De oorzaken van langzaam afvallen: Waarom duurt het zo lang?

De oorzaken van langzaam afvallen

Oorzaken langzaam afvallen

Wat zijn nu de oorzaken van langzaam afvallen? Wat kan je er aan doen om sneller gewicht te verliezen en dat er ook niet meer aan laten komen? In het begin als je met een dieet begint heb je er veel zin in om je lichaam te zien veranderen.

Je bruist van het enthousiasme en denkt het geheim te hebben ontdekt. Maar dan blijkt het toch minder eenvoudig te gaan als je had gedacht.

Duurt het afvallen onwijs lang en lijk je maar geen gewicht te verliezen dan is het goed om erbij stil te staan of je wel de juiste strategie gebruikt. Soms werkt een manier niet goed voor je terwijl deze manier wel goed werkt voor iemand anders.

We hebben allemaal een ander lichaam en daarom werkt niet alles voor iedereen. Lees snel verder om erachter te komen wat nu de oorzaken zijn van langzaam afvallen en ontdek welke strategie goed bij je lichaam past.  

Wat als het afvallen heel lang duurt?

Het is goed om realistisch te zijn en te begrijpen dat het tijd kost om je gewicht te verliezen. Die kilo’s zijn er niet van de een op de andere dag bijgekomen. Dat extra gewicht is steeds meer toegenomen tot het punt waar je nu bent. 

Van de een op de andere al je overgewicht verliezen is natuurlijk niet mogelijk. Als je veel gewicht wil verliezen zit er niet anders op dan je levensstijl drastisch te veranderen. Anders gaat het je niet lukken om die kilo’s te verliezen. 

Vind je dat het te lang duurt? Dan is er een kans dat je niet de juiste dingen doet op dit moment. Er zijn verschillende diëten die je kan volgen maar werkt het dieet wel echt?

Voordat je met een nieuw dieet begint moet je eerst onderzoeken wat voor resultaten het anderen heeft gegeven. Neem altijd de beoordelingen door van anderen mensen voordat je ergens mee begint.

Daarnaast is niet elk dieet wetenschappelijk onderbouwd zodat je misschien iets volgt wat helemaal niet werkt. Als laatste kan je ook even kritisch kijken naar je eigen eetpatroon. Heb jij je eetpatroon helemaal veranderd of snoep je nog evenveel als altijd?

Als het afvallen langzaam gaat heeft dat vaak te maken met je eigen manier van eten. Zo mag je opeens geen koek, snoep en chips meer eten terwijl de rest van het gezin hier nog steeds elke dag van geniet. Het is dan heel verleidelijk om hier zelf ook wat van te nemen. 

Oorzaken langzaam afvallen

Wat als afvallen niet lukt?

Het kan ook zo zijn dat als je al een tijdje aan het afvallen bent je geen kilo meer verliest. Het lijkt niet meer te lukken en je bent er klaar mee! Al die strenge regels volgen maken je leven niet gemakkelijker.  

Voor veel mensen is het dan ook lastig om een dieet voor een langere tijd vol te houden. Als je nu merkt dat er niets veranderd en je helemaal niet meer afvalt is het goed om je complete eetpatroon eens drastisch onder de loep te nemen. 

Het volgen van een dieet is een eerste stap om gewicht te verliezen maar een dieet is maar tijdelijk. Dat hou je niet je hele leven vol. Een gezonde levensstijl leer je jezelf aan om ervoor te zorgen dat je op gewicht blijft. 

Pas op met medicatie

Als je weinig gewicht verliest is een van de oorzaken hiervoor de medicatie die je neemt. Zo zijn er bepaalde medicijnen die je hormonen uit balans maken en ervoor zorgen dat je meer aankomt. 

Als je hormonen uit balans zijn ga je meer eten dan normaal. Daarnaast is een verstoorde hormoonhuishouding een van de oorzaken dat je meer vet opslaat. Slik je medicatie zoek dan professioneel advies als je gewicht wil verliezen. 

Bijhouden wat je eet

Veel mensen denken goed bezig te zijn maar hebben eigenlijk geen idee wat ze nu elke dag binnen krijgen. Dit is iets wat je wel moet bijhouden. 

Bij de meeste diëten heb je een complete menulijst en een weekmenu waardoor je bij kan houden wat je nu elke dag hoort te eten om op gewicht te blijven. Maar als het niet het geval is moet je bijhouden hoeveel je van alles kan eten. 

Blijf het aantal calorieën bijhouden, dit kan je eenvoudig doen in bijvoorbeeld een app als MyFitnessPal. 

Geen kilo afgevallen?

Het is goed om te weten dat het mogelijk is dat je op de verkeerde manier meet of je bent afgevallen. Zo kijken de meeste mensen alleen maar naar het getal op de weegschaal. 

Als dat daalt ben je afgevallen en ben je goed bezig. Maar dat is een verkeerde aanname. Als je gezonder gaat eten en meer beweegt verbrand je vet. Maar die vetcellen worden vervolgens omgezet naar spiermassa.

Zo is het mogelijk dat je het getal op de weegschaal niet omlaag ziet gaan terwijl je vetpercentage wel verlaagt. Zo is het veel beter om de omtrek van je buik, benen en billen te meten. Daar ga je het verschil zien. Ook kan je een weegschaal kopen waarmee je het vetpercentage van je lichaam opmeet. 

Oorzaken langzaam afvallen

Oorzaken langzaam afvallen door stress

Een van de hormonen die je aanmaakt bij een stressvolle situatie is cortisol. Dit hormoon is een grote boosdoener in het opslaan van buikvet. 

Door veel stress in je dagelijkse leven is het bijna onmogelijk om gewicht te verliezen. Het is dus heel belangrijk dat je goed in je vel zit en niet gestrest bent als je veel gewicht wil verliezen. Afvallen door stress is een van de gevaarlijkste manieren om gewicht te verliezen

Oorzaken langzaam afvallen door slecht slapen

Een goede nachtrust is ook ontzettend belangrijk om je lichaam de tijd te geven om te herstellen. Goed slapen is een van de belangrijkste dingen die je helpen bij het afvallen. Een van de oorzaken van langzaam afvallen is niet voldoende uitrusten en te weinig slapen.

Je stofwisseling verandert als je slecht slaapt, door deze verandering worden er andere hormonen in je lichaam aangemaakt waardoor je weer meer vet opslaat. Als je problemen met slapen hebt dan is de kans groot dat je nog geen natuurlijke slaap opbouwt.

Een dieet volgen die je wel volhoud

Er zijn dus verschillende oorzaken van langzaam afvallen. Een van de redenen waarom dit niet lukt is dat je een dieet volgt wat niet is vol te houden. Of je weet niet goed of je nu de juiste voeding binnen krijgt omdat je geen gemakkelijk menu kan volgen.

Ook is het goed om erbij stil te staan dat een dieet een tijdelijke oplossing is. Een oplossing die je niet je hele leven kan blijven volhouden. Daarom is het veel gezonder om een verandering in levensstijl te gaan omarmen die je voor de rest van je leven gebruikt.

Een manier van eten die eenvoudig is vol te houden en je helpt om op gewicht te blijven. De afslank receptenbijbel is deze verandering in levensstijl.

Met meer dan 100 gezonde eiwitrijke recepten kan je eenvoudig een dag of week menu volgen. De gerechten zijn makkelijk en simpel om klaar te maken en je kan makkelijk bijhouden hoeveel calorieën je elke dag binnen krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *