonder moeite meer dan 100 plantaardige broodsmeersels maken.

Wat doe je nu wel en juist niet op je brood?

Om je een idee te geven van het grote verschil tussen mager broodbeleg en ander broodbeleg geef ik je nog een aantal voorbeelden. Zo weet je voortaan wat je op je brood smeert. 

Mager broodbelegCalorieën per 15 gramSuikers KoolhydratenEiwitten Vet
Smeerkaas 20+26112,50,5
Plakje kipfilet17XX30,5
Appelstroop4179,60,5X
Pindakaas9411,83,97,8
Jong belegen kaas54XX3,54,5
Ongezond broodbelegCalorieën per 15 gramSuikersKoolhydratenEiwitten Vet
Gebraden gehakt450,50,52,24
Hagelslag melk701010,5X2,4
Gekookte worst48XX25
Jam3788XX
Speculoos84880,46
gezond afvallen broodbeleg

Welk broodje is het gezondst

Een broodje eten is niet heel ongezond, maar wat je erop doet daar gaat het bij veel mensen mis. Als je gek bent op brood zorg er dan voor dat je altijd bruin brood eet en kies dan voor volkoren brood.

Dat is het brood wat je een vol gevoel geeft waardoor je minder zal snoepen op een later moment. Kies altijd voor mager broodbeleg en wees creatief in hoe je dit met elkaar combineert. 

Geen brood? Wat neem je dan als vervanger?

Ben je niet zo gek op brood maar wil je niet elke dag een salade eten? Of ben je op zoek naar een makkelijke vervanger van een boterham. Kies dan eens voor rijstwafels, een van de rijstwafels die ik de laatste tijd veel eet zijn maiswafels. Of kies voor volkoren crackers. 

Wat is nu het juiste broodbeleg om af te vallen

Gezond afvallen doe je door mager broodbeleg te gebruiken. Zo blijf je genieten van je volkoren boterham en hoef je niets in te leveren als je wat kilo’s wil verliezen. Nu ben ik heel nieuwsgierig naar jouw combinatie van gezond broodbeleg. Laat het hieronder even weten.

Één reactie op “Gezond afvallen met het juiste broodbeleg. Doe jij dit al op je brood?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *