vetpercentage vrouw: Wat is het normale vetpercentage van een vrouw?

Het normale vetpercentage van een vrouw

vetpercentage vrouw

Wat is nu het normale vetpercentage van een vrouw? Misschien vraag je jezelf dit al een tijdje af en wil je erachter komen of je wel een gezond vetpercentage hebt. Hier kom je alleen maar achter door een meting te doen.

In dit artikel zal ik je meer vertellen over wat een normale waarde is en hoe je dit bij jezelf kan opmeten zodat je zeker weet dat je een normaal en gezond vetpercentage hebt. Ben je er klaar voor om meer te weten? 

Wat is het vetpercentage van je lichaam?

Het vetpercentage is een waarde die aangeeft hoeveel vet er is opgeslagen in je lichaam. Dit is je gewicht min de vetvrije massa. Met de vetvrije massa bedoelen we dan je spieren, botten, weefsels en organen.

Het is goed om te weten dat dit uit twee delen bestaat. Dit zijn essentieel vet (dit heeft je lichaam nodig om goed te functioneren) en niet essentieel vet(overtollig vet wat je lichaam als reserve opslaat)

Wat is nu een gezond vetpercentage voor een vrouw en man?

MannenAfgeradenLaagMidden Gezond
Jonger dan 34  jaarOnder de 56 tot 1010 tot 1515 tot 20
34-55Onder de 77 tot 1111 tot 1618 tot 25
Ouder dan 55Onder de 99 tot 1212 tot 1718 tot 25
vetpercentage vrouw
VrouwenAfgeradenLaagMidden Gezond
Jonger dan 34  jaarOnder de 1616 tot 2323 tot 2828 tot 32
Ouder dan 34Onder de 2020 tot 2727 tot 3030 tot 35
vetpercentage vrouw

Wat je misschien nog niet wist is dat het vet in je lichaam net als je organen een functie heeft. Het geeft ons niet alleen een isolatielaag om je warm te houden maar voorziet je lichaam ook van energie en maakt hormonen aan. 

Het hebben van een laag en te hoog vetpercentage is niet gezond. Als dit te hoog is vergroot je de kans op het krijgen van hart- en vaatziektes. Een te lage waarde is ook niet goed, het zorgt voor slechtere sportprestaties en functioneren. 

Wat is een normaal vetpercentage?

Het normale vetpercentage verschilt voor mannen en vrouwen. Maar gemiddeld gezien is het normale gezonde vetpercentage van mannen tussen de 18 en 25. Voor vrouwen is het gemiddelde juist tussen de 25 en 31. Om erachter te komen of je een gezond percentage hebt is het nodig dit op te meten. 

Vetpercentage meten

Er twee verschillende manieren waardoor jij je vetpercentage kan opmeten. Dit doe je met een huidplooimeter of de bio-elektrische impedantie analyse

Huidplooimeting 

De meest eenvoudige meting is de huidplooimeting. Het vetpercentage van de vrouw of man wordt dan gemeten door met een tang de huidplooi vast te pakken en te meten. Je meet dan 3 tot 12 huidplooien om een nauwkeurige meting te doen.

Het is het prettigst om iemand anders dit te laten meten. Voor mensen met obesitas is dit een methode die af te raden is. Het meten van een grote huidplooi is behoorlijk pijnlijk en dan is de bio-elektrische impedantie analyse beter geschikt.

Hoe meet je het vetpercentage 

Gebruik altijd een huidplooimeter die de aantal nauwkeurig meet in millimeters. Wil je een nauwkeurige meting laten doen? Laat het dan opmeten door een professional. Het is heel belangrijk dat je alleen het vet meet en de juiste huid vastpakt en niet de onderliggende spieren.

Vraag steeds dezelfde persoon om de metingen te doen omdat je zeker weet dat die dezelfde plekken bij je opmeet. Meet je het zelf op? Onthoud dan of schrijf dan op welke plekken je op je lichaam hebt opgemeten. Op een later moment kan je dan weer een meting doen en het verschil noteren. 

De bio-elektrische impedantie analyse. 

Met deze methode gaat er een klein stroomstootje door je lichaam. Op deze manier wordt de geleiding gemeten. Weefsels met veel elektroden en water geleiden goed. Dit zijn bloed en spieren. Daarentegen geleiden vetmassa, botten en lucht niet goed.

Hierdoor kan deze meting nauwkeurig aangeven wat je vetpercentage is. Het grote voordeel van deze manier van meten is dat het makkelijk en goedkoop is. Het nadeel is dat het niet betrouwbaar is voor zieke en oudere mensen.

Hoe verlaag je het vetpercentage?

Het verlagen van je vetpercentage doe je door af te vallen. Eet minder en krijg minder calorieën binnen dan je verbruikt. Dat klinkt heel simpel maar er komt natuurlijk wel meer bij kijken.

Het is voor een groot deel afhankelijk van je energiebalans of je gaat afvallen. Je lichaam krijgt energie binnen door alles wat je per dag eet en drinkt. Als je minder energie binnenkrijgt dan je verbruikt val je af.

Dit kan spiermassa als vetmassa zijn maar is wel afhankelijk van hoe het energietekort is ontstaan. Wil je meer weten over het verlagen van je vetpercentage? Lees dan dit artikel over droog trainen hoe je in combinatie met de juiste voeding je vetpercentage drastisch omlaag kan brengen.

Heeft een vrouw een hoger vetpercentage dan een man?

Je hebt al in de tabellen hierboven gezien dat het vetpercentage van een man anders is dan het vetpercentage van een vrouw. Het opslaan van vet gebeurt bij mannen ook op andere plekken dan bij vrouwen. Bij vrouwen hoopt vet zich meestal op bij de billen, heupen en benen.

Mannen daarentegen slaan juist vet op rond de buik. Buikvet bij mannen en vrouwen is heel ongezond en vergroot de kans op diabetes type 2 en aderverkalking. Een gezond gewicht en gezond vetpercentage zijn dus heel belangrijk. 

Het vetpercentage van een vrouw

Het vetpercentage van een vrouw is dus anders dan die van een man. Heb jij dit bij jezelf opgemeten dan heb je een indicatie van of je een gezond percentage hebt op dit moment. Kijk ook eens naar je heup en taille omtrek.

Dit is naast het percentage vet van je lichaam ook een indicator van gezondheidsrisico’s die je wil voorkomen. Hoe bereken je dit? Deel de taille omtrek door je heupomtrek. Bij vrouwen hoort dit getal niet boven de 0,80 te zijn en bij mannen is dit 0,95.

Deze getallen zijn vastgesteld naar aanleiding van onderzoeken naar West Europeanen en Amerikanen. Als je een goed beeld wil krijgen van je eigen gezondheid meet je dit regelmatig op en hou je bij of dit getal verandert. 

Niet alleen maar kijken naar vetpercentage

Staar je niet blind op het gezonde vetpercentage voor de vrouw of man als je niet voldoet aan de normen. Het constant bezig zijn met deze waarde is niet nodig. Gezond zijn heeft met verschillende dingen te maken zoals je gewicht, je dagelijkse beweging en een gezond eetpatroon.

Wil je in vorm komen dan is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, een gezond eetpatroon te ontwikkelen en dan zal je vetpercentage vanzelf verlagen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *