Hoeveel koolhydraten mag ik per dag eten? Zodat ik ook gewicht verlies?

Hoeveel koolhydraten kan je per dag eten

Hoeveel koolhydraten mag je nou per dag eten? Als je gewicht wil verliezen dan is een van de belangrijkste dingen op je lijstje gezonder leven.

Door ongezonde dingen zoals snacks en snoep te laten staan. En door gezonder te eten zit je beter in je vel, slaap je goed en voel jij je weer fit en energiek.

Hoeveelheid koolhydraten mag ik per dag eten?

Om beter in je vel te zitten en af te vallen is het nodig dat je anders leert eten. Als je op dezelfde manier doorgaat als je altijd al hebt gedaan krijg je dezelfde resultaten. Dan blijf je extra gewicht met je mee zeulen terwijl je hier zo graag van af wilt.

Het aantal koolhydraten wat nodig is om af te vallen is voor iedereen weer verschillend. Voor een vrouw die koolhydraatarm wil afvallen zal ze rond de 100 gram koolhydraten moeten eten, en voor een man is dit rond de 125 gram.

Het is dus tijd om hier wat aan te veranderen. Een van de belangrijkste bouwstoffen die je lichaam nodig heeft om voldoende energie aan te maken zijn koolhydraten.

Koolhydraten zijn dus een belangrijk onderdeel van je dagelijkse voeding, het is niet verstandig om dit onderdeel van je dagelijkse voeding helemaal te vermijden. Het is echter wel verstandig om hier minder van binnen te krijgen en juist meer groenten en eiwitten te eten.

Koolhydraten niet goed voor je?

Net zoals elke belangrijke voedingsstof zijn koolhydraten belangrijk voor je lichaam. Een overbodige hoeveelheid koolhydraten binnen krijgen is niet goed als jij een fit en gezond lichaam wil creëren.

Wees je er dus van bewust dat het niet mogelijk is om helemaal geen koolhydraten meer binnen te krijgen. Koolhydraten zitten verstopt in zoveel verschillende voedingsmiddelen dat je er eigenlijk dagelijks wel wat van binnen krijgt.

Koolhydraten zitten in onder andere brood, pasta en rijst maar zitten ook in koek, snoep, fruit en groenten. Zo zie je maar dat je er niet aan ontkomt om koolhydraten een onderdeel te laten zijn van je dagelijkse voeding.

Je kiest er natuurlijk zelf voor om alleen maar gezonde koolhydraten binnen te krijgen die je lichaam energie geven.

Val je af door minder koolhydraten te eten?

Heb je net als mij een hekel aan het tellen van calorieën en ben je veel liever bezig met belangrijkere dingen? Dan is het goed om te weten dat als je ervoor kiest om koolhydraatarm te eten je automatisch ook minder calorieën binnen krijgt.

Door dit slim aan te pakken vervang je dus een deel van je voeding voor gezondere varianten. Zo eet je bijvoorbeeld geen groenten met aardappels en vlees maar vervang je de aardappels door extra groenten zoals pompoen of een kleine salade.

Door op deze manier je koolhydraten te verminderen eet je toch voldoende elke dag en zit je altijd vol omdat je de koolhydraten vervangt door groentes of fruit.

Koolhydraten heb je wel nodig om energie te krijgen en daarom is het ook goed om regelmatig een bordje stamppot te eten of te genieten van je boterham met kaas.

afvallen door minder koolhydraten

Waarom val je af door koolhydraatarm te eten?

Doordat je dagelijks minder koolhydraten binnen krijgt en dit vervangt door gezonde eiwitten en gezonde vetten zorg je ervoor dat je altijd voldoende voeding binnen krijgt. 

Door de juiste voeding te eten zit je altijd vol, heb je geen behoefte meer aan snoepen waardoor je minder calorieën binnen krijgt. Daarnaast heb je voldoende energie en krijg je er ook nog eens een fit en strak lichaam van.

Doordat je koolhydraatarm eten binnen krijgt schommelt je suikerspiegel niet meer en dat is goed voor je bloedsuikerspiegel, je bloeddruk en cholesterol gehalte.

Hoeveel koolhydraten kan je per dag eten?

Er is niet een vast getal hiervoor te benoemen omdat iedereen anders is gebouwd en het per persoon verschilt. Daarnaast heeft elke lichaam weer een andere energie voorraad nodig.

De hoeveelheid koolhydraten die je dagelijks nodig hebt hangt daarnaast ook nog eens af van de mate waarin je sport en je voeding verbrand. Mensen met een actief beroep of die veel sporten hebben meer koolhydraten en energie nodig dan mensen die een zittend beroep hebben en die geen dagelijkse sport activiteiten ondernemen.

Mannen hebben door hun lichaamsbouw en hoeveelheid spieren meer energie nodig dan vrouwen, daarom is het ook logisch dat mannen meer koolhydraten kunnen binnen krijgen dan vrouwen.

Dagelijkse hoeveelheid koolhydraten om af te vallen

Als jij wil afvallen en drastisch minder koolhydraten binnen wilt krijgen is het nodig dat je andere brandstoffen binnen krijgt. Je moet je koolhydraten immers wel vervangen met gezonde voedingsmiddelen.

De lijst hieronder geeft je een idee wat je per dag kan binnen krijgen. De exacte hoeveelheid verschilt per persoon, of je man of vrouw bent, hoe lang je bent en hoe actief je bent op dagelijkse basis.

Hoeveel koolhydraten kan ik per dag eten:

  • In een korte tijd veel afvallen: 50 tot 70 gram koolhydraten per dag
  • Normaal gewicht verliezen: 70 tot 100 gram dagelijkse koolhydraten
  • Langzaam afvallen: 100 tot 150 gram koolhydraten

Deze getallen lijken misschien ontzettend laag maar om je een beeld te geven van wat je precies kan eten op een dag heb ik hieronder een aantal recepten voor je op een rijtje gezet.

Hoeveel koolhydraten per dag

Er zijn twee verschillende soorten koolhydraten, de enkelvoudige en complexe koolhydraten. De enkelvoudige koolhydraten zijn de ongezonde koolhydraten, deze zijn terug te vinden in koek, gebak, snoep etc. Deze koolhydraten wil je dan ook zoveel mogelijk vermijden.

De complexe koolhydraten zijn gezonde bouwstoffen. Hieronder vallen de volgende voedingsmiddelen: havermout, groente, noten, peulvruchten, volkoren producten en fruit.

Wat kan je dan eten?

Start de dag met een lekker ontbijt van 40 gram havermout, 250 ml amandelmelk en 100 gram blauwe bessen. Dit ontbijt bestaat dan uit 40 gram koolhydraten.

Je snack is deze dag 200 ml volle yoghurt, doe hier 15 gram walnoten bij en voeg hier een vleugje kaneel aan toe. Dit tussendoortje bevat 11 gram koolhydraten.

Lunch vandaag met een lichte salade van 50 gram sla, ½ avocado, 100 gram groente als tomaat, komkommer, paprika, wortel etc. Voeg hier nog 10 gram pijnboompitten aan toe. Deze lunch bestaat uit 6 gram koolhydraten.

Geniet van een tussendoortje van 2 rijstwafels met een plakje kipfilet en 1 tomaat die je in plakjes snijdt. Deze snack bestaat uit 6 gram koolhydraten.

Geniet van je avond maaltijd met 150 gram gegrilde gamba’s en voeg hier 150 gram groente naar keuze toe. Deze maaltijd bestaat maar uit 5 gram koolhydraten.

Ook koolhydraat arm eten?

Wil jij ook koolhydraat arm gaan eten maar vind je het fijn om een divers weekmenu te gebruiken zodat je precies weet wat voor boodschappen je moet doen.

Maak jij je maaltijden altijd een paar dagen van tevoren klaar en wil je meer gezonde eiwitten en gezonde vetten binnen krijgen in plaats van koolhydraten?

Maak dan gebruik van het fitness receptenboek zodat je 137 smaakvolle eiwitrijke recepten kan samenstellen met een makkelijk voedingsschema en waarmee je niet lang in de keuken hoeft te staan om je maaltijden klaar te maken.

Dit boek staat vol met smoothies, ontbijtjes, lunches, snacks en diners zodat jij altijd gezond kan eten.  Gun jezelf een slank en fit lichaam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *