Macronutriënten

Wat zijn ze en wat houden ze in?

Macronutriënten zijn de zogenaamde ‘grote voedingstoffen’ omdat je deze in groter(re) hoeveelheid dagelijks binnenkrijgt. daarnaast zijn het de voedingsstoffen waarvan je energie (kcal) krijgt.

Onder de macronutriënten vallen de koolhydraten, vetten, eiwitten en alcohol

Je lichaam heeft deze in de juiste hoeveelheid nodig om goed te kunnen functioneren, behalve alcohol. Als je er te weinig, of te veel van neemt is dat niet goed voor je lichaam.

Omdat elk lichaam anders is, verschillen deze verhoudingen per macronutriënt dan ook.

We gaan elk van de macronutriënten even bespreken:

Koolhydraten ( 4 kcal per gram)

Koolhydraten zijn de primaire energiebron van hert lichaam omdat koolhydraten het snelste kunnen worden omgezet bruikbare energie (glucose). Daarnaast zijn ze te verdelen in suikers, zetmeel en vezels.

Er zijn ongezonde en gezonde koolhydraten. De ongezonde zijn de ‘snelle’ koolhydraten die vooral te vinden zijn in suikerrijke voeding. Deze koolhydraten worden snel omgezet in energie met als gevolg grote pieken in energie. Op dat moment heeft je lichaam die energie niet nodig en wordt het opgeslagen als vet. Voorbeelden van snelle koolhydraten zijn producten van wit meel, snoep, frisdrank en cruesli.

Trage koolhydraten zijn koolhydraten die langzaam energie afgeven. Deze zorgen niet voor energiepieken en zorgen dus voor geen pieken. Dit zijn de gezonde koolhydraten. Voorbeelden hiervan zijn veel volkoren producten, groenten en fruit.

Koolhydraten hebben na energie geven nog meer belangrijke functies. Koolhydraten zorgen er namelijk voor dat je beter kunt concentreren. De hersenen halen namelijk al hun energie uit glucose, het stofje waarin koolhydraten worden omgezet.

Verder helpen koolhydraten bij de ademhaling, hartslag, aanmaak van hormonen en regeling van lichaamstemperatuur. Als laatst helpen koolhydraten bij de en energietoevoer van je spieren. Als je dus veel sport moet je dus juist niet koolhydraten gaan vermijden!

Vetten (9 kcal per gram)

Vetten is de macronutriënt die het meeste energie geeft. 1 gram vet geeft namelijk 9 kcal! Vetten zijn onder verzadigde en onverzadigde vetten te verdelen. Welke is nou de gezonde vraag je je af? Daar is een ezelsbruggetje voor!

Overzadigd is Oké, Verzadigde vetten zijn Verkeerd.

Dit bewijst dan ook dat niet alle vetten slecht zijn. Vetten zorgen tevens, naast energie leveren, ook voor het opnemen van belangrijke voedingstoffen.

Vetten hebben ook nuttige functies in e lichaam. Vet wordt namelijk gebruikt als energieopslag in je lichaam. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat je meteen een vette pens hebt. Een normaal vetlaagje is gewoon oké.

Verder beschermt vet ook je organen en tegen de kou. Vetten zijn ook goed voor de werking van je ogen, hersenen en de spieren.

Vermijd ze dus niet! Denk echter wel goed na voordatje er teveel van pakt.

Eiwitten (4 kcal per gram)

Eiwitten zorgen naast energie leveren ook het onderhouden van spieren, huid en organen. Daarnaast helpen ze ook bij het groeien en weefselherstel. Daarnaast helpen eiwitten ook bij het aanmaken va belangrijke hormonen en enzymen

Eiwitten zijn te vinden in bijvoorbeeld vis, vlees, zuivelproducten, noten en groente (mindere hoeveelheid).

Afhankelijk van hoeveel je sport kan je je eiwitinname bepalen.

Een gemiddeld persoon heeft 0,8 gram per kg lichaamsgewicht nodig. Stel je weegt 72 kg, dan moet je 72 x 0,8 =m9 gram eiwitten per dag innemen.

Micronutriënten

Naast macronutriënten zijn er ook micronutriënten. Dit zijn vitamines en minnaren.

Lees mijn artikel over macronutriënten en micronutriënten voor meer informatie over beiden!

Perfect Hulpmiddel

Een perfect hulpmiddel die je kunt gebruiken om meer controle en meer inzicht te krijgen over je Macronutriënten is het Fitcooking Lifestyle Programma.

Meer weten over het Fitcooking lifestyle Programma? Lees dan Fitcooking Lifestyle Programma review!

Lees ook mijn 3 meest recente artikelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *