5 vitamines die mannen te kort binnen krijgen!

Welke vitamines hebben mannen nodig

vitamines mannen

Welke vitamines hebben mannen nodig? Mannen krijgen niet alle vitamines en mineralen binnen door hun dagelijkse voeding. Je bent natuurlijk goed bezig om gezond te eten, je bent veel aan het sporten en zorgt goed voor je lichaam.

Door gezond te eten krijg je de meeste vitamines binnen door je voeding. Maar toch zijn veel mannen er niet bewust mee bezig welke vitamines nu goed zijn en wat ze nu echt nodig hebben.

Daarom heb ik het vandaag even voor je op een rijtje gezet. Zo krijg jij voortaan alle belangrijke vitaminen binnen

Mannen eten niet genoeg vitamines

Volgens het Amerikaanse ministerie van de landbouw hebben mannen van verschillende leeftijden een tekort in hun eetpatroon. Zo horen mannen 350% meer bladgroenten te eten en 150% meer fruit te eten om aan de algemene regels te voldoen. 

Dr Campbel geeft aan dat een gezond eetpatroon van mannen moet bestaan uit rood vlees, weinig verzadigde vetten en veel groente en fruit, granen en gezonde oliën. 

Nu kan een goede aanvulling op je dagelijkse eten het nemen van multivitaminen zijn, maar het liefste wil je natuurlijk zo gezond en natuurlijk mogelijk eten.  

Wat voor vitamines hebben mannen nu echt nodig

Om erachter te komen wat voor vitamines mannen nu echt nodig hebben zetten we de belangrijkste vitamines even voor je op een rijtje. 

Vitamine D

Het is heel moeilijk voor zowel vrouwen als mannen om voldoende vitamine D uit je eten te halen. Veel mannen die de hele dag binnen werken en geen zonlicht zien gedurende de dag maken te weinig vitamine D aan.

Je lichaam heeft zonlicht nodig om vitamine D aan te maken. Je lichaam heeft vitamine D nodig om je calcium te absorberen en zwakke spieren en botten te voorkomen.

Daarnaast is ook gebleken dat een tekort van vitamine D de kans op een hartaanval en darmkanker aanzienlijk vergroot. Wanneer je spiermassa wil opbouwen is te veel vitamine D ook niet goed dit kan juist weer zorgen voor vermoeidheid en spierafname. Blijf dus altijd onder de 2000 IE. 

Wil je meer vitamine D uit je eten binnen krijgen? Neem dan vaker zalm, levertraan, sardines, kaas, melk, eigeel, sinaasappelsap en yoghurt dit geeft Kari Kooi aan zij is een klinische diëtist bij de Methodist Hospital in Houston, Texas.

vitamines mannen

Foliumzuur voor het hart

Foliumzuur is een van de belangrijkste vitamines voor je hart. Dit kan mannen en vrouwen helpen tegen hartaandoeningen. Foliumzuur helpt je lichaam tegen het opbouwen van homocysteïne.

Dit is een stof die je lichaam nodig heeft om eiwitten aan te maken in je lichaam. Bij te veel aanmaak van deze eiwitten vergroot je de kans op hart- en vaatziektes. 

Het is goed om te weten dat je foliumzuur voor een groot deel al uit je eten binnen krijgt. De aanbevolen hoeveelheid is 400 microgram. Dit krijg je binnen door een paar porties bladgroenten te eten of bonen toe te voegen aan je maaltijd. 

Vitamine B12

Veel oudere mannen hebben behoefte aan vitamine B12 omdat ze daarmee hun zenuwstelsel en geheugen ondersteunen. Kari Kooi geeft aan dat een depressie en dementie symptomen zijn van een tekort aan vitamine B12. Een aantal weetjes over vitamine B12:

  • Je hebt maar een dagelijkse hoeveelheid nodig van 2,4 mcg. Dit kan je makkelijk uit je dagelijkse eten halen. 
  • Je kan deze vitamine ook nemen als onderdeel van de dagelijkse multivitaminen.
  • Wil je meer vitamine B12 binnen krijgen? Neem dan meer zalm, garnalen, rundvlees, kip, eieren, melk of kaas. 

Vitamine A

Een van de vitamines die mannen nodig hebben is vitamine A. Vitamine A helpt je immuunsysteem en stimuleert je zicht. 

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 3000 IE. Krijg je te veel vitamine A binnen dan reageert je lichaam hierop door misselijkheid en te braken. 

Als je voldoende groente en fruit eet krijg je deze vitamine standaard binnen. Neem dan wortelen, spinazie, zoete aardappelen, meloen, abrikozen, melk, kaas en eieren. 

vitamines mannen

Vitamine C

Een van de vitamines die mannen ook nodig hebben is vitamine C. Vitamine C helpt je om gezonder oud te worden. Vitamine C is een antioxidant die je beschermt tegen gevaarlijke indringers van buitenaf. Zo blijkt dat een hoge hoeveelheid van vitamine C ook nog een huidveroudering tegengaat. 

Krijg je te weinig vitamine C binnen dan krijg je last van een oud verschijnsel wat je vast wel kent van de film. Dit is namelijk scheurbuik. Dit komt nog steeds voor bij ouderen ondervoede mensen. 

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 90 mg per dag. Om voldoende vitamine C binnen te krijgen moet je elke dag gezond eten en zoveel mogelijk vitamines en mineralen binnen krijgen. 

Waar zit veel vitamine C in? Neem wortel, sinaasappel, paprika, broccoli, spruitjes, kool, aardappelen, aardbeien, tomaten, kiwi, citroenen, asperges, meloenen.

Wat voor vitamines hebben mannen nodig?

Wat is de conclusie op de vraag wat voor vitamines hebben mannen nodig? Het blijkt dat het allemaal begint bij een gezond voedingspatroon met voldoende groente en fruit.

De vitamines die mannen nodig hebben krijgen ze dan ook voor een groot deel binnen door de juiste voeding. Een uitgebalanceerd dieet in combinatie met de juiste multivitaminen en een dagelijkse hoeveelheid van 1000 IE vitamine D is wat mannen nodig hebben om gezond te blijven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *