Is er gezond brood? Wat je ook kan eten als je aan het lijnen bent

Is er gezond brood?

gezond brood

Is er gezond brood? Op het moment dat je gezonder gaat eten raak je in paniek. Je moet ineens na denken over wat je nu wel en niet mag eten. 

Brood eten lijkt opeens geen goed idee meer. Waar je normaal gesproken 3 tot 4 sneetjes per dag eet kijk je nu met andere ogen naar je boterham. 

Kan je nog wel een broodje eten als je aan de lijn bent? In brood zitten toch heel veel calorieën? Ik weet nog goed dat ik zelf aan het lijnen was en opeens van alles niet meer durfde te eten.

Als ik naar eten keek zag ik alleen nog maar ongezond en gezond. Er ontstonden twee kampen in mijn hoofd en ik voelde me super slecht als ik iets dat uit het ongezonde kamp.

Heb je hier ook last van? Laten we dan eens kijken of er gezond brood is waar je altijd een sneetje van kan eten. Zelfs als je aan de lijn bent. 

Ben je gek op een boterham?

Dan ben je een van de vele Nederlanders. We zijn een land dat gek is op de boterham. Het is natuurlijk altijd makkelijk om even snel een broodje te smeren voor onderweg. Ook neem je het makkelijk mee naar je werk.

Als je een boterham eet tijdens je lunch val je helemaal niet op. Maar als je een salade eet of een maaltijd shake neemt dan krijg je opeens vragen van je collega’s. Het is dus niet alleen makkelijk om een boterham te eten, het voelt ook nog eens een stuk veiliger. 

Maar wat als je opeens geen broodje meer mag eten van je nieuwe dieet of je bang bent om je broodje te eten? Je denkt waarschijnlijk dat een broodje heel ongezond is. 

Waarom denken veel mensen dat brood ongezond is

Brood bevat calorieën. Per broodje krijg je een flink aantal calorieën binnen. Dit loopt enorm op als je meerdere broodjes per dag eet, dat kan ik niet ontkennen. Maar brood is niet per definitie ongezond. Brood bevat calorieën, maar het bevat ook vezels en gezonde voedingsstoffen. 

Het is goed voor je spijsvertering en je zit er ook nog eens door vol. Brood is een prima aanvulling op een gezonde levensstijl als je maar niet te veel broodjes eten en mager beleg gebruikt. 

Wanneer is je bammetje ongezond

Een boterham is niet ongezond omdat het een flink aantal calorieën bevat. Het gaat er vooral om dat je weet hoeveel calorieën je dagelijks mag eten en daarbinnen blijft. Dat betekent voor iedereen wat anders. 

Iemand die een kantoorbaan heeft en niet sport eet waarschijnlijk 2 broodjes als lunch. Terwijl iemand die een fysiek actief beroep heeft en ook nog eens 1 tot 2 uur per dag sport best wat meer brood mag eten. Brood is niet meer gezond als je er meer van eet dan je lichaam verbrand.

Het gaat om wat je op je brood smeert

Extreem veel brood eten is dus geen goed idee. Het gaat er ook om wat je op je brood smeert. 

Als je elke dag een flinke laag chocopasta, jam en chocolade hagelslag op je brood doet krijg je automatisch veel meer calorieën binnen dan dat je kipfilet, zuivelspread of hummus op je brood smeert. Wees je er dus bewust van hoeveel calorieën je beleg is en maak gezonde keuzes. 

De bruine kleur van brood

De bruine kleur van het brood zegt niets over de gezondheid van het brood. De donkere kleur laat alleen maar zien in welk brood meer vezels zitten. Zo is volkoren brood altijd donkerder dan wit brood. 

Niet al het donkere brood is echter vezelrijk. In sommige witte broden wordt er gekarameliseerde suiker en geroosterd moutmeel toegevoegd om het een donkere kleur te geven. 

Gezond brood op een rijtje gezet

Volkoren brood en bruin brood bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Kies je voor volkoren brood dan maak je de beste keuze omdat er in dit brood de meeste voedingsstoffen zitten. 

Volkoren brood wordt gemaakt van de hele graankorrel. Wit brood wordt daarentegen alleen maar gemaakt van de kern van de graankorrel. Als je wit brood en bruin brood met elkaar vergelijkt dan bevat volkorenbrood meer gezonde voedingsstoffen en vezels. 

Volkoren producten eten is daarnaast ook nog gezonder omdat je daarmee de kans op diabetes en hart- en vaatziekten verkleint. 

Is speltbrood gezonder dan normaal brood?

Een van de nieuwe hypes in broden is speltbrood. Nu lijkt dit een gezondere brood soort. Daarom kopen veel mensen dit brood dan ook in plaats van volkoren brood. 

Als je echter kijkt naar de cijfers van mijnvoedingsplan dan blijkt speltbrood echter niet gezonder dan volkoren brood. Uit deze cijfers blijkt zelfs dat speltbrood minder voedingsstoffen bevat dan volkoren brood. 

Is het gezond om brood te eten als je aan de lijn bent?

Ook als je aan de lijn bent is het mogelijk om brood te eten. Persoonlijk ben ik geen grote fan van een streng dieet waarbij je strenge regeltjes moet volgen. 

Jezelf een gezonde levensstijl aanleren en 80% van de tijd gezond eten is naar mijn mening een veel betere manier om af te vallen en slank te blijven. Uit onderzoek is niet voor niets gebleken dat 1 op de 3 mensen een dieet niet volhoudt en weer aankomt als ze weer normaal gaan eten. 

Daarom adviseer ik je om aan de slag te gaan om een lekker en makkelijk vol te houden eetpatroon te volgen. Niet voor een paar weken maar voor de rest van je leven. 

Voor welk gezond brood moet je kiezen als je aan de lijn bent?

Als je gek bent op brood maar wel gezond brood wil eten let dan op de volgende dingen. 

100% volkoren brood

Kies voor 100% volkoren brood. Kijk altijd goed naar het etiket wat op het brood staat. Soms denk je een goede keuze te maken met volkoren brood maar blijkt het brood maar voor 20% uit volkoren meel te bestaan. Kijk dus goed na wat je precies koopt. 

Haverbrood

Haver is heel gezond en vullend. Haverbrood wordt gemaakt van haver, volkoren tarwemeel, water, gist en zout. Daarnaast bevat haver veel gezonde voedingsstoffen en vezels. 

Lijnzaad brood

Lijnzaad wordt gemaakt met volkoren tarwemeel en is een van de andere gezonde broden. Lijnzaad heeft verschillende gezondheidsvoordelen waaronder het stimuleren van je stoelgang. 

Is brood nu wel of niet gezond

Na het lezen van dit artikel kan je wel concluderen dat brood gezond is en veel gezonde voedingsstoffen bevat die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. 

Eet je brood altijd met mate en kies voor gezond beleg. Dat is de simpelste manier om toch van je brood te genieten en toch op de lijn te letten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *