Problemen met slapen? Hoe val je voortaan wel goed in slaap?

Problemen met slapen

problemen met slapen

Heb je problemen met slapen? Dan ben je vast behoorlijk radeloos. Door te weinig slaap ben je voortdurend gestrest, humeurig, energieloos en schommelt je humeur van de ene naar de andere kant.

Dat kan in een mum van tijd gebeuren. Zo zie je jezelf opeens schreeuwen tegen je kinderen en kan je het niet helpen dat je geen concentratie hebt tijdens die ellendige lange vergadering op je werk. 

We hebben elke dag voldoende slaap nodig om goed uit te rusten en normaal te kunnen functioneren. Zonder een goede nachtrust zijn we onszelf niet helemaal.

Alles lijkt je moeite te kosten en je hebt nergens meer zin in. Slaapproblemen zijn dan ook enorm slecht voor je gezondheid en je persoonlijke leven. Tijd om er wat aan te doen. 

Waarom heb je problemen met slapen?

We zijn allemaal anders en daarom is er niet een reden voor aan te wijzen die voor iedereen van toepassing is. Toch is het goed om te weten dat slaapproblemen kunnen voorkomen door de omstandigheden in de slaapkamer of er een lichaam proces flink in de war is. 

Je kan je voorstellen dat als je naar bed gaat je in een ontspannen en rustige fase zit. Een fase waarin je behoefte hebt om uit te rusten en weer zin hebt in de volgende dag. Je sluit de dag op een prettige manier af en valt snel in slaap.

Als het andersom is en in slaap vallen een probleem voor je is ga je niet ontspannen naar bed. De kans is groot dat je al gespannen bent als je naar je slaapkamer toeloopt.

In slaap vallen lukt toch niet denk je misschien. Die spanning, die stress dat is een lichamelijk proces waar je wat aan moet veranderen. Anders gaat het je niet lukken om snel in slaap te vallen. Gebruik deze 10 beter slapen tips om een goede nachtrust te hebben.

Een goede nachtrust heb je nodig

We hebben allemaal een goede nachtrust nodig om uit te rusten. Voor sporters is het belangrijk om de spieren voldoende rust te geven om te herstellen. Voor niet sporters is het belangrijk om uit te rusten en te ontspannen.

Doordat je elke dag een tijd uitrust ben je meer gefocust, zijn je emoties en humeur in balans en ben je energiek om de volgende dag weer aan de slag te gaan.

Voor de meeste mensen is slaap iets heel natuurlijks. In de avond voelen ze een vermoeidheid en op hetzelfde tijdstip gaan ze naar bed. Mensen die goed slapen weten ook dat het belangrijk is om niet op een telefoon te scrollen in bed. Of nog tv te kijken in bed.

Door het blauwe licht blijven je hersenen namelijk actief en hierdoor blijf je wakker. Op het moment dat je dan over je slaap heen bent is het veel moeilijker om nog in slaap te vallen. Doe dit dus niet!! 

Maak van de slaapkamer de kamer om uit te rusten en te slapen. Hier doe je dus niet anders dan slapen.

problemen met slapen

Een natuurlijke slaap opbouwen

Als je problemen met slapen hebt dan is de kans groot dat je nog geen natuurlijke slaap opbouwt. We hebben allemaal wel eens het gevoel dat we klaarwakker in bed liggen. Dat kan een keer gebeuren maar als dit te vaak gebeurt zal je hele slaapritme compleet verstoord zijn. 

De beste manier om een natuurlijk slaapritme op te bouwen is ervoor te kiezen om elke dag op een bepaalde tijd te gaan slapen en ook op een bepaalde tijd weer wakker te worden.

Nu heb je waarschijnlijk een baan en moet je de wekker wel zetten elke dag. Bepaal dan een tijdstip waarop je elke dag in bed wil liggen en zet de tv en je mobiel een uur eerder uit. Leer jezelf aan om in dit natuurlijke ritme te komen. Je lichaam geeft je vanzelf wel aan wanneer het tijd is om naar bed te gaan. 

De slaapgewoontes die je moet aanleren

Er zijn een aantal slaapgewoontes die je moet aanleren om slaapproblemen voortaan te voorkomen. Zo gaat een natuurlijk ritme je helpen om op hetzelfde tijdstip moe te worden en naar bed te gaan. Dat kan dus allemaal op een natuurlijke manier. Hier zijn geen slaappillen voor nodig. 

Ook helpt het enorm om de juiste voeding te nemen overdag, sport laat in de avond te vermijden en zo zijn er nog veel meer gewoontes die je helpen met het verbeteren van je slaap. Er is een hele methode ontwikkeld waardoor jij beter kan slapen.

Deze methode is de perfect slapen in 7 stappen methode. Door slaapdeskundige William van der Klaauw is alle informatie voor je verzameld en staat er ook nog een hele slaap checklist voor je klaar die je overdag moet volgen om in de nacht eindelijk die uren slaap te pakken. 

De meest voorkomende problemen met slapen

Problemen met slapen komen vaak voort uit de omstandigheden van de slaapkamer, het slaapritme wat verstoord is en lichamelijke processen. De slaapkamer is een factor die op de juiste temperatuur moet zijn ingesteld.

Je lichaam moet afkoelen voordat je in slaap valt. Daarom kan de slaapkamer niet warm zijn, laat altijd een raampje openstaan en zorg voor een goede ventilatie in je slaapkamer. 

Vermijd daarnaast elektronica omdat dit je hersenen activeert en je niet in slaap kan vallen op deze manier. Als je geen slaapritme ontwikkeld en elke dag op een ander tijdstip naar bed gaat went je lichaam hier aan.

Het is dan aan jou om weer een natuurlijk ritme op te bouwen. Om helemaal in rust te komen is het beter als je het laatste uur van de dag geen elektronica meer gebruikt. 

Lichamelijke processen zijn ook een van de oorzaken waardoor je problemen hebt met slapen. Zo kan je een grote zware maaltijd eten waardoor je lichaam nog volop bezig is met het verwerken van je eten.

Ook helpt een zware training je niet om ontspannen de dag af te sluiten omdat je dan nog vol zit met adrenaline. 

problemen met slapen

Wat als je nog steeds niet kan slapen

Niet goed slapen is een groot probleem als je merkt dat het je privéleven als carrière negatief beïnvloed. Als jij je werk niet meer goed kan doen omdat je veel moeite hebt om je concentreren kom je in de problemen.

Als je loopt te tieren tegen je collega’s als het even tegen zit laat je geen goede indruk achter. Misschien lukt het je wel enigszins om te functioneren op je werk maar ben je thuis een totale ramp.

Heb je vaak ruzie met je partner, moet iedereen muisstil zijn als je gaat slapen en ben je niet te genieten. Niet goed slapen is een groot probleem. Niet alleen voor jou maar ook voor de mensen om je heen. Je bent namelijk niet de beste versie van jezelf. 

Los je slaapproblemen op

Ben je er klaar mee om op de automatische piloot te functioneren. Voel jij je meer een levende zombie dan jezelf? Dan is het tijd om je problemen met slapen eens in de ogen te kijken en op te lossen.

De slaapmethode perfect slapen in 7 stappen heeft al vele mensen geholpen om eindelijk door te slapen en weer energieke en positief in het leven te staan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *