Wat zijn gezonde tussendoortjes om mee te geven naar school?

Wat zijn gezonde tussendoortjes om mee te geven naar school?

Gezonde tussendoortjes school

Als jij het belangrijk vindt om gezond te eten en voldoende te bewegen dan geef je dit automatisch door aan je kinderen. Maar wat zijn nu gezonde tussendoortjes om mee te geven naar school? Wat geef je kinderen mee die niet fan zijn van groente snacks?

De naam tussendoortje zegt het al, dit is een kleine snack tussen de grote maaltijden door. Het moet iets kleins zijn wat de maag vult maar niet zoveel waardoor je kinderen geen trek meer hebben in de lunch.

In dit artikel zal ik een aantal tussendoortjes met je delen zodat je altijd weet wat je mee kan geven. Dit hoeft niet veel tijd te kosten of heel moeilijk te zijn. Zo is het voor iedereen mogelijk om toch wat gezonds mee te geven. 

Wat zijn verantwoorde tussendoortjes?

Het voedingscentrum geeft aan dat verantwoorde tussendoortjes producten zijn die veel goede voedingsstoffen bevatten maar laag zijn in het aantal calorieën.

We weten allemaal dat er in de Schijf van vijf groente en fruit zitten en daarom zijn dit ook gezonde tussendoortjes. Hoeveel tussendoortjes kinderen mogen eten hangt af van het geslacht en de leeftijd. 

Veranderen van tussendoortjes

Als je gezondere tussendoortjes wil meegeven dan is het niet slim om alles meteen om te gooien. Je kinderen zullen het niet begrijpen en gaan in de weerstand.

Daarom is het beter om het samen te doen, leg uit dat je een gezondere lunch box gaat samenstellen en geef je kinderen de mogelijkheid om zelf uit een van de vele tussendoortjes te kiezen. Zo hebben ze meer invloed op wat er meegaat naar school.

Gezonde tussendoortjes school

Gezonde tussendoortjes om mee te nemen naar school.

Met het boek Mijn kind eet gezond krijg je ruim honderd gezonde recepten. De gerechten zijn geschikt voor het hele gezin en vragen geen uren bereidingstijd, zodat je zonder al te veel moeite een lekkere maaltijd kunt bereiden, van ontbijt tot avondmaal.

Geef een van de volgende gezonde tussendoortjes mee naar school. 

Vers fruit

Een stukje vers fruit is heerlijk, smakelijk en vult de maag voor een korte periode. Het is daarom dus een ideaal tussendoortje. Probeer steeds wat ander fruit mee te geven en wees er een beetje creatief mee. Zo kan je stukjes appel met kaneel bestrooien of eens een spiesje maken van verschillende soorten fruit.

Geef altijd appel, peer, perzik, nectarine, druiven, abrikozen, aardbeien, frambozen, bosbessen of blauwe bessen mee. Door te variëren met deze soorten fruiten is het altijd een verrassing. 

Groente

Niet elk kind is gek op groente maar dit is natuurlijk wel een ideaal tussendoortje. Laat je kinderen er aan wennen om meer groente te eten, dit doe je door als ze thuiskomen uit school geen koekje te geven maar een stukje groente.

Bij de kinderopvang is dit tegenwoordig heel normaal. Geef kinderen groente mee als komkommer, bleekselderij, wortel, paprika, tomaat of radijs. 

Drinken

Pakjes drinken meegeven is geen goed idee. Het zit bomvol met suiker en is niet goed voor kinderen. Daarom is het veel beter om je kinderen water of thee te laten drinken.

Water is neutraal van smaak en geen favoriet onder kinderen. Maar met een waterfles waar je fruit en kruiden aan toevoegt geef je er een lekker smaakje aan. 

Noten

Een ander tussendoortje wat je ook altijd kan meegeven zijn noten. Kies dan voor geroosterde noten zonder suiker en zout. Noten als walnoten, amandelen of pecannoten zijn ideaal om mee te geven. 

Gedroogd fruit

Een ander zoet tussendoortje is gedroogd fruit. Hier kan je niet veel van eten dus pas er even mee op. Maar een handje met gedroogde abrikozen, perziken, pruimen of appels is altijd lekker. 

Gezonde tussendoortjes school

Bananenbrood

Als je nog nooit bananenbrood hebt gegeten mis je echt wat. Bananenbrood vult goed maar is door de zoete smaak van de banaan ook echt een traktatie. Het is altijd een goed idee om dit mee te geven aan je kinderen. 

Pure chocolade

Een stukje pure chocolade boven de 70% cacao. Een klein stukje pure chocolade is helemaal niet ongezond, het is zelf goed om dit regelmatig te eten. 

Wraps

Misschien ken je alleen de wraps van verjaardagen, de wraps met gerookte zalm, roomkaas en rucola. Maar je kan er eindeloos mee variëren. Besmeer de wrap eens met pindakaas en banaan. Vervolgens hoef je er alleen nog plakjes van te snijden. 

Zelf gemaakte Muesli repen

Op internet zijn er verschillende recepten te vinden om muesli repen te maken. Dit is een recept om suiker en glutenvrije mueslirepen te maken. Voor kinderen die niet gek zijn op noten is dit een ideale manier om toch wat gezonds binnen te krijgen.

Deze repen zijn makkelijk te maken en zelf samen te stellen naar eigen smaak. Zo kan je er nog wat kokosrasp, gedroogd fruit of honing aan toevoegen. 

Gezonde koekjes 

Natuurlijk zijn er verschillende koekjes te koop in de supermarkt. Het lijkt er soms op dat deze koeken niet zo ongezond zijn maar niets is minder waar. Op het moment dat er veel suiker en andere toegevoegde stoffen in een koekje zitten is het niet gezond.

Het is voor kinderen helemaal niet goed om veel suiker binnen te krijgen dus pas er mee op en geef je kinderen liever iets mee uit de lijst van gezonde tussendoortjes voor school. Dat is nog eens een lekker tussendoortje!

Gezonde tussendoortjes uit de supermarkt

Laat alle koekjes zoveel mogelijk liggen als je op zoek bent naar gezonde tussendoortjes voor school. Maar als je op zoek bent naar een makkelijke manier om je tussendoortjes samen te stellen neem dan eens de volgende dingen mee. 

  • Rijstwafels
  • Zoete aardappel frietjes (doe dit de avond van tevoren in de oven voordat je dit mee geeft)
  • Zakjes gebrande maar ongezouten/gezouten nootjes
  • Zakje met gedroogd fruit (zelf samen te stellen)
  • Hummus dip om je groente in te dippen
  • Groente

Welke gezonde tussendoortjes maak je thuis om mee te geven naar school? 

Nu je weet dat er verschillende gezonde tussendoortjes zijn om mee te geven naar school is het kiezen en combineren. Wees een beetje creatief en maak je eigen samenstellingen uit de lijst hierboven. Doe dit altijd in samenwerking met je kinderen zodat ze weten dat er wat verandert.

Maak het de normaalste zaak van de wereld om meer groente te eten en wees het goede voorbeeld. Mis je nog een gezond tussendoortje uit de lijst laat het dan weten? 

Eet elke dag gezonde recepten met je kinderen

Ruim honderd gezonde recepten zorgen ervoor dat je de theorie met plezier in de praktijk omzet.

De gerechten zijn geschikt voor het hele gezin en vragen geen uren bereidingstijd, zodat je zonder al te veel moeite een lekkere maaltijd kunt bereiden, van ontbijt tot avondmaal.

Ja, ik wil gezonde recepten voor mijn kinderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *