Slecht slapen in de overgang: Hoe kan het dat je slechter slaapt?

Slecht slapen in de overgang

slecht slapen in de overgang

Slecht slapen in de overgang is een van de vele klachten waar vrouwen mee te maken krijgen. In ons drukke leven hebben we voldoende rust nodig om de volgende dag goed te functioneren.

Anders ben je niet energiek en is het moeilijk om je goed te concentreren. Maar helaas lukt het niet altijd om goed te slapen. In dit artikel deel ik graag met je waarom je te maken krijgt met slapeloosheid als je in de overgang zit en hoe je dit kan voorkomen.

Een van de vele overgangsklachten is slapeloosheid. Maar ook krijgen vrouwen te maken met hartkloppingen, humeurschommelingen, gewichtstoename en hoofdpijn. Deze klachten hebben helaas allemaal te maken met de verandering van je hormonen. 

Waarom kan je slecht slapen in de overgang?

Hiervoor moet je wel de oorzaak weten van je slaapproblemen. Deze moet je eerst ontdekken voordat je het kan oplossen. Een van de dingen waar ik geen voorstander van ben is medicatie te nemen of andere oplossingen te zoeken die je voor een korte periode helpen.

Het is veel beter als je een oplossing zoekt die je helpt om je slaapproblemen voor altijd op te lossen. Een product waar ik razend enthousiast over ben is het boek perfect slapen in 7 stappen.

Dit is een boek van een slaapdeskundige William van der Klaauw, in zijn boek verteld hij je stap voor stap wat je nodig hebt om goed te slapen. Hij neemt daarbij verschillende oorzaken van slecht slapen in de overgang met je door zodat je precies weet welke oorzaak van toepassing is.

slecht slapen in de overgang

Symptomen van Slecht slapen in de overgang

Slecht slapen in de overgang is een van de vele vervelende problemen uit de bovenstaande lijst. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Je valt bijvoorbeeld moeilijk in slaap, je schrikt midden in de nacht wakker of je krijgt last van nachtelijke zweet aanvallen.

Ook kan je te maken krijgen met ademhalingsstoornissen. De vele lichamelijke, psychische en hormonale veranderingen in je lichaam zorgen ervoor dat je minder goed slaapt.

Natuurlijk spelen de veranderingen in je levensstijl of privéleven ook een rol in het slecht slapen in de overgang. Door een slechte nachtrust zal je de volgende dag te maken krijgen met verschillende problemen.

Zo neemt je concentratie af, zal je humeur prikkelbaar zijn en voel jij je minder energiek dan je normaal bent. Slecht slapen is een probleem wat je dagelijkse functioneren negatief beïnvloed. 

Daarnaast is het goed om te weten dat de behoefte aan slaap afneemt bij het ouder worden. Je lichaam heeft minder slaap nodig dan je gewend bent. 

Wat kan je doen om beter te slapen?

Nu is het misschien zo dat je slecht slaapt door de overgang. Er zijn verschillende hulpmiddelen die je helpen om op de korte termijn beter te slapen. Maar die helpen je maar voor een korte periode.

Als je echt op zoek bent naar een goede oplossing voor de lange termijn dan is het nodig dat je wat aanpassingen doet in je levensstijl. Een van de oplossingen is een avondritueel gebruiken waarbij je helemaal ontspant. Denk aan een warm bad, een boek lezen of een beker warme melk.

Als je dit elke avond op dezelfde tijd doet zal je hier een ritueel van maken waar je lichaam in de rustfase terecht komt. Alleen als je ontspannen bent zal je makkelijk in slaap vallen.

Een andere activiteit die je ook kan doen is in de middag een lichamelijke activiteit uitvoeren. Denk hierbij aan een lange wandeling of tuinieren. Hierdoor maak jij je lichaam vermoeid zodat je in de avond lekker kan slapen. 

Pas je maaltijden aan

Denk er ook goed over na dat je maaltijd in de avond niet te zwaar kan zijn. Kies ervoor om in de middag uitgebreid te dineren omdat je lichaam dan nog genoeg tijd heeft om het allemaal te verwerken. Tijdens de avondmaaltijd wil je juist lichter eten en kies je voor een lichte maaltijd.

Drie uur voor het slapengaan is het niet verstandig om nog wat te eten. Je lichaam is dan veel te hard bezig om dit allemaal te verwerken. Dit zal ervoor zorgen dat je niet in slaap valt. 

slecht slapen in de overgang

Slaapritme

Zorg voor een slaapritme waarbij je elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed gaat. Hierdoor went je lichaam aan je nieuwe slaappatroon. Het is daarnaast ook nog eens nodig dat je slaapkamer niet warm is en je geen afleidingen meer hebt voordat je gaat slapen.

Doe de tv uit en zet andere apparaten uit die je alleen maar afleiden en wakker houden. Gebruik deze 10 beter slapen tips om een goede nachtrust te hebben.

Andere oorzaken van slapeloosheid

Slecht slapen is een van de vele problemen van de overgang. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je elke nacht slecht slaapt. Dan zal je niet meer goed kunnen functioneren en zal je ook niet goed in je vel zitten.

Slapen is heel belangrijk voor ons allemaal. Helemaal als je in de overgang zit. De meeste vrouwen die in de overgang zitten zijn gevoeliger en reageren dan ook op de gebeurtenissen in het dagelijkse leven.

Een ruzie, meningsverschil of het overlijden van dierbaren komt dan dubbel en dwars aan. Dit zijn dan ook gebeurtenissen in je privéleven die je wakker houden.

Op het moment dat je slaapproblemen niet meer kan oplossen met simpele veranderingen in je levensstijl moet je op zoek gaan naar een manier om voor eens en voor altijd met je slaapproblemen af te rekenen. 

Het boek Slank door de overgang

Slecht slapen in de overgang is voor veel vrouwen een groot probleem. Los dit probleem nu op met de hulp van een deskundige. Dan weet je zeker dat je beter slaapt, niet voor 1 nacht maar elke nacht.

Jij wil toch ook weer uitgerust en energiek wakker worden? Dat je bij het openen van je ogen weer zin hebt in een nieuwe dag en weet dat je de hele wereld aankan. Ook als je wil stoppen met het slikken van slaappillen en op een natuurlijke manier in slaap wil vallen is dit boek een aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *