Wat is een goed ketogeen dieet? En hoe val je hiermee blijvend af?

Wat is een goed ketogeen dieet?

goed ketogeen dieet

In dit artikel vertellen we je meer over wat een goed ketogeen dieet precies is en waarom het je helpt om op gewicht te blijven. Want het gevreesde jojo effect is niet langer van toepassing als je de juiste levenswijze aanleert en je lichaam voorziet van de juiste voeding. 

Er zijn zoveel verschillende diëten die je kan volgen om gewicht te verliezen en beter in je vel te zitten. Welk dieet is nu het beste dieet?

De kans is groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Nu heb je ook over het ketogeen dieet gelezen maar wat is nu een goed ketogeen dieet?

Hoe eet je volgens een goed ketogeen dieet?

Voordat ik hier een antwoord op kan geven is het eerst belangrijk dat je begrijp wat een goed ketogeen dieet precies inhoudt. De ketogeen levensstijl is een manier van eten waarbij je veel gezonde vetten eet, weinig eiwitten en heel weinig koolhydraten.

Dit dieet staat dan ook lijnrecht tegenover het dieet waarbij je juist weinig vetten eet maar juist veel koolhydraten. Dit is de manier van eten die we onszelf hebben aangeleerd want dit moet de manier zijn om gewicht te verliezen. Een dieet met weinig vetten maar veel koolhydraten werkt helaas niet goed op de lange termijn.

Veel mensen met overgewicht hebben een voorkeur voor koolhydraten en eten daardoor veel suikers, dit is een cyclus die er voor zorgt dat de meeste mensen geen gewicht verliezen of weer terugvallen in het oude gewicht nadat ze weer normaal gaan eten.

Een levensstijl die dit tegengaat is het keto dieet of wel het ketogeen dieet genoemd. 

Geen calorieën tellen

Dit dieet is van oorsprong ontwikkeld om epilepsiepatiënten te helpen de aanvallen te verminderen. Op een later moment kwam men erachter dat het ook helpt met afvallen.

Het ketogeen dieet is een van de beste methodes om af te vallen door de unieke kenmerken van deze levensstijl. Het is niet meer nodig om calorieën te tellen want door deze manier van eten ga je automatisch minder eten dan je gewend bent.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het ketogeen dieet een van de best bewezen diëten is om blijvend gewicht te verliezen. Niet alleen op de korte termijn maar ook op de lange termijn. 

Vet is toch ongezond?

Misschien ben je nu een beetje in de war omdat je nu inziet dat gezonde vetten een groot onderdeel zijn van dit dieet? Maar vet is toch ongezond? Dat is wat veel gezondheidsorganisaties ons hebben wijsgemaakt. Veel mensen vermijden vet en kopen alleen maar caloriearme producten omdat dit gezond hoort te zijn.

Sta er eens bij stil dat niet alle vetten ongezond zijn. Er zijn juist veel vetten die goed zijn voor je lichaam maar je mogelijk nu te weinig binnen krijgt. Een dieet met weinig vet en weinig calorieën is moeilijker vol te houden en werkt vaak niet goed.

goed ketogeen dieet

Drie soorten ketonen

Er zijn drie soorten ketonen namelijk acetoacetaat, aceton en beta-hydroxybutyraat. Om erachter te komen of je in ketose bent kun je dit op verschillende manieren meten, je meet dit met behulp van je bloed, adem en urine.

Wil je weten wat ketose is? Lees dan het blog: Wat is ketose en waarom val je ermee af?

Bloed

Een bloedketonenmeter werkt hetzelfde als een glucosemeter, door middel van een prikje in je vinger komt er een druppel bloed vrij die op het teststrookje wordt aangebracht.

Met de bloedketonenmeter wordt de hoeveelheid beta-hydroxybutyraat gemeten in het bloed. Dit is een betrouwbare methode om te meten of je in ketose bent of niet. (Bron)

Adem

Wanneer er ketose plaatsvindt in je lichaam ruikt je adem vaak naar aceton. Deze geur kan je herkennen aan de metaal-fruitachtige geur. Door je adem te meten met een ketonenmeter kun je het acetongehalte in je adem meten. Het nadeel van deze meter is dat deze een stuk duurder is dan de andere meters

Urine

Door het acetoacetaat gehalte in je urine te meten kun je controleren of je lichaam in ketose is. Je plast dan over een urinetest strip of doopt de strip in het opgevangen urine. Hierdoor verkleurt de stick om je een indicatie te geven van de aanwezigheid van ketonen.

Afvallen met een goed keto dieet

Het ketogeen dieet is ontwikkeld voor epilepsie patiënten maar werkt ook goed om gewicht te verliezen. Het ketogeen dieet is al jaren populair in andere landen maar waait nu gelukkig ook over naar Nederland.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een koolhydraatarme levensstijl goed werkt bij het verliezen van gewicht. Dit komt doordat een goed ketogeen dieet ervoor zorgt dat je lichaam in een fase van ketose terecht komt. Dit is de manier om gewicht te verliezen. 

Hoe werkt dit dieet?

Met het ketogeen dieet zorg je ervoor dat je lichaam geen koolhydraten gebruikt voor energie maar de gezonde vetten hiervoor inzet. Als je lichaam koolhydraten binnen krijgt wordt dit verwerkt tot glucose, dit is de suiker van je voedsel.

Daar maakt je lichaam vervolgens energie van. Bij een ketogeen dieet krijg je weinig koolhydraten binnen en kan je lichaam geen energie halen uit de glucose. Daarom gaat je lichaam deze energie halen uit de gezonde vetten.

Vervolgens worden deze vetten omgezet in ketonen. Je lichaam haalt vervolgens energie uit deze ketonen. Op het moment dat je lichaam ketonen gebruikt voor je energie ben je in ketose. Dit is een metabolische staat van je lichaam. 

Werkt het echt?

Uit meerdere onderzoeken en resultaten is gebleken dat het keto dieet zeer effectief is en je ermee afvalt. Hoe het nu precies werkt is nog niet helemaal duidelijk. Toch is een hypothese van dr. Atkins, bekend van het Atkins dieet dat je gewicht verliest doordat je de ketose uitplast en niet opneemt.

Andere hypotheses zijn dat je meer calorieën verbruikt doordat je de energie haalt uit je eiwitten. Een andere mogelijkheid is dat je minder honger hebt door deze manier van eten en daardoor automatisch gewicht verliest. 

goed ketogeen dieet

Wat eet je precies?

Door een goed ketogeen dieet te volgen ga je op een hele andere manier eten. Waar je altijd hebt geleerd dat vet ongezond is bestaat nu een groot deel van je dagelijkse maaltijd uit gezonde vetten. Dat is even wennen, dat kan best een beetje vreemd zijn in het begin.

Daarom is het goed om te begrijpen dat het essentieel is een goede basis aan te leren om er goede resultaten mee te behalen. De keto revolutie geeft je alle informatie en stappen die nodig zijn om hiermee aan de slag te gaan. 

Hoe begin je met het ketogeen dieet?

De eerste stap om je eetpatroon te veranderen is je bewust te worden van wat je allemaal eet. Schrijf eens op wat je elke dag eet en vermijd vervolgens koolhydraatarme recepten. Waarschijnlijk schrik je van het aantal koolhydraten wat je elke dag binnen krijgt. 

Zo vervang je een Brinta ontbijt door gebakken eieren met bacon. Stap voor stap vervang je steeds meer je koolhydraten door gezonde vetten en leer je dat dit een gezonde manier van eten is.

Op het moment dat je lichaam in ketose is zal je snel gewicht verliezen en na een korte periode zal je ook steeds meer lichaamsvet verliezen. Wil je erachter komen of je in ketose bent test jezelf dan met een meter waarmee je zowel bloedglucose als ketonen kunt meten. 

Wat is een goed ketogeen dieet?

Een goed ketogeen dieet bestaat voor een groot deel uit vetten. De verhouding is als volgt. 80% van je dieet bestaat uit gezonde vetten en 20% bestaat uit eiwitten en koolhydraten.

Een flinke verandering van de manier waarop je nu waarschijnlijk eet. In het begin kan je er zelfs voor kiezen om een verhouding van 90% tot 10% aan te houden om je lichaam zo snel mogelijk in ketose te krijgen. 

Vermijd koolhydraten als brood, rijst, aardappelen en pasta. Koolhydraten die je nog eet zijn groene groenten, fruit, noten, zuivel en noten. Je eet meer eieren, vis, vlees en vet vlees. 

Blijvend gewicht verliezen met een goed ketogeen dieet

Als je op zoek bent naar een goed ketogeen dieet dan weet je nu hoe je gewicht kan verliezen en fit blijft. Dit dieet is een levensstijl waardoor je op gewicht blijft. Het is een strikte levensstijl maar de resultaten spreken voor zich.

Daarom is deze manier van eten echt effectief en gaat het je enorm helpen om je lichaam te veranderen. Heb je geen idee waar je moet beginnen neem dan de Keto Revolutie door, stap voor stap leer je hoe het Keto dieet werkt en wat je nu precies wel en niet kan eten.

In het boek staan enorm veel recepten, boodschappenlijstjes en er is zelfs een video cursus. Alles wat je nodig hebt om blijvend gewicht te verliezen. Heb je ervaringen met het ketogeen dieet? Laat dan een reactie achter en deel het met anderen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *