Wat zijn leg curls?

Wat is de oefening en hoe doe je hem goed?

‘Never skip leg day’ is wat altijd wordt gezegd. Als we eerlijk zijn doen we het allemaal het liefst, maar met 2 soepstengels rondlopen is ook niet wat we willen. Hoe kunnen we leg day een stuk leuker maken?

Met oefeningen zoals de leg curl natuurlijk! Voor deze oefening heb je vrijwel niks nodig, naast de machine natuurlijk. Je kunt ook de lying leg raise doen waarbij je alleen jezelf en een dumbell nodig hebt!

De leg curl is ook niet meteen de moeilijke van de moeilijke beenspieroefeningen. Hij is vrij makkelijk uit te voeren en is daarbij ook nog is super effectief!

Lees verder voor meer details, de uitvoering en aandachtspunten voor bij de leg curl!

Wat is een leg curl?

De leg curl, in het Nederlands ‘been krulling’, is een oefening waarbij je, zoals de naam al zegt, je benen naar binnen krult. De primaire spiergroepen die je dan ook traint zijn dan ook je beenspieren. Dit zijn echter niet de enige spiergroepen die je met de leg curl traint.

Je traint namelijk met de leg curl ook nog eens de hamstrings, kuitspieren, bilspieren, quads en je schenen. Kortom: een oefening waarbij je je eigenlijk je hele onderlichaam traint!

Voor deze oefening heb je wel een fitnessapparaat nodig die je regelmatig kunt vinden in de sportschool. Gelukkig is er ook een variatie die je thuis kunt doen!

Het enigste wat je daarvoor nodig hebt is een yogamatje voor comfort en een dumbell! Kijk voor deze variant naar de lying leg curl!

Hoe doe je een perfecte leg curl?

Hoe doe je nou een perfecte leg curl? Volg hier de stappen!

  1. Ga liggen met je hakken tegen de machine aan
  2. Kies een geschikt gewicht
  3. trek je benne omhoog door je knieën te buigen.

Hier een YouTube video ter verduidelijking:

Aandachtspunten:

  • Gebruik niet meteen te veel gewicht. Dit is een vaak voorkomende fout. Als je een te zwaar gewicht pakt vanaf het begin moet je rug en je heupen compenseren waardoor de effectiviteit van de oefening keldert. Begin zeer licht en bouw het langzamerhand op.
  • Let op dat je deze oefening niet te vaak of te zwaar doet. Je kunt namelijk je hamstrings strakker maken wat kan zorgen voor mobiliteit limieten in de toekomst. Dit betekent niet dat je deze oefening helemaal niet kunt doen, je moet echter hem niette vaak of te zwaar doen. Om dit te voorkomen kan je ook strek oefeningen voor en na de training doen
  • Deze oefening is ook niet aan te raden als je net bijv. een operatie of een verwonding aan je knieën, heupen, nek, of ruggengraat hebt gehad.

Afsluiting

Ik hoop dat je wat geleerd hebt door middel van deze pagina! Heb je nog vragen? Stel ze gerust in de reacties hieronder, ik reageer zo snel mogelijk terug!

Wil je meer oefeningen voor thuis zoals deze? Lees mijn thuis fitnessen artikel waarin alle spiergroepen worden besproken met oefeningen die je allemaal thuis kan doen!

Wil je specifiek thuis beenspieren trainen? Lees dan mijn artikel over thuis beenspieren trainen!


Lees hier mijn 3 meest recente artikelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *