Wat is de lying leg curl?

Wat is de oefening en hoe doe je hem?

Zodra je enkele lichaamsgewicht oefeningen onder de knie krijgt zul je verbaast staan van wat je lichaam eigenlijk allemaal kunt en met wat voor een gemak je andere soort lichaamsgewicht gerichte oefeningen kunt bedenken en doen. 

Ook kan je met gemak kleine veranderingen aanbrengen aan elke oefening om zo net een andere spiergroep wat meer te focussen en zo gerichter te kunnen trainen.

Een van die oefeningen is de lying leg curl. Het is een oefening waarvoor je alleen een dumbell voor nodig hebt en die heel effectief is voor je been- en bilspieren.

Lees verder voor meer details, de uitvoering en aandachtspunten van de lying leg curl!

Wat is de lying leg curl?

De leg curl, in het Nederlands ‘been krulling’, is een oefening waarbij je, zoals de naam al zegt, je benen naar binnen krult. De primaire spiergroepen die je dan ook traint zijn dan ook je beenspieren. Dit zijn echter niet de enige spiergroepen die je met de leg curl traint.

Je traint namelijk met de leg curl ook nog eens de hamstrings, kuitspieren, bilspieren, quads en je schenen. Kortom: een oefening waarbij je je eigenlijk je hele onderlichaam traint!

Bij de normale leg curl heb je een specifiek fitnessapparaat nodig. Gelukkig is dat bij de lying leg curl niet het geval. Je kunt deze perfect thuis doen namelijk. Het enigste wat je daarvoor nodig hebt is een yogamatje voor comfort en een dumbell!

Kortom: een super effectieve oefening die je overal kunt doen!

Hoe doe je een perfecte lying leg curl?s

Hoe doe je nou een perfecte lying leg curl? Volg simpelweg de stappen!

  1. Ga liggen op de grond met je buik naar de grond gericht
  2. Pak een dumbell en leg deze zo neer dat je voeten hem kunnen oppakken
  3. Buig je benen totdat ze een hoek van 90º maken
  4. Laat je benen weer rustig zakken zodat je weer in de beginpositie terugkomt
  5. Herhaal de oefening.

Hier een YouTube video ter verduidelijking:

Aandachtspunten:

  • Gebruik niet meteen te veel gewicht. Dit is een vaak voorkomende fout. Als je een te zwaar gewicht pakt vanaf het begin moet je rug en je heupen compenseren waardoor de effectiviteit van de oefening keldert. Begin zeer licht en bouw het langzamerhand op.
  • Let op dat je deze oefening niet te vaak of te zwaar doet. Je kunt namelijk je hamstrings strakker maken wat kan zorgen voor mobiliteit limieten in de toekomst. Dit betekent niet dat je deze oefening helemaal niet kunt doen, je moet echter hem niette vaak of te zwaar doen. Om dit te voorkomen kan je ook strek oefeningen voor en na de training doen
  • Deze oefening is ook niet aan te raden als je net bijv. een operatie of een verwonding aan je knieën, heupen, nek, of ruggengraat hebt gehad.
  • Doe deze oefening niet explosief! Dit zou er voor kunnen zorgen dat je je hamstrings overbelast. Doe de oefening lekker rustig aan zodat je meer en voldoende ’time under tension’ hebt!

Afsluiting

Ik hoop dat je wat geleerd hebt door middel van deze pagina! Heb je nog vragen? Stel ze gerust in de reacties hieronder, ik reageer zo snel mogelijk terug!

Wil je meer oefeningen voor thuis zoals deze? Lees mijn thuis fitnessen artikel waarin alle spiergroepen worden besproken met oefeningen die je allemaal thuis kan doen!

Wil je specifiek thuis beenspieren trainen? Lees dan mijn artikel over thuis beenspieren trainen!


Lees hier mijn 3 meest recente artikelen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.