De 7 beste yoga oefeningen voor een strakke buik!

De beste yoga oefeningen voor een strakke buik

yoga oefeningen strakke buik

Ben jij op zoek naar yoga oefeningen voor een strakke buik? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! De winter is namelijk weer voorbij.

De dagen worden langer en het zonnetje laat zich weer vaker zien. Dat betekent dat we die dikke truien kunnen opbergen in de kast en onze zomerse jurkjes en onze bikini’s tevoorschijn kunnen halen.

We hebben zin in zon, zee, strand en zwoele zomeravonden! Maar voel jij je nog niet helemaal zeker in je vel en wil je graag wat meer in vorm komen voor de aankomende zomer?

Dan helpen wij je hier natuurlijk graag bij. Wij delen de beste yoga oefeningen voor een strakke buik. Zo paradeer jij deze zomer met vol vertrouwen over het strand. 

Yoga voor een strak lijf

Yoga is de laatste jaren enorm populair geworden in Nederland. Dat is geen wonder, want yoga is een veelzijdige sport waarin aandacht is voor lichaam én geest. Je zit dus niet alleen beter in je vel, maar je voelt je ook beter.

Je kunt tegenwoordig kiezen uit allerlei verschillende soorten yoga. Zo is er hatha yoga, yoga nidra, kundalini yoga en zelfs aerial yoga. Vrees niet: voor een strakke buik hoef je echt geen yogalessen te volgen in een sauna of in de touwen te hangen.

Wij delen 7 eenvoudige yoga oefeningen voor een strakke buik die je zelfs thuis zou kunnen doen in jouw eigen tempo en op het moment dat het jou uitkomt.

Liggende yoga oefeningen voor een strakke buik

De cobrahouding

De cobrahouding, Bhujangasana genoemd, is een ideale houding voor het ontspannen en rekken van de onderrug en het versterken van de buikspieren.

Om de cobrahouding goed uit te voeren, ga je op je buik liggen met je benen gestrekt en je handen stevig op de grond, aan weerszijden van je borst onder je schouders.

Je duwt je bovenlichaam omhoog zodat de borst zich opent en je bovenlijf zich strekt. Kijk naar boven tijdens de oefeningen en adem rustig door. 

De booghouding

De booghouding, Dhanurasana genoemd, is een oefeningen voor iedereen die aardig flexibel is. De oefening maakt de benen, rug, heupen en buik flexibeler en sterker.

Je begint liggend op je buik op de mat. Je buigt je benen omhoog en pakt met je handen de enkels vast.

Vervolgens breng je, op een inademing, je benen en je borst omhoog. Adem rustig door en probeer dit vol te houden zonder dat het oncomfortabel voelt.

De brughouding

De brughouding, ook wel Setu Bhandasana genoemd, is een ontzettend fijne oefening om de spieren in de rug eens goed los te maken en de buikspieren te versterken.

Je begint de oefening liggend op de rug op de mat. Zet je voeten naast elkaar met de knieën gebogen op heuphoogte.

Laat je armen naast je lichaam liggen en til je bovenlichaam omhoog door de heupen omhoog te duwen. Blijf zo lang in de houding als het comfortabel voelt en vergeet niet om goed door te ademen. 

De plank

De plank, in yoga ook wel Phalakasana genoemd, is een welbekende oefening in veel fitnesslessen. Er zijn ook allerlei slimme variaties op, maar voor deze oefening beperken we ons tot de basis.

Je versterkt met deze oefening je armen, rug, schouders en buik. Deze oefening begin je liggend op de mat of in een staande vooroverbuiging.

Plaatst je handen op de mat, ter hoogte van de schouders, en zet de voeten naar achteren. Je staat zo op handen en tenen op de mat.

Houd je lijf zo lang en recht mogelijk in deze houding en let erop dat je de billen niet omhoog wijst of de heupen laat zakken. Houd de oefening zo lang mogelijk vol en adem rustig door.

yoga oefeningen strakke buik

Staande yoga oefeningen voor een strakke buik

De danser

De danser, ook wel Natarajasana genoemd, is een staande houding die wel wat lenigheid en vooral balans vereist. Juist daardoor is de oefening erg goed voor het stretchen van de buik en borst en het versterken van de beenspieren.

Je begint de oefening staand en tilt één voet omhoog. Deze buig je naar achteren en je gewicht leunt nu op één been.

Je pakt vervolgens met je hand de voet in de lucht vast en sterkt je andere arm naar voren. Til het been zo hoog mogelijk op en blijf vooruitkijken. Houd je balans en adem rustig door. Wissel daarna van been. 

De halve maan

De halve maan, oftewel de Ardha Chandrasana, is een staande houding die de benen, billen, rug en buik versterkt.

Je begint de oefening rechtopstaand met je voeten licht uit elkaar. Til één voet zijwaarts omhoog, draai je andere voet naar buiten en beweeg je bovenlichaam mee naar beneden.

Laat je hand op de grond rusten en balanceer op één been. Houd je lichaam open en adem rustig door. Herhaal daarna de oefening op het andere been.

Er zijn verschillende variaties op de halve maan en die zijn allemaal de moeite waard. 

Gedraaide stoel

De gedraaide stoel, Parivrtta Utkatasana genoemd, klinkt misschien weinig aantrekkelijk, maar is eigenlijk een relatief eenvoudige en effectieve oefening om de buikspieren, vooral aan de zijkanten, en je beenspieren te trainen.

Je begint de oefening rechtop staand en met je handen plat tegen elkaar aan voor je borst. Je buigt vervolgens door de knieën en draait je bovenlichaam naar rechts. Zet je linkerelleboog tegen de buitenkant van de rechterknie en houdt de houding even aan.

Adem rustig door en houd je hoofd in lijn met de ruggengraat. Draai weer terug naar de startpositie en herhaal de oefening de andere kant op. 

Enkele handige tips voor een strakke buik met yoga

Met bovenstaande oefeningen kun je zowel thuis sporten als tijdens de sportles aan de slag om te werken aan flexibiliteit, balans en een strak lichaam. Het is wel belangrijk om de oefeningen zo goed mogelijk uit te voeren voor maximale effectiviteit en om blessures te voorkomen.

Bereid de oefeningen daarom altijd goed voor, neem de tijd om de houdingen perfect uit te voeren en luister naar je lichaam. Op YouTube vind je talloze video’s met uitstekende tutorials die je stap voor stap uitleggen hoe je de houdingen het beste uitvoert.

Daarnaast is ademhaling altijd essentieel bij yoga. Voer de bewegingen daarom in ritme met de ademhaling uit en blijf ook tijdens de houdingen rustig doorademen. Dat maakt de oefeningen makkelijker en werkt ook nog eens ontspannend. 

Aan de slag!

Ben je enthousiast geworden en ga je graag met deze oefeningen aan de slag? Wacht dan geen moment en haal die yogamat uit de kast en trek je makkelijke kleding aan.

Begin met een goede warming-up en ga dan aan de slag met jouw favoriete oefeningen uit dit overzicht. Heb je nog geen goede yogamat of comfortabele yogabroek? Neem dan zeker hier een kijkje zodat je goed voorbereid aan jouw nieuwe yogaroutine begint. 

2 reacties op “De 7 beste yoga oefeningen voor een strakke buik!

    1. Iedereen kan dit doen. Eerst wel veel grond oefeningen doen een beetje soepel worden. Nooit “koud” gaan werken des te eerder scheur je pezen of spieren. Basis yoga is prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *