De nadelen van strenge dieet regels (is diëten wel een goed idee?)

De nadelen van strenge dieet regels

nadelen strenge dieet regels

Wat zijn de nadelen van strenge dieet regels? Helaas zijn er veel Nederlanders te zwaar en het is dan ook niet gek dat veel Nederlanders bezig zijn om iets aan hun gewicht te doen.

Veel van hen hebben al verschillende diëten gevolgd waarmee ze dachten te kunnen afvallen. Maar werken diëten wel zo goed en waarom zijn de nadelen van strenge dieet regels zelfs gevaarlijk.

In dit artikel zal ik je er meer over vertellen zodat jij zelf kunt kiezen of het volgen van een dieet wel een goed idee is. 

Waarom heb je een dieet nodig?

De eerste vraag die jij jezelf moet stellen is heb je wel een dieet nodig? De kans is groot dat je te zwaar bent en niet lekker in je vel zit. Er moet iets veranderen en daarom weet je dat je meer moet bewegen en op een andere manier moet gaan eten.

Dat klopt, de manier waarop je eet heeft je in de problemen gebracht. Daar is de grootste uitdaging want dat moet je veranderen. Maar is het volgen van een tijdelijk dieet dan de oplossing of moet jij jezelf aanleren om anders te eten? 

Wat is je afval doel

Er is een reden waarom je nu hebt besloten dat je iets moet veranderen. Misschien stond je in het pashokje van je favoriete winkel en vroeg je de verkoopster een groter maatje te pakken en was er geen grotere maat meer in de winkel.

Je kan dan wel door de grond zakken, je schaamt je voor je eigen lichaam en je besluit de volgende keer als ik terugkom draag ik een maatje kleiner. Supergoed dat je het voortaan anders wil aanpakken en een fitter en slanker lichaam wilt. Nu komt de grote uitdaging want hoe ga je dit dan doen?  

Wat is je plan om dat voor elkaar te krijgen

Zonder plan is je poging om gewicht te verliezen gedoemd om te mislukken en dat wil je natuurlijk voorkomen. Je hebt dus een plan nodig om op een andere manier te eten en meer te bewegen.

Denk daar dus even goed over na en schrijf alles wat je nu op dit moment eet eens op. Hou dit eens een weekje bij en wees kritisch. Wat eet en drink je wat eigenlijk niet zo gezond voor je is.

Beslis daar dan vanaf vandaag mee te stoppen en gezondere alternatieven te zoeken. Ik weet zeker dat als jij je meer gaat verdiepen in wat je eet en drinkt je schrikt van het aantal calorieën die je ongemerkt zomaar binnen krijgt. 

nadelen strenge dieet regels

Diëten vs. gezonde levensstijl

Veel mensen kiezen ervoor om een dieet te volgen. Lekker kort en snel afvallen is iets wat we allemaal wel willen. Met een paar shakes en maaltijdvervangers het getal op de weegschaal zien dalen is een geweldige droom. Maar helaas is een dieet een tijdelijke oplossing om anders te eten. 

Dit is de manier die helaas voor het gevreesde jojo effect zorgt. Je leert er niet anders door te eten terwijl je beter aan de slag kunt gaan om jezelf een gezonde levensstijl aan te leren. Een manier van eten die fijn is, waarbij je nog wat snoept en geniet maar waarvan je ook op de weegschaal ziet dat je ermee afvalt. 

De grootste nadelen van strenge dieet regels

Een dieet volgen is dus in mijn beleving niet de beste oplossing om wat te doen aan je overgewicht omdat het tijdelijk is en je niets verandert aan je dagelijkse manier van eten. Je verandert niets aan hoe je het op een ‘normale’ dag aanpakt.

Het is dan ook niet gek dat als je dieet klaar is en je weer ‘normaal’ gaat eten je weer de fout in gaat. Wat zijn nu de grootste nadelen van strenge dieet regels? 

Je lichaam in overlevingsstand

Met een streng dieet zet jij je lichaam in een overlevingsstand. Je lichaam gaat puur op spaarstand omdat het veel te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Je denkt dat dit juist goed is maar het is helemaal niet zo gezond voor je lichaam.

Het helpt je ook niet om op een verantwoorde manier gewicht te verliezen. Dit zal er alleen maar voor zorgen dat je weer aankomt. 

Meer eten

Doordat jij allemaal strenge regeltjes moet volgen mag je opeens van alles niet meer eten. Je favoriete chocopasta, hagelslag, jam, koekjes moet je allemaal laten staan. Dit lukt je in het begin want je bent super gemotiveerd om dit nu wel vol te houden.

Als de kilo’s eraf vliegen ben je trots op jezelf en motiveert dit je alleen maar meer. Maar als het afvallen trager gaat en je niet meer zoveel verschil ziet ga je twijfelen en is de verleiding steeds groter. 

Je denkt er continu over na dat je niet meer afvalt en dat je nu maar beter kunt stoppen. Dat ene koekje kan toch wel? Voor je het weet het je er een aantal achter je kiezen. Je hebt al zolang niet meer gesnoept. Voor je het weet ben je weer terug op je oude gewicht. 

strenge dieet regels

Het jojo effect

Helaas is het gevreesde jojo effect een groot nadeel van een streng dieet. Je lichaam in een pure overlevingsstand zetten met maar een beperkt aantal calorieën per dag helpt misschien even maar hou je niet vol op de lange termijn.

Je gaat niet de rest van je leven een dieet volgen dit doe je maar een korte periode. Daarom val je al snel terug in je oude patronen en zie je dat ook weer terug op de weegschaal. 

Een van de nadelen van strenge dieet regels is het ontwikkelen van een ongezonde relatie met eten

Een van de nadelen van strenge dieet regels is dat je een ongezonde relatie met eten gaat ontwikkelen. Jij ziet eten als iets wat je dik maakt, je weet overal van hoeveel calorieën erin zitten.

Je bent een lopende calorieënteller en geniet niet meer van een croissantje of een fruitsalade. Het is een van de vervelendste dingen die jij jezelf kunt aandoen. Terwijl je ook op een verantwoorde manier kunt leren om met je eten om te gaan.

Een manier waarbij je leert om gezond te eten en je lichaam de juiste voedingsstoffen geeft die het nodig heeft. 

De nadelen van strenge dieet regels

De nadelen van strenge dieet regels wegen zwaarder dan even snel een paar kilo verliezen. Als je weet dat de kilo’s die je verliest er razendsnel weer aankomen is het toch niet de moeite waard om een streng dieet te volgen.

Dan kan je beter met plezier een andere manier van eten ontwikkelen die goed voor je lichaam is en waarbij je ook gewoon kunt genieten.

In de afslank receptenbijbel staan meer dan 100 recepten die je helpen om op een gezonde en verantwoorde manier van eten te genieten, waarbij je ook nog een slanker en fitter lichaam krijgt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *