Hoeveel suiker mag je per dag binnenkrijgen (Schokkend)

Hoeveel suiker mag je per dag binnen krijgen?

Hoeveel suiker mag je per dag

Vraag jij je wel eens af hoeveel suiker je elke dag per dag mag nemen zonder een gram aan te komen? Suiker zit overal in! En zonder dat je dit door hebt krijg je meer suiker binnen dan je in eerste instantie dacht.

Als je geen etiketten leest heb je vast geen flauw idee maar suiker zit verstopt onder verschillende benamingen. Ben je er klaar voor om de schokkende feiten te leren over suiker in je dagelijks eten?

Het is schokkend maar de meeste mensen krijgen veel te veel suiker binnen per dag. 

Waarom hebben we suikers nodig

Suikers zijn onderdeel van ons dagelijks eten en drinken. Suikers geven ons energie omdat het een bron van koolhydraten is. In de darmen worden suikers namelijk afgebroken tot glucose.

We hebben glucose nodig om ons lichaam te laten functioneren. De natuurlijke suikers zijn niet per definitie ongezond voor je lichaam, deze zitten dan ook in fruit, groente en natuurlijke voedingsbronnen. De toegevoegde suikers zijn echter een ander verhaal. 

Suiker zit overal in

Als je de etiketten bekijkt van je eten en drinken schrik je van alle toegevoegde ingrediënten. Wil je erachter komen of er suiker is toegevoegd? Let dan op de volgende ingrediënten: 

  • Fructose
  • Glucose 
  • Sucrose
  • Lactose
  • Maltose
  • Galactose

In dit blog over een suikervrij dieet heb ik een handig ezelsbruggetje voor je om geraffineerde suikers te herkennen.

Verschil tussen natuurlijke suikers en toegevoegde suikers

Het is goed om meer te weten over het verschil tussen natuurlijke suikers en toegevoegde suikers. Door de dingen die je eet en drinkt krijg je automatisch suikers binnen. Denk dan aan een banaan of een stuk groente.

Als je wil afvallen of op gewicht wil blijven dan is het slim om te voorkomen dat je veel extra suikers binnen krijgt. Dat noemen we ook wel de toegevoegde suikers. Dit zijn de suikers die tijdens het productieproces zijn toegevoegd. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten voordat je iets koopt.

Hoeveel suiker mag je per dag

Goede vraag: hoeveel suiker mag je per dag binnen krijgen?

Nu wil je natuurlijk graag weten hoeveel suiker je nu per dag mag binnen krijgen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) moet een vrouw niet meer dan 50 gram suiker binnen krijgen en een man niet meer dan 60 gram suiker (Bron).

Voor vrouwen komt dit neer op 12,5 suikerklontjes en voor mannen is dit 14 suikerklontjes. Dat lijkt misschien veel maar vergis je niet, er zit meer suiker in je eten dan je weet. 

We eten meer suiker!

Het lijkt misschien best veel 50 of 60 gram suiker per dag. Maar dat is het niet. Veel Nederlanders krijgen dan ook meer suiker binnen dan goed is voor hun gezondheid.

We krijgen gemiddeld 28 suikerklontjes binnen, als we dan kijken naar de berekening krijgen we dus 17 meer suikerklontjes binnen dan goed voor ons is. Dit is een van de oorzaken dat veel volwassenen last hebben van overgewicht. 

Waarom is suiker zo ongezond?

Als je veel suiker binnen krijgt verhoog je de kans op overgewicht, het is daarnaast ook nog eens heel slecht voor je gebit. Om te voorkomen dat jij meer suikers opneemt moet je dus letten op wat je eet en drinkt. Er zitten veel suikers in zoet broodbeleg, koek, snoep, sauzen, toetjes, frisdrank en vruchtensappen.

Als je een glas cola drinkt van 250 ml krijg je al 27 gram suiker binnen. Dat zijn al 7 suikerklontjes. Met één glas drinken. Neem je een reep van 100 gram, dan krijg je 10 gram suikerklontjes binnen. Ben je veilig met je vanille of vruchtenyoghurt? Helaas niet, zelfs in je favoriete yoghurt zit een lading suiker.

Uit het onderzoek van de voedsel- en warenautoriteit bleek dat er 3 tot 5 suikerklontjes zitten in een schaaltje yoghurt van 150 gram. Als je dus denkt een gezond tussendoortje te nemen dan weet je nu dat het toch niet zo gezond is. 

Suiker bevat geen vitaminen of mineralen

Suiker is een stof die je energie geeft maar niets meer doet voor je lichaam. Het bevat geen belangrijke vitaminen of mineralen maar alleen maar calorieën. Als je er veel van binnenkrijgt vergroot je alleen maar de kans om overgewicht te krijgen. 

Hoeveel suiker mag je per dag

Suiker vergroot de kans op insuline resistentie

De insuline in je lichaam zorgt ervoor dat glucose wordt opgenomen in je bloed. Door veel suikerrijk eten te nemen krijg je een flinke schommeling in je suikerpiek. Dit zal ervoor zorgen dat je lichaam meer insuline moet aanmaken om alle suikers te verwerken.

Op den duur kan dit proces zo ernstig verstoord zijn waardoor je lichaam het hormoon insuline niet meer aanmaakt. Dat noemen we ook wel insuline resistentie. 

Van suiker krijg je niet zomaar diabetes. Suiker kan wel bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes type 2. Wanneer je te veel suiker gebruikt kan dit leiden tot overgewicht. En mensen met overgewicht lopen een groter risico op diabetes type 2.

Suiker eten is verslavend

Het eten van veel suiker heeft een verslavend effect. Je krijgt namelijk een kleine beloning in je hersenen doordat je dopamine aanmaakt. De dopamine die je aanmaakt geeft je een fijn gevoel. Het is dan ook niet gek dat veel mensen naar zoetigheid grijpen als ze niet lekker in hun vel zitten. 

Minder suiker in je dieet

Hoeveel suiker mag je per dag nemen? Het liefst zo min mogelijk natuurlijk. Het eten en drinken van veel suikers is niet gezond en is een van de factoren van overgewicht. Als jij op gewicht wil blijven is het verstandig om gezonder te eten. Suiker zoveel mogelijk laten staan is een goede stap.

Vermijd daarom zoveel mogelijk suikerrijke producten als frisdrank, vruchtensappen, zoet broodbeleg, koekjes en snoepjes. Kies juist voor gezondere tussendoortjes met minder suiker of groente. 

Hoeveel suiker mag je per dag nemen?

Jij vroeg je af hoeveel suiker mag je per dag nemen zonder last te krijgen van vervelende klachten. In principe krijg je elke dag natuurlijke suikers binnen door al het fruit wat je eet en de groenten die je binnenkrijgt. Wat veel mensen niet weten is dat er in al je eten wel iets van suiker zit verstopt.

Zo krijg je zonder moeite een flinke dosis suiker binnen elke dag. Maar als je echt wil weten hoeveel suiker mag ik per dag eten of drinken dan weet je nu dat het maar 50 of 60 gram per dag is. 

Eva van Zeeland is oprichter van Miss Natural Lifestyle, en helpt al sinds 2011 mensen om suikervrij te gaan leven middels de online cursus ’40 dagen zonder Suiker’. Naast de cursus krijg je ook nog drie extra e-boeken cadeau!

  • BONUS 1 – E-book ‘Natuurlijk Suikervrij

  • BONUS 2 – E-book ‘Travel Survival Guide

  • BONUS 3 – E-book ‘Suiker EHBO

  • EXTRA – Toegang tot de besloten Facebook groep van Miss Natural

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *