Wat is collageen? En waarom heb je dit elke dag nodig?

Wat is collageen?

wat is collageen

De kans is groot dat je er al vaker over hebt gehoord. Misschien vraag jij je af wat is collageen? Of heb je er al vaker over gelezen en weet je dat het goed is om meer binnen te krijgen.

Het is goed om te weten dat collageen het meest voorkomende eiwit is van je lichaam. 30% van je lichaam bestaat hieruit. Het komt voor in het bindweefsel van je huid, organellen en en je gewrichten. Het is daarom heel belangrijk om het goed te onderhouden.

De functie van collageen zit in het krijgen van stevigheid, structuur en integriteit. Voor iedereen is het goed om meer binnen te krijgen. Dit is helemaal het geval voor sporters, ouderen, mensen die herstellen van een operatie, zwangere vrouwen of mensen met een lichamelijke intensieve baan. 

Waar zit collageen in? 

Collageen is dus heel gezond en je lichaam het nodig. Maar hoe krijg je het nu binnen? Je kunt het bijvoorbeeld binnen krijgen door een bouillon te trekken van botten, denk aan kippenbouillon.

Maar de kans is groot dat je dit niet elke dag drinkt en je dus te weinig binnen krijgt. Als je dan toch meer wil binnen krijgen neem dan een collageen drankje of collageen poeder.

Waarom wil je meer collageen binnen krijgen?

Je lichaam heeft collageen nodig om je botten en gewrichten te ondersteunen. Daarnaast heeft je lichaam het ook nodig bij het stimuleren van je haar, huid en nagels. Collageen is een stof die je nodig hebt om de huidveroudering tegen te gaan en goed voor je lichaam te zorgen.

Helaas maak je dit na je 25ste niet meer aan, de productie gaat steeds meer naar beneden en daarom moet je het zelf aanvullen. Hieronder deel ik een aantal voordelen van collageen en ontdek je waarom je dit nodig hebt. 

wat is collageen

het herstelt je darmwand

Een van de problemen waar veel mensen mee te maken krijgen is een lekkende darmwand. Door een beschadiging aan de darmwand is het niet meer mogelijk om bepaalde voedingsmiddelen op te nemen, hierdoor ontstaan allergieën. 

Als je collageen neemt zorg je ervoor dat de beschadigde darmwand zich herstelt. Ook helpt het de maagwand te herstellen zodat je geen last meer hebt van maagzuur of oprispingen. Je krijgt maagzuur door een tekort van maagzuur, door collageen te gebruiken herstellen de slijmvliezen zich en voorkom je dit probleem. 

Het versterkt je gewrichten en botten

Botten, kraakbeen en gewrichten bestaan voor een groot deel uit collageen. Je botten voor ⅓ en je gewrichten bevatten zelf ⅔. Als we ouder worden bevatten onze botten en gewrichten steeds minder collageen, hierdoor word je stijf en krijg je lichamelijke klachten. Door het toe te voegen aan je dagelijkse eetpatroon voorkom je dit soort problemen. 

Vermindert rimpels, striae en cellulitis. 

Na je 25ste neemt de aanmaak van collageen af. Elk jaar neemt de aanmaak hiervan met 1% af. Vooral vrouwen hebben hier veel last van. Op het moment dat je vijftig bent maakt je lichaam het helemaal niet meer aan.

Hierdoor krijg je een slappe huid en rimpels. Nu zijn er verschillende crèmes die beweren dat ze je huid verjongen maar dat blijkt niet te werken. Je neemt het namelijk niet op. Je moet het in je voeding opnemen omdat je huid het niet kan opnemen. 

Goed voor je haar en nagels

Je huid en nagels bestaan voor een groot deel uit keratine. Dit is een eiwit wat zich moet binden aan een aminozuur. Collageen is rijk aan aminozuren en is daarom de ideale basis voor keratine. Op het moment dat je dagelijks collageen binnenkrijgt zie je dat aan je haar, je huid en je nagels. 

wat is collageen

Makkelijk binnen te krijgen

Dit collageen is makkelijk op te nemen in je dagelijkse eetpatroon. Het collageen poeder kan je toevoegen aan je groene smoothies, het drankje wat ik elke dag neem voeg je toe aan je koffie of daar neem je een lepel van elke dag.

Deze vorm van collageen neemt je lichaam binnen 30 minuten op en zo zorg je ervoor dat je botten en gewrichten de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.

Hoe verminder je de aanmaak van collageen?

Er zijn een aantal dingen die de aanmaak van collageen enorm afremmen en die je beter niet kan doen. Door veel suikers en geraffineerde koolhydraten te eten neemt de aanmaak af. Doordat je veel suikers binnenkrijgt stijgt de bloedsuikerspiegel enorm.

Deze suikers hechten zich vervolgens aan eiwitmoleculen in je lichaam. Dat heeft als gevolgd dat de weefsels minder soepel zijn, hierdoor rem je de elasticiteit van de huid af en krijg je rimpels. Daarnaast zijn roken en te veel UV licht schadelijk bij de collageenproductie in je lichaam.  

Krijg meer binnen elke dag

Het is goed om te weten dat je na je 25ste te weinig collageen aanmaakt en dit vervolgens moet aanvullen om je botten, gewrichten en huid en haar te ondersteunen.

Als actieve sporter wil je natuurlijk zo goed mogelijk voor je spieren zorgen. Helaas krijg je te weinig binnen met je dagelijkse voeding en moet je dit zelf aanvullen. Dit doe je door dagelijks een collageen drankje te nemen voor je ontbijt of een poeder toe te voegen aan je smoothie.

De beste manier om jong te blijven

Voor vrouwen is het belangrijk om er zo lang mogelijk jong en gezond uit te blijven zien. Vrouwen geven dan ook veel uit aan crèmes die voor verjonging en een mooie huid horen te zorgen. Maar helaas werken dit soort crèmes niet goed, je huid kan de collageen niet opnemen.

Maar je lichaam krijgt het alleen binnen door je eten en drinken. Trap dus niet in die verleidende reclames maar kies voor een drankje of poeder waardoor je het wel binnen krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *