3 tips om als vrouw je vetpercentage verlagen

Als vrouw je vetpercentage verlagen

vetpercentage vrouw verlagen

Als droom je van een strak en fit lichaam maar om dat voor elkaar te krijgen moet je als vrouw eerst even je vetpercentage verlagen. Helaas klinkt dit makkelijker dan het is.

Wat je ook probeert, het lijkt je maar niet te lukken om dat vetpercentage op je buik te verlagen. Je bent bang dat je wat fout doet en daarom wil je er nu achter komen welke stappen je nu moet doorlopen om dat strakke fitte lichaam te krijgen.

Je gaat natuurlijk niet voor je lol 5x per week naar de sportschool. Klaar om dat droomlichaam te krijgen? 

Wat is je vetpercentage?

Misschien heb je er nog nooit van gehoord en denk je nu wat is dan precies je vetpercentage. Ik zal je daar eerst even wat meer over vertellen zodat je goed begrijpt waarom het belangrijk is om dit percentage drastisch te verlagen. 

Om het simpel uit te leggen is je vetpercentage het percentage van je lichaam wat bestaat uit vet. Dit is dan je gewicht min de vetvrije massa als je botten, spieren, weefsels en organen. Gelukkig zijn er twee soorten vet in je lichaam.

Het ene soort vet heeft je lichaam nodig om goed te functioneren en is dus niet ongezond. Terwijl de andere soort vet juist overtollige reserve is en je hebt dat niet nodig om te overleven. Je vetpercentage bereken je eenvoudig met een goede elektronische weegschaal of een vetpercentagemeter.

Wat is een normaal vetpercentage

Nu je begrijpt wat het vetpercentage van je lichaam is vraag jij je natuurlijk af wat dan een normaal vetpercentage is. Hieronder laat ik je dit even in een tabel zien. 

VrouwenAfgeradenLaagMidden Gezond
Jonger dan 34 jaarOnder de 1616 tot 2323 tot 2828 tot 32
Ouder dan 34Onder de 2020 tot 2727 tot 3030 tot 35
vetpercentage vrouw verlagen

Waarom wil je dat vetpercentage verlagen

Op het moment dat je serieus bezig bent om een strak en fit lichaam te krijgen doe je al een aantal dingen. Je eet zo gezond mogelijk, laat suikers en ongezonde vetten staan en bent veel aan het sporten.

Veel sporten en extreem veel buikspieroefeningen doen zijn dan de sleutel voor een strak en fit lichaam. Zo werkt het helaas niet. Als jij een sixpack of gespierde buik wil krijgen kan je trainen tot je een ons weegt maar het vetpercentage op je complete lichaam moet eerst omlaag.

Pas als dat omlaag gaat lukt het je om een gespierd lichaam te krijgen. Dat gaat niet als er nog een vetlaagje om je buik en andere probleemgebieden zit. Tijd om daar wat aan te veranderen!

Voordat je buikspieren kweekt

Buikspieren kweek je pas als je complete vetpercentage naar beneden gaat. Dat gaat niet zomaar van de ene op de andere dag. Je moet afvallen over je complete lichaam. Om dat voor elkaar te krijgen is het nodig dat je op een andere manier gaat leven. 

Kijk eens kritisch naar wat je eet en vervang alle ongezonde tussendoortjes en maaltijden door gezonde varianten. Doe je dit in combinatie met een gezond beweegpatroon dan ben je goed bezig. 

Neem vervolgens de tijd om af te vallen over je complete lichaam. Een gezond eet en leefpatroon zijn de eerste stappen naar een strak en fit lichaam. Verwacht niet dat je er na een paar dagen ineens compleet anders uitziet. 

Een strak en fit lichaam

Om een strak en fit lichaam te krijgen moet er dus het een en ander veranderen. Waar de meeste mensen alleen maar denken wat extra te moeten sporten is er veel meer voor nodig. Als je er over nadenkt dat dan is de volgende formule de sleutel tot je succes. Het draait allemaal om 80% voeding en 20% beweging. 

Maar dan moet je wel de juiste workout volgen die je helpt om je doelen te behalen. Het is dan ook beter om advies te vragen in de sportschool dan zelf maar een training samen te stellen. 

3 tips om je vetpercentage te verlagen als vrouw

Om je te helpen je vetpercentage te verlagen als vrouw heb ik nog een aantal tips voor je samengesteld die je gaan helpen om je doelen te behalen. 

Tip 1: Eerst gezonder gaan eten

Om af te vallen en je vetpercentage te verlagen is het nodig dat je anders gaat eten. Hoe je altijd hebt gegeten heeft je namelijk niet geholpen dus dat moet je veranderen. Een eetpatroon wat je enorm gaat helpen is het koolhydraatarme dieet.

Bij deze manier van eten focus jij je op het binnenkrijgen van eiwitten, gezonde vetten en weinig koolhydraten. Je laat de koolhydraten staan die je een flinke piek in je suikerspiegel geven, ook laat alle ongezonde vetten staan omdat die je niet helpen om af te vallen.

Wat eet je wel en wat juist niet? 

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat eiwitten goed zijn voor het afvallen. Eiwitten verminderen hongergevoelens en verhogen de vetverbranding. (Bron) (Bron)

Om je vetverbranding te verhogen en voldoende eiwitten binnen te krijgen zodat je geen spiermassa verliest is het goed als 30% van je dagelijkse eetpatroon uit eiwitten bestaat. 

Een tweede aanpassing in je eetpatroon is dat het goed is om veganistisch te eten. Je eet dan vooral groenten en fruit, dit werkt goed omdat je lichaam de juiste energie geeft die het nodig heeft om te functioneren. 

Daarnaast krijg je niet veel calorieën binnen van het eten van groente en fruit. Dat maakt het makkelijk om op deze manier te eten. 

vetpercentage vrouw verlagen

Tip 2: Zorg goed voor jezelf

De meeste mensen staan er niet goed bij stil maar goed slapen is essentieel om te blijven afvallen. Als jij voldoende slaapt geef jij je lichaam de tijd om uit te rusten. Dat helpt je om zonder honger gevoel de dag door te gaan. 

Ga je wel eens laat naar bed na een gezellig feestje? Dan weet je hoe moeilijk het is om de volgende dag gezond te eten. Weinig slaap zorgt er nu eenmaal voor dat je meer trek hebt in ongezonde snacks. 

Een ander aandachtspunt is stress zoveel mogelijk verminderen. Natuurlijk hebben we allemaal te maken met stress maar als je continu gestrest bent maakt dit je humeurig, werkt je immuunsystemen minder goed en raken je hormonen uit balans waardoor je meer vet opslaat. (Bron)

Tip 3: De juiste workout

Voor de meeste mensen is extra sporten automatisch hardlopen op de loopband of flinke wandelingen maken. Beide vormen van beweging zijn goed voor je en helpen je om calorieën te verbranden. Dit is goed als je wil afvallen over je complete lichaam en je vetpercentage wil verlagen. 

Wil je een strakke gespierde buik krijgen? Wissel je cardiotraining dan af met een HIIT workout. Een HIIT workout is een korte intensieve training waarin je al je spieren traint. Dat helpt veel beter met het krijgen van een strakke buik omdat je lichaam je vetreserves gebruikt als energiebron tijdens deze workout. 

Vetpercentage verlagen als vrouw doe je zo!

Je vetpercentage verlagen als vrouw is zeker mogelijk als je de bovenstaande stappen volgt. Nu hoef je niet meer gefrustreerd naar je eigen spiegelbeeld te kijken als je buikje maar niet verdwijnt. Je weet precies waar jij je op moet focussen om dat strakke, gespierde lichaam te krijgen. 

Je hoeft geen super(wo)man te zijn om jouw ideale lichaam te kunnen bouwen of onderhouden. Je hoeft niet 6 dagen in de week te trainen om een mooi gespierd lichaam te krijgen. Hoe je dit doet wordt je allemaal haarfijn uitgelegd door de Fitcooking transformatie succesformule van Veerle Trum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *